Dupa ce a socat lumea cu automobilul de 2000 de dolari, iata ca TATA loveste din nou, de data aceasta stabilind noi standarde pe piata imobiliara.

Astfel, TATA Housing, divizia de investitii imobiliare a concernului indian, planuieste constructia unui cartier rezidential la periferia orasului Mumbai (Bombay), capitala economica si financiara a Indiei.

Sub deviza “A well planned township with attention to details ensures good living” (Un complex rezidential proiectat cu atentie pentru a asigura un standard de viata bun), dezvoltatorul ofera spre vanzare apartamente care au urmatoarele caracteristici: suprafata variaza intre 26 de metri patrati (suprafata construita a celui mai mic apartament) si 42 metri patrati (cel mai mare) iar preturile de vanzare sunt de $7.800 - $13.400. Sa vedem ce ofera TATA in schimbul a 7.800 de dolari.

Pentru acesti bani, primesti un apartament compus dintr-un dormitor (5,1mp), un living (6,7), o bucatarie (4,2) o baie (1,84) si un wc de serviciu (1,1), toate aceste facilitati fiind judicios distribuite intr-o suprafata utila de 19,6 mp. Luand in considerare suprafata construita, pretul de vanzare este de fix 300 de dolari pe mp.

Cine are pretentii, poate opta pentru un apartament cu o suprafata construita de 42 mp, platind in schimb 13.400 de dolari. Suprafata utila este de 34mp iar livingul este de-a dreptul urias - 12,3 mp. In plus, fata de primul apartament, acesta are si un foaier de 1,7 mp in care familia se poate recrea dupa o zi grea de munca, insa pe rand, avand in vedere suprafata foaierului.

Sa nu ne imaginam ca aceste apartamente se adreseaza clasei muncitoare din moment ce in India, salariul mediu nu depaseste $1.000 pe an, iar un muncitor necalificat castiga $500. In 19,6 mp se vor inghesui cei care fac parte din clasa de mijloc, respectiv cei care lucreaza in IT, in call-centere si in multinationalele care au facut outsourcing de productie sau servicii, deci cei cu oarecare pretentii de la viata.

Am vazut in Timisoara garsoniere de 12-13mp in care daca puneai un pat rabatabil si un fotoliu, nu mai aveai unde sa te misti. In aceste conditii, nu pot sa imi dau seama cum au reusit indienii sa compartimenteze un spatiu de sub 20 mp, astfel incat sa obtina doua camere (living + dormitor), bucatarie, baie si wc de serviciu.

Luand in considerare performanta celor de la TATA, termenul ”cutie de chibrituri” existent in Romania capata acum un alt sens.

via

Citeste tot articolul si comenteaza pe Khris.ro.