Distrugerea Bucurestilor de altadata continua lent, dar sigur. In ciuda crizei financiare si cu acordul autoritatilor. Ultima victima - o casa veche de pe strada Maria Rosetti, nr. 38, zona protejata a Bucurestiului, cu imobile ridicate la sfarsitul secolului XIX - inceputul secolului XX. In trei zile aproape a fost rasa de pe fata pamantului.

Potrivit lui Hanna Derer - consilier al ministrului Culturii, proprietarul constructiei, firma Trei Lacuri Invest SRL, are autorizatie de demolare, insa aceasta este ilegala deoarece nu are la baza avizul favorabil al Ministerului Culturii. In locul acestei casute, Consiliul Local sector 2 a aprobat in baza unui aviz de urbanism emis de Primaria sectorului 2 un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) care permite construirea unui bloc cu 9 etaje.

Mai mult, Dan Marin, membru in Comisia Zonala a Monumentelor Bucuresti din cadrul Ministerului Culturii, forul care ar fi trebuit sa decida daca aceasta casa se demoleaza sau nu si daca se poate construi pe teren o cladire de 9 etaje, a declarat ca cererea pentru obtinerea avizului de demolare si a celui de construire a fost depusa la o luna dupa ce PUD-ul a fost aprobat.

Parcela pe care este construita casa este trecuta pe planul Pappazoglu din 1871, iar pe planul Gobl din 1898 este trecuta si casa

Petre Guran, consilier personal al ministrului Culturii

Prea tarziu ca punctul de vedere al Ministerului sa mai aiba vreo importanta. Dan Lungu, directorul general al Institutului National pentru Monumente Istorice, a declarat ca, desi imobilul din strada Maria Rostti, nr. 38 nu era clasat ca monument, acesta se afla intr-o zona protejata, iar "pierderea unui numar semnificativ de cladiri intr-o zona protejata inseamna pierderea identitatii orasului".

Demolarea inceputa simbata

Demolarea casei a inceput sambata dimineata. Asta dupa ce un inspector de la Inspectoratul de Stat in Constructii a venit la fata locului si a vorbit cu constructorul, care l-a asigurat ca nu se va demola nimic.

”Am primit o sesizare de la Ministerul Culturii, iar sambata dimineata in jurul orei 9.00 am venit aici sa vad ce se intampla. Am cerut actele, mi-au spus ca proprietarul nu este si o sa ni le prezinte luni la prima ora. La 12.00 cand m-am intors, dupa o alta sesizare, casa era demolata in mare parte. Am reusit sa oprim lucrarile pe motiv ca nu avea panou si imprejmuire de santier, dar avocatul beneficiarului a declarat ca ne da in judecata pentru ca nu avem hotarare judecatoreasca. In plus, am facut hartie la prefect sa atace autorizatia de demolare in contencios administrativ si sa declare nulitatea actului”, ne-a declarat Mihaela Buzec, sefa Serviciului de Control Calitate, sector 2 din cadrul ISC.

Neculai Ontanu vrea sa tranforme sectorul 2 in «Demolava» secolului XXI

Theodor Paleologu

Sambata, demolarile s-au oprit, dar au reinceput luni dimineata. La fata locului a venit ministrul Culturii, Theodor Paleologu, Inspectia de Stat in Constructii si cateva ONG-uri, iar lucrarile au fost oprite din nou. “Neculai Ontanu vrea sa tranforme sectorul 2 in «Demolava» secolului XXI. Totul e ilegal si flagrant", a declarat Paleologu.

Hanna Derer, consiliera ministrului, a declarat ca Ministerul Culturii va face plangere penala impotriva proprietarului constructiei. Si Ordinul Arhitectilor din Romania se va adresa instantei in acest caz.

Arhitecta care a semnat autorizatia de demolare, sef la ISC

Interesant este ca fostul arhitect sef al sectorului 2, Adriana Bagdasar, cea care a semnat autorizatia de demolare pentru aceasta casa, este acum director coordonator adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii Bucuresti.

Adriana Bagdasar a fost demisa din functia de arhitect-sef al Sectorului 2 de primarul Neculai Ontanu pe motiv ca a inregistrat performante slabe si “a facut deseori obiectul unor articole negative in presa prin care se criticau anumite autorizatii de constructie semnate de arhitectul-sef, fara sa fie informat primarul sectorului 2 si chiar fara sa-i poata da acestuia explicatii concrete despre emiterea respectivelor documente”, dupa cum se arata intr-un comunicat transmis de institutie.

In zona au mai fost aprobate constructii inalte

In ultimii ani, pe strada Maria Rosetti si in imprejurimi au fost aprobate si construite mai multe cladiri cu sapte, opt, noua nivele, care strica aspectul zonei, unde sunt doar casute cu un parter sau cu doua nivele si bloculete din perioada interbelica. Chiar la o casa distanta de imobilul care este demolat in prezent, a fost construit un bloc. Un altul a fost construit cateva numere mai incolo.

Zonele protejate din sectorul 2 sunt supuse unui adevarat macel

Presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul

Presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul" spune ca primarul Neculai Ontanu este vinovat de aparitia acestei situatii, intrucat "se vede cu ochiul liber ca zonele protejate din sectorul 2 sunt supuse unui adevarat macel: se demoleaza case cu valoare arhitecturala si se construiesc blocuri nepotrivite, in locul lor".

“Primarul Ontanu trebuie sa explice sutele de PUD-uri ilegale prin care se prevad inaltimi scandaloase in zonele protejate, toate fiind ilegale, intrucat Consiliul Local nu are nici competenta sa le emita in zonele protejate, nici competenta sa modifice regimul de inaltime, asa cum s-a intamplat si in cazul imobilului din strada Maria Rosetti numarul 38. Cerem ca Inspectoratul de Stat in Constructii sa o demita de urgenta pe Adriana Bagdasar", a mai spus acesta.