Costurile medii ale intretinerii lunare pentru apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi sunt mai mari cu pana la 116% fata de cele din apartamentele vechi, potrivit unei analize pe o perioada de opt luni realizata de Servicecasa.ro, site de servicii pentru administrarea proprietatilor. Explicatia este data de faptul ca proprietarii de apartamente noi platesc, in plus fata de proprietarii de apartamente vechi, servicii cu valoare adaugata. Analiza a inclus costurile medii de intretinere ale apartamentelor din Bucuresti si a cuprins cifre afisate de intretinere a peste 100 de asociatii de proprietari care cuprind peste 2.300 de apartamente din complexuri rezidentiale noi si blocuri vechi.

Conform analizei, cele mai mari diferente procentuale intre costurile intretinerii / mp pentru un apartament nou fata de unul vechi se inregistreaza la apartamentele cu 3 si 4 camere pentru intretinerile aferente lunilor de iarna (116% si respectiv 75%), dar si pentru intretinerile aferente lunilor de vara (100% si respectiv 91%).

Mai precis, costul mediu al intretinerii pe metrul patrat pe timp de vara intr-un apartament de trei camere intr-un bloc vechi este de 1,2 euro, fata de costuri medii de 2,4 euro intr-un apartament nou, in timp ce pe timp de iarna costul mediu de intretinere ajunge la 3,9 euro intr-un apartament nou fata de 1,8 euro intr-unul vechi.

"Explicatia costurilor crescute este aceea ca proprietarii de apartamente noi platesc, in plus fata de proprietarii de apartamente vechi, servicii cu valoare adaugata cum sunt costuri de administrare a proprietatii, de ingrijire a gradinilor, curatenie, paza, sala de gimnastica sau piscina, servicii care nu se regasesc pe listele de intretinere ale apartamentelor vechi", se arata in comunicatul Servicecasa.ro.

Analiza a inclus costurile medii de intretinere ale apartamentelor din Bucuresti si a cuprins cifre afisate de intretinere a peste 100 de asociatii de proprietari care cuprind peste 2.300 de apartamente din complexuri rezidentiale noi si blocuri vechi.