Seful Comisiei de Prognoza: Nu va fi o criza imobiliara, ci poate o incetinire a ritmului de crestere a pietei
"In Romania, segmentul rezidential valoreaza doar 15 % din valoarea tuturor constructiilor. Noi estimam ca in 2009, constructiile vor creste cu 13 %, in conditiile unei cresteri economice de 6 %. Anul acesta, constructiile vor creste cu 29 %. Putem sa crestem mai mult decat alte tari, dar vom asista la o incetinire de ritm. Despre o criza imobiliara nu cred ca se poate vorbi, cata vreme piata imobiliara romaneasca e facuta de constructiile in mediu rural si de cele in regie proprie, plus economia neagra din constructii. Ponderea cea mai mare in total constructii o au cele ingineresti si din fonduri publice, care detin 60% din valoare", a spus seful Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, in cadrul unui workshop organizat la Sinaia de catre Ministerul de Finante.
Seful Prognozei admite ca preturile pe segmentul rezidential au scazut, insa nu din cauza unor contractii ale pietei. "Da, au mai scazut unele preturi pe rezidential, insa nu din cauza micsorarii activitatii, ci din cauza perceptiei pietei. Un indicator foarte bun pentru piata constructiilor este numarul de autorizatii acordate pentru constructii, care, la nivelul inclusiv al lunii august, s-au majorat", a declarat Ghizdeanu. Potrivit acestuia, CNP estimeaza ca pe primul semestru din 2009 vor fi finalizate un numar de circa 70.000 de constructii.
Varianta finala a prognozei de toamna publicata de CNP indica pentru anul viitor o crestere cu 4,7% a industriei si cu 5,8% a serviciilor, in timp ce agricultura va avea o dinamica de 3,5%, pe fondul unei productii bune si in 2008.
Fata de varianta preliminara a prognozei, publicata la sfarsitul lunii septembrie, CNP a revizuit in scadere estimarile privind sectorul industrial atat pentru 2009, dar si pentru 2008. Pentru acest an, industria este creditata cu un avans de 4,8%, fata de 5,4% in prognoza precedenta.
De asemenea, CNP anticipeaza o temperare semnificativa a consumului populatiei, de la o crestere cu 10% in 2008 la 7,1% in 2009. Si in acest caz, datele au fost revizuite sensibil in scadere, varianta preliminara aratand o crestere cu 11% pentru acest an si 7,6% anul viitor.
Ghizdeanu: Ponderea mare a autoconsumului ar putea sa ne protejeze de criza
Potrivit sefului CNP, desi criza economica internationala va afecta tara noastra, in special mediul privat, unde am putea asista la cresterea numarului de someri, Romania poate evita efectele negative, avand in maneca doua atuuri. "Ar fi culmea sa spuna cineva ca Romania e inafara turbulentelor din jurul nostru. E o certitudine ca 2009 e un an cu multe incertitudini si cu anumite efecte negative. In acelasi timp, Romania poate sa fie ferita de criza efectiva.
Romania are doua atuuri, ambele provenind din subdezvoltarea pietei. Primul este ponderea mare a consumului de produse agroalimentare si cele pentru gospodarie, care atinge 65% din bugetul familial. Al doilea element este autoconsumul. Romania, chiar mai mult decat Bulgaria, are o economie naturala, de autoconsum, care este mai putin flexibila la criza. E o structura anormala daca vreti, dar asta e adevarul", a spus Ghizdeanu.
Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica din 2009, de la 6,5% la 6%, anticipand incetiniri ale activitatii in toate sectoarele, cu un declin mai puternic in cazul constructiilor, unde se asteapta, totusi, un avans de 12,8%, fata de 28,8% in acest an.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Hahahah, deci astea sunt sperantele, piata neagra si constructiile din mediul rurla.
MUAHAHAHA!!!
"Da, au mai scazut unele preturi pe rezidential, insa nu din cauza micsorarii activitatii, ci din cauza perceptiei pietei. Un indicator foarte bun pentru piata constructiilor este numarul de autorizatii acordate pentru constructii, care, la nivelul inclusiv al lunii august, s-au majorat"
Daca prin perceptia pietei vrea sa zica "oamenii au auzit de criza financiara globala, bancile dau credite mai mici, investitorii fac exit, S&P scade ratingul Romaniei la JUNK".
