Turnul de 17 etaje de pe Strada Mantuleasa nu se va mai construi
Planul Urbanistic de Detaliu de pe strada Mantuleasa nr. 7-9 a a fost aprobat de Consiliul local al sectorului 3 pe data de 6 noiembrie 2008, la pachet cu alte 84 de PUD-uri. Acesta avea aviz de urbanism semnat de arhitectul sef al sectorului 3, Stefan Dumitrascu. Nu avea insa aviz de la Ministerul Culturii, cerut de lege in astfel de situatii, deoarece strada Mantuleasa este protejata datorita specificului sau si a arhitecturii valoroase din zona. Beneficiarul acestui proiect era firma Leader Properties.
Pe terenul din strada Mantuleasa nr. 7-9 au fost mai multe constructii datand de la inceputul secolului XIX, printre care scoala unde a invatat scriitorul Mircea Eliade, dar acestea au fost demolate in 2002, fara aviz de la Ministerul Culturii si Cultelor.
Foto: Colaj fotografic cu proiectul blocului de 17 etaje suprapus peste actuala conformatