Preturile caselor din Spania au inregistrat o scadere anuala de 0,3% in al doilea trimestru al acestui an, primul declin din ultimii zece ani, iar rapoartele guvernului estimeaza ca acestea vor continua sa scada, in contextul in care noile proprietati construite isi vor pierde din valoare, informeaza Reuters, citata de NewsIn. Potrivit analistilor intervievati recent de Reuters, sunt asteptate scaderi cu 3% in acest an si cu 9% in 2009 la pretul locuintelor din Spania.

Ieftinirea caselor a fost cauzata, in principal, de o scadere cu 4,9% a pretului caselor deja construite, in intervalul aprilie-iunie, potrivit datelor Institutului National de Statistica din Spania. In primul trimestru, pretul caselor a crescut cu 2,8%.

Datele statistice oficiale din Spania se bat cap in cap

Articolul Reuters, citat de The Guardian, atentioneaza asupra faptului ca alte date oficiale, realizate de catre Ministerul Locuintelor din Spania indicau pentru acelasi trimestru din 2008 o crestere anuala a preturilor locuintelor cu 2%, analistii din piata apreciind ca datele Statisticii sunt mult mai aproape de adevar.

Preturile din sectorul imobiliar s-au triplat in ultimul deceniu, pe fondul cresterii cererii de locuinte, in contextul in care Spania s-a aliniat standardelor Uniunii Europene, iar numarul imigrantilor a crescut cu 5 milioane. Totusi, vanzarea de case precum si cererea de credite ipotecare au scazut puternic, deoarece oferta imobiliara bogata a coincis cu criza financiara mondiala.

Pretul locuintelor noi scade

Numarul autorizatiilor de constructie pentru noi case a scazut cu 58%, la 188.046, in primele sapte luni ale anului, fata de 448.991 cereri inregistrate anul trecut, potrivit datelor Ministerului Industriei si Dezvoltarii, publicate marti.

In plus, datele Statisticii din Spania mai arata ca ritmul de crestere al preturilor locuintelor noi a scazut de la 7,2% la 5,3%.

Saptamana trecuta, un sodaj Reuters efectuat in randul a 10 economisti estima inregistrarea primei scaderi la preturile locuintelor din Spania in acest an, precum si scaderi de 3% si respectiv 9% la preturile locuintelor pentru 2008 si 2009 pe piata spaniola.