August... tare, bine ca nu ne-a zis august 2007 ;)
"criza economica internationala va afecta tara noastra, in special mediul privat, unde am putea asista la cresterea numarului de someri,"
Corect, dar noi tocmai am majorat pensiile, si cum sunt 4 milioane de pensionari si doar 2 milioane de angajati in mediul privat, totul va fi ok.
MUAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!!
"Romania are doua atuuri, ambele provenind din subdezvoltarea pietei"
Asa e, mai rau de atat nu se poate, nu?
MUAHAHAHAHAHAHAHA!!!!
"Primul este ponderea mare a consumului de produse agroalimentare si cele pentru gospodarie, care atinge 65% din bugetul familial"
Adica suntem o tara a lumii a-III-a in care oamenii dau 65% din venituri pe mancare...
Evident ca bogatii vor suferi, dar saracii... in nici un caz.
"Romania, chiar mai mult decat Bulgaria, are o economie naturala, de autoconsum,"
Da-da, autoconsum din import.
NE LAAASI?
Romani, ati dat de dracu, sa vedeti ce imflatie o sa fie!
Peste tot in luma va fi deflatie, dar la prostii din Romania incapabili sa produca ceva, importurile se vor scumpi!!!
Piata noastra e o piata noua. Credeti ca nu sunt bani? Ba sunt dar cumparatorii au devenit mai selectivi, mai atenti cu banii lor, mai pretentiosi la conditiile oferite.
Si apoi cine stie care este cu adevarat pretul pietei? Pretul pietei este pretul la care se vinde nu pretul care se cere.
Nu stim la ora actuala nici cat costa 1mp construit si finisat la dezvoltator, la constructor, ca sa stim cat adaos isi pune peste cel care vinde.
S-apoi hai sa fim seriosi. Merita un apartament intr-un bloc din sa zicem Otopeni, construit in 1988, care se afla la primul proprietar, 2200 euro/mp? Eu cred ca nu!
E ca vinul nou: a trecut de la must la vin inca in fierbere!
Si apoi sa fim seriosi... merita 10m patrati in Paris construit in 1888 110K euro?
Merita 30m patrati in NY construiti in 1945 750 000 USD?
io n-o sa va dau mai mult de 60 de salarii medii pe 2 camere
Sau mai corect, pentru ca oaia neagra, candidat la presedintia SUA a dat in judecata bancile care nu dadeau imprumuturi la fratiorii sai de cartier.
Hai pa, ca ma duc la intalnire cu amicul meu mai sarac -- Tiriac, sa-i fac si lui o casa (cica are salariu peste 1500 de euro/luna)!
crede-ma, esti falimentar sau tzepuit.
1) cei cu venituri mici si medii nu mai pot lua credit
2) cei cu venituri mari (pe care mizau constructorii pentru constructiile pretentioase), si-au cumparat deja locuinta. deci "il doare de criza" nu pt ca isi permite sa cumpere ci pentru ca si-a cumparat deja.
PS. M-ai lasat ca la dentist domnule Ghizdeanu (3,14zdeanu): "Romania, chiar mai mult decat Bulgaria, are o economie naturala, de autoconsum, care este mai putin flexibila la criza. E o structura anormala daca vreti, dar asta e adevarul" " . Stati asa sa ma frec la ochi si apoi sa ma scarpin in varful capului si in buzunarul de la spate: ce zice nenea asta? Ca e anormal autoconsumul? Pey daca toti romanii ar sta sa traiasca doar din ce cumpara, chiar ca si-ar merita soarta. De bine de rau, cam toata lumea are rude pe la tara de la care inca se mai pot aproviziona cu produse traditionale.Si asta e un lucru normal nu unul anormal.Anormal e cretinismul pe care il propagati cu aer de a toate cunoscator. Ati prefera ca tot poporul sa manance numai hrana obtinuta industrial, cu ajutorul stimulentelor, hormonilor artificaili , a ingrasamintelor si a pesticidelor de toate felurile? Multumim frumos, da' de data asta ai merita un raspuns de genul " ba pe a ma-tii"
Crezi ca in Bucuresti gasesti acceasi civilizatie, infrasturctura, aer etc.
Eu unul prefer sa nu cumpar nimic in Bucuresti, in schimb am cumparat un apartament cu doua camere in Amsterdam.
In Bucuresti pretul maxim ar tb sa fie 1.000 EUR (inclusiv TVA).
Cine se baga la un pariu ca la acest nivel se va ajunge anul viitor in vara?
Intrati pe yahoo pe real estate si verificati ce puteti cumpara cu 150.000 de usd in State...in super orase precum Miami, Boston, Seattle etc
Una e sa vorbesti de pe internet si alta e sa iti muti fundul.
1 hour commuting in cartier de / is not an option.
Daca ai de gand sa cumperi o casa si ajungi sa lucrezi intr-o capitala europeana, ce rost mai are sa o cumperi in Romania in blocuri ceausiste, pline de manelisti si pensionari? Sa mai platesti si sute de mii de euro pentru asta! Mai bine stai cu chirie pe viata, iti faci casa in regie proprie sau iti cumperi intr-o tara in care iti poti gasi de lucru si unde vrei sa te stabilesti.
Yu nu ai dupa ce sa bei apa si visezi sa a o casa in Roma, Londra sau Paris. Mey nea omule, Noi vorbeam aici de prognozele unui semidoct de ca Comisa lui peste prajit. Mai citrste o data articolul si vezi daca cumva se refera omuletzul ala numai la Bucuresti si daca e asa , sa imi spui si mie in ce paragraf zice asta.
PS. Si daca tot te obosesti sa imi scrii, sa imi spui si cat ai pierdut pana acum la pret din " cosmeliile" pe care presupun ca le-ai in portofoliu.
Apropos 500.000 euro reprezinta cam 250 de salarii medii lunare la de la ei. La noi cam 1370 de salarii. No acu, stai si rumega pana gasesti diferentele.
Si in loc de incheiere, daca matale, ala care nua re cunoscuti cu neamuri la tzara, crezi ca e rezonabil sa platesti sute de mii de euro pe o locuintza , fiind sclavul bancilor pe viatza, asta nu insamna ca si eu trebuie sa fac la fel ca tine. Daca doar atat te duce capul, te compatimesc sincer.
expresia " contractia pietei" este pur eufemistica. La mintea ta de intelectual , asta inseamna cumva ca piata incepe sa scada? probabil ca nu. Pey in termeni mai de doi lei si pe intelesul maselor de papagali care sunt pe punctul sa idevina un sclav ipotecar, asta inseamna ca numarul consumatorilor pentru produsul numit " cosmelie" e intr-o scadere accentuata. Ai sesizat ca nenea de la comisa lui peste prajit nici macar nu combate contractia pietei? Te lasa pe tine intelectualul sa gandesti, dar cum dumneata nu o faci, te lamuresc eu acum. Intorcandu-ne la numarul de autorizatii de constructie care a crescut( curios, nu?) acelasi nenea de la comisia lui peste prajit nu spune ca a bagat in aceeasi oala si constructiile din mediul rural si cele din mediu urban. Mai devreme spusese acelasi individ ca " Despre o criza imobiliara nu cred ca se poate vorbi, cata vreme piata imobiliara romaneasca e facuta de constructiile in mediu rural si de cele in regie proprie.." Deci cine a luat autorizatii de constructie? In marea lor majoritate cei de la tara care isi fac case in regie proprie. Si atunci de ce se impauneaza dezvoltatorii imobiliari ca piatza duduie si ca afacerile lor merg struna? Stii matale de ce dezvoltatorii sunt cu curul in balta acum? Pentru ca cine are bani sa cumpere o casa la preturile alea astronomice, cu aceiasi bani face cel putin doua case similare ca suprafata si utilari cu cosmelia ce ar vrea sa i-o vanda dezvoltatorul.
Ti-am raspuns doar pentru ca bateai campii cu radiografierea economiei nationale si nu faceai diferenta intre trecut si viitor. Atata tot.
PS: daca esti plecat din tara si nu mai intelegi bine romaneste, omul ala a zis ca preturile au scazut- dar nu din cauza scaderii cererii sau a cresterii exagerate a ofertei. Preturile au scazut pentru ca lumea nu mai are acces la credite asa cum avea pana acum 6 luni. Mi se pare o chestie absolut reala si de bun simt.
PS2: comparatia cu preturile din Europa e o comparatie de mere cu pere. Nu poti sa compari preturile din Bucuresti cu preturile din Grenoble (de exemplu). E ca si cum ai compara preturile din Bucuresti cu cele din Pitesti sau din Baia-Mare. Chestia cu salariile medii iar e irelevanta, pentru ca in Bucuresti salariul mediu e in jur de 1000 de EUR (cu mult mai mare decat media pe tara), asa ca o casa de 250,000 EUR este tot 250 de salarii medii (pentru Bucuresti).
Trecand peste toate astea, probabil ca o scadere a preturilor e binevenita, pentru ca blocurile alea vechi comuniste e clar ca sunt supraevaluate. Macar sa le faca izolatiile termice pe exterior si sa le dea o noua fata (o culoare ceva) daca tot vor sa le vanda la preturi mari.
Nu stiu de unde scoti mere si pere, dar preturile din Bucuresti sunt nesimtit de mari la niste servicii de toata jena.... Bucurestiul e un oras blocat, zi tu cu mintea ta creata cat ar merita un apartament in cutia asta de sardele...
Eu nu am comentat pe marginea preturilor din Bucuresti (si am spus ca e normal sa scada acum) asa ca nu inteleg de ce te umfli ca un balon, doar m-a deranjat desteptul care se da rotund pentru ca stie sa scrie 3.14zdeanu (exemplu de atotcunoastere profunda) si face misto de institutiile statului roman (de parca el s-a nascut ministru). Ia-l tu acasa si hraneste-l si da-i bani sa isi ia casa ieftina, eventual masina si lanturi de aur. Dar eu nu am nevoie de parerile fraierilor de genul asta care isi dau cu parerea aiurea-n tramvai.... si pot sa imi exprim parerea cand cred eu de cuviinta.
In privinta faptului ca nu ai datorii, felicitari stimabile. Nu esti singurul pe planeta asta fara datorii. Sa nu fi trist pt asta.
In privinta sfatului pe care i l-ai dat lui Psycon de a ma lua acasa la el, sa ma hraneasca si sa imi dea bani ca sa imi iau "casa ieftina, eventual masina si lanturi de aur", tin sa te dezamagesc din nou. Am si casa si masina, iar singurele bijuterii sunt verigheta si familia. Nu sufar de manelism , pe cand tu suferi de intelectualism .
Si in incheiere iti mai spun doar atat : daca sunt sau nu fraier nu prea ai tu cum sa afli prea curand. Si asta pentru ca niciodata nu te vei putea trage de sireturi cu mine . Nu pentru ca as fi eu o marca inregistrata sau vreunul care sufera de importantza. Treaba e mult prea simpla: din pacate tu nu te poti trage de sireturi cu mine pt ca eu nu port pantofi cu siret. In rest iti doresc sa fi paralel cu mine . Daca intelegi ce vreau sa spun. Si daca nu iti si desenez: vezi-ti de drum, usurel si cu treaba buna. Numai bine.
Eu unul sunt satul de "nihilisti" ca tine care isi dau cu parerea aiurea in tramvai si carora nu le place nici o forma de organizare. Duceti-va nene in padure si traiti ca in epoca de piatra, atunci nu erau institutii sau reprezentanti ai institutiilor care sa va minta. Lasati-ne pe noi astia care suntem obisnuiti cu viata sociala sa ne luptam cu "institutiile" si cu distinsii lor reprezentanti fara sa taram in noroi fiecare cuvant pe care il scot.
Problema ta cu preturile caselor am tratat-o deja si am fost de acord ca vor scadea, asa ca nu o mai reiau. Problema mea e ca iti dai aere de emancipat occidental plimbat la Grenoble dar ataci oamenii ca un securist. Ai ceva de reprosat fa-o normal, nu improsca cu dejectii. Sa stii ca in tara asta se intelege in ultima vreme si vorba buna nu numai tipetele oligofrene.
PS: daca tot vorbeai de stocul cu locuinte, ia exemplu Spania unde sunt 80 de mil de locuinte la 40 de mil de locuitori ca sa vezi ce e aia criza imobiliara. Dupa aia sa mai vorbesti de stocul de locuinte din Romania, care e de o locuinta la 3 oameni (asta incluzand cocioabele de la sate care numai locuinte nu pot fi numite).
http://www.ziare.com/Salariul_mediu_net_in_Bucuresti__600_de_euro-324710.html
Nu mai aruncati cifre daca nu aveti argumente.
si vor mai scadea pana se vor normaliza..sau pueti spune ca se vor stabiliza
la noi se construieste fff putin si extraordinar de prost. am fost in tokyo de ex si un ap nu seamana deloc cu ce e nou in cluj sau bucuresti. nou in romania inseamna o caramida noua in niciun caz tehnologie noua.
dezvoltatorii fac imobile fix ca strabunicu numai ca mai multe.
mult succes la vand jegurile astea de imobile, eu unul nu ma voi cumpara chiar daca am putea oricnad.
Ma intreb des de ce noi romanii platim mai scump decat vesticii aproape orice fel de marfa, de la mincare la locuinte .
PS: cum poate o vila in Budapesta sa coste cat un apartament vechi in Bucuresti ?
Pune mana pe carte. Statistica se ocupa de partea de trecut a economiei; cu cat datele sunt mai vechi cu atat sunt mai consolidate. Prognoza face altceva, face niste proiectii in functie de niste raportari pe care le primeste din economie si le pune intr-un model pe baza caruia incearca sa faca scenarii posibile de evolutie a economiei. Deci e vorba despre viitor. Prognoza economica nu e prognoza meteo, ci are o gramada de limitari, dar trebuie facuta ca sa ai de la ce perspectiva sa pornesti daca faci un buget, de exemplu. Nu ai cum altfel. Sa mai comenteze si economisti pe aici, nu numai bagatori in seama.
-----
O prognoza e ceea ce e, o proiectie, nu o profetie. Ca de obicei, nu se va intampla exact ce spune prognoza, mai ales daca apar tot felul de factori care nu pot fi prevazuti, ca evolutia pietei internationale sau a monedei nationale.
Practic ce spune Ghizdeanu e ceea ce se vede in scripte si se stie despre economia romaneasca. Daca nu se potriveste cu perceptia fiecaruia e pentru ca cei care citesc stiri pe internet sunt in general oameni de la oras care vad ca nu mai e nebunia cumpararii de apartamente in orase si zic ca e criza imobiliara. Dar jumatate din Romania traieste la tara, unde foarte multi inca mai construiesc, inclusiv pe cont propriu ca sa nu imbogateasca atatea firme de constructii sau pentru ca nu-si permit altfel. Plus mai sunt atatea constructii pe care le face statul. Deci asa-zisa criza inseamna ca in cel mai rau caz va stagna, nu va creste cererea, dar asta nu inseamna ca nu va exista cerere la nivelul anului curent.
Corect ce ai spus dumneata. Mai trebuie sa pun si mana pe carte, dar insa esentza problemei ramane neschimbata. Prognozele nu se fac pe impresii si pe chestiuni punctuale si reale. Nea omuletzul de la Comisa asta ce a facut? A bagat in aceeasi oala ce s-a intamplat si in mediul rural si in mediul urban, care fie vorba intre noi, daca neuitam cu atentie, nu prea sunt similare evenimentele. Nu poti da o prognoza pertinenta pentru mediul urban tinand cont de ce s-a intamplat in mediul rural. Si ca sa nu ma acuzi de rea vointza si tembelism cronic, uite ce imi spune mie dinamica acordarii autorizatiilor de construcitii din mediul rural: ca sunt tot mai multi cei de la oras care au inteles ca au mai multe sanse la tara decat in oras si prefera sa isi faca o casa la tara unde sa se mute. De asemenea , cei care sunt din mediul rural si lucreaza in strainatate au tot trimis bani acasa ca sa isi faca case . Astea sunt lucruri care s-au intamplat si inca se mai intampla. Acum daca ne schimbam putin obiectul observatiei si ne focalizam pe mediul urban, ce vedem acolo? Sectorul constructiilor vedem niste lucrari de infrastructura ( gen autostrada Bechtel, centura Pitesti etc),s-au construit mall-uri, hypermarketuri, supermarketuri si s-au initiat niste proiecte rezidentiale. Cum poti sa spui , referindu-te nmai la sectorul rezidential-locativ, ca acesta va avea o crestere bazandu-te pe evolutia viitoare a proiectelor de constructii de infrastructura? Nea omuletul asta vorbeste de CONSTRUCTII ( care includ si infrastructura si constructiile indistriale) ca si cum ar fi vorba doar despre constructiile de locuinte. " Anul acesta, constructiile vor creste cu 29 %" Normal mai omule, atat timp cat mai sunt anunate cel putin inca doua proiecte majore: lucrari de infrastructura pt realizarea legaturii rapide (auto)Craiova-Pitesti-si autostrada Pitesti Sibiu. De nicaieri nu rezulta ca omul face distinctia intre constructia de locuinte si restul sectorului de constructii.
Eu ce inteleg din toate astea este ca cererea foarte mare care a existat pana acum pe piata imobiliara pentru apartamente si efectul de umflare pe care aceasta l-a avut asupra preturilor -- fiind o piata a ofertantului -- au fost in primul rand "anormale". A fost o situatie de dezechilibru intre cerere si oferta. Deci ne indreptam spre normalitate daca preturile incep sa scada si sa se aseze o valoare a apartamentelor mai aproape de valoarea banilor respectivi in alte bunuri.
Se spune ca valoarea o da piata, dar daca situatia avantajeaza in mod anormal oferta, cum a fost pana acum, banii pe care ii dadeau cumparatorii aveau un echivalent in alte bunuri mult prea mare comparativ cu situatia din alte piete imobiliare.
Deci ceva era clar in neregula si cred ca lucrurile merg in directia cea buna, in care piata imobiliara se va curata de speculatorii de cartier care au facut bani seriosi fara sa ofere servicii comparabile la valoarea banilor. E normal sa ramana pe piata doar agentiile care au personal profesionalizat si care au un portofoliu diversificat de vanzari si inchirieri. Vanzarile sunt cu mult mai rare, in conditii normale de piata. In Europa despre care se vorbeste atat de mult, nivelul ridicat al salarizarii si al traiului face ca multi oameni sa traiasca in chirie fara probleme. Nu oricine si-a permis sa cumpere, chiar daca creditul a fost pana acum mai ieftin ca la noi.
Stii cum e...prostul daca nu-i fudul...adica daca tot fac chef macar sa deranjeze jumatate de bloc si sa se laude dupa aia la prieteni nu? :)
Iata manipulare "Da, au mai scazut unele preturi pe rezidential, insa nu din cauza micsorarii activitatii, ci din cauza perceptiei pietei. Un indicator foarte bun pentru piata constructiilor este numarul de autorizatii acordate pentru constructii, care, la nivelul inclusiv al lunii august, s-au majorat".
Deci, preturile au scazut pentru ca nu se mai cumpara, iar imobiliarii fazani au continuat activitatea din inertie pentru ca speranta moare ultima. Totusi, majoritatea dezvoltatorilor au anuntat ca amana construirea tuturor cloacelor din proiectele initiale, iar daca prognoza lui Ghizdeanu n-a tinut cont de ele inseamna ca minte ca un sarlatan!
Construirea in regie proprie nu constituie argumente pentru sustinerea preturilor cloacelor, care, de fapt, se vor prabusi, iar in lipsa aportului marilor dezvoltatori, sectorul constructiilor se gripeaza.
Concluziile tale si ale lui Ghizdeanu sunt menite fie manipularii din inconstienta (prostie), fie manipularii din interes!
a. Agentia imobiliara de la parterul blocului meu a dat faliment. Dupa ani de zile de tranzactionari fericite intr-o haiducie continua de jupuit cumparatori si proprietari, pana la urma din cauza prea multor luni de inactivitate au inchis. O fi bine, o fi rau?
b. Daca te uiti in statistici, au fost 250 agentii imobiliare radiate de la registrul comertului in zona Bucuresti in anul 2008. Deci vecinii mei nu sunt singurii care au iesit din business. O fi bine, o fi rau?
c.Daca ma uit pe orice site de genul www.imobiliaredeneamprost.ro, observ ca sunt 1/3 din anunturile care erau acum 1 an pe orice perioada data. Anume, au disparut "copiile". Cred ca treaba asta e legata de punctul b. Apoi, mai toate anunturile contin cuvinte magice gen "negociabil", "urgent", etc. Acum un an se subintelegea afirmatia "pentru vizite cumparatorul sa vina in genunchi si cu un buchet de flori daca vrea sa fie primit in apartament pentru vizita". O fi bine, o fi rau?
d. Bancile o duc prost si nu mai au incredere unele in altele, ducand la blocarea imprumuturilor interbancare. Nu mai sunt lichiditati in banci si deci nu se vor da imprumuturi nimanui fara 1500 euro salariu ca sa isi ia casa. Deci suma cumparatorilor e redusa la 10% din ce era acum un an din cauza asta, deci echilibrul cerere-oferta e complet intors pe dos. O fi bine, o fi rau?
f. in 2009 pentru multe din creditele date cu dobanda preferentiala in 2007 se va recalcula dobanda, ducand la crestere de 40-50% ale ratei la banca. Multi vor fi in imposibilitate de plata, pentru ca in 2009 salariile nu vor mai continua sa creasca suficient cat sa acopere noul grad de indatorare. Vor aparea vanzari de apartamente din disperare. O fi bine, o fi rau?
Acum, nu sunt economist de profesie, dar daca astea nu sunt simptomele unei crize, nu stiu ce sunt.
Numai bine.
Baiatul asta e bugetofag si foarte plin de tupeu la fortat concluzii! Cand nu se cumpara cloace si se construieste in regie proprie se anunta prabusirea preturilor pe segmentul cloace romanesti! Alta interpretare nu face decat sa dezinformeze populatia...ghizdeanule!!!
Ce sa zic. Daca puteam si eu as fi facut ce ai facut tu. Da' macar taceam dracu' si nu ma laudam ca cat is eu de mare si tare si ce ispravi am facut.
Sa-t fie de bine. De-acuma, vinde-ti marfa in ale parti ca noi nu mai punem botu.
curs EURO-LEU
2008: 3,3
2009: 3,25
Acelasi Ghizdeanu a prognozat in 2008:
curs EURO-LEU
2008: 3,63
2009: 3,55
Transpuneti mascarada asta pentru imobiliare. Prognozele CNP-ului in conditiile de astazi sunt doar fantezii...se schimba trenduri...se schimba reguli...toate cursurile sunt volatile...nimeni n-are incredere in nimeni si in nimic...iar Ghizdeanu face afirmatii pe baza unor prognoze care nu sunt altceva decat extrapolarea unor functii liniare, adica RAHAT!
curs EURO-LEU
2008: 3,3
2009: 3,25
Acelasi Ghizdeanu a prognozat in 2008:
curs EURO-LEU
2008: 3,63
2009: 3,55
Transpuneti mascarada asta pentru imobiliare. Prognozele CNP-ului in conditiile de astazi sunt doar fantezii...se schimba trenduri...se schimba reguli...toate cursurile sunt volatile...nimeni n-are incredere in nimeni si in nimic...iar Ghizdeanu face afirmatii pe baza unor prognoze care nu sunt altceva decat extrapolarea unor functii liniare, adica RAHAT!
Prognoze aiurea pe urmatorii 5 ani poti sa faci pe orice, dar cifrele astea nu constituie fundament pentru Ghizdeanu sa declare echivoc ce crize ...iminente...nu vor avea loc.
Toti pacalicii, inclusiv Vosganian si Orban au spus ca piata imobiliara nu se va prabusi...nu mai era nevoie si de Ghizdeanua...care ...vezi doamne...are un institut de prognoze ...sub fund.
CNP e "de stat", normal ca nu o sa spuna niciodata ca economia o sa scada, cursul o sa creasca, pretul imobiliarelor o sa scada... sau vor spune atunci cand fenomenul este mai mult decat evident.
Mai uita-te la prognoze si la evolutiile statistice, si o sa vezi ca sunt mult mai apropiate de functiile exponentiale decat de cele liniare... :) Acesta este de fapt motivul pt care economia mondiala se duce acum de rapa (evolutia pe termen lung trebuie sa fie liniara, dar pe termen scurt economia a evoluat exponential si acum revine la normal).
Intrebarea care se pune acum este: o sa fie deflatie + somaj + falimente, sau o sa fie hiperinflatie? Cam asta e dilema urmatorilor doi ani... in functie de ce vor face statele: vor lasa economia libera (in cazul asta vor fi falimente multiple urmate de somaj urmate de deflatie) sau vor pune in functiune masina de imprimat banuti (si atunci urmeaza inflatia).
Oricum proiectele care s-au depus, dau depus spre aprobare cu multe luni in urma ori de anul trecut.
Si chiar daca s-ar da de 10 ori mai multe autorizatii de constructie, e irelevanta o statistica care sa dea conservarea sau cresterea proprietatiilor imobiliare, bazata pe numarul de autorizatii!!! Reveniti-va in fire!
Cine obtine autorizatia poate nu vrea sa construiasca ca sa vanda, iar daca vrea sa vanda poate ca se razgandeste intre timp si nu mai construieste ori BANCA la care SPERA NU IL MAI FINANTEAZA !!! (proiectul le pica direct).
Am foarte multi prieteni care au cumparat acum 1,5-2 ani apartamente in stadiul de proiect la care sa spunem au dat 25mii de euro avans. Acum sunt de-a dreptul disperati pentru ca in februarie apartamentele for fi livrate la cheie iar cu noiile conditii de creditare de la banci ei nu se mai califica pentru credit 65-85 mii de euro!!!! E JALE mare si nu mai stiu ce sa faca de la cine sa se imprumute!!!
PRETUL este dat de raportul cerere si oferta.
OFERTA MOMENTULUI este cea care este DAR CEREREA SOLVABILA e in CADERE LIBERA!!!
Sa nu cumva sa credeti ca le-a disparut apetitul romaniilor pentru imobiliare. Ba dimpotriva!
Dar ei nu mai sunt solvabili!!!De ce ?? Pentru ca banciile NU le mai dau credite!
SI BINE FAC!!!
Preturile la imobiliare nu au legatura cu realitate ci cu gradul de indatorare pe care l-au admis banciile in anii trecuti (prea multi cetateni insolvabili)!!
Acum vad bine bancherii si BNR-ul ca e nevoie de mai multa prudenta si gata s-a dus cu OXIGENUL care alimenta FURIA IMOBILIARA!!!
E CRIZA pe plan international! Foarte bine! O sa ramanem fara comenzi, fara slujbe iar cei care s-au indatorat peste 50% din venit o sa aiba imense greutati in a plati ratele.
Bancile nu mai acorda credite pentru ca brusc i-a lovit moralitatea (cand zici ca "bine fac!" se intelege ca nu acorda in mod voit credite). Pur si simplu au fost "incoltiti" de BNR cu noile reguli si au fost nevoiti sa "ridice stacheta", plus de asta bancile din afara nu mai sunt atat de dispuse sa pompeze bani in Romania pentru a-si finanta filialele.
PS: problema cu cei care au dat avans si nu mai pot finanta diferenta prin credit este o mare tragedie... sunt destul de multe cazuri.
Fiecare din parti incearca cu indarjire sa-si justifice optiunea pe care a facut-o sau o va face, desi in acelasi timp, isi roade unghiile pe la spate :)
Nu fac altceva decat sa scap informatii celor care vor sa inteleaga ce se petrece in putregaiul asta.
@Marius
30 de ani de munca ale ambilor soti pentru o cloaca comunistoida in Romania? Sunt megafrustrat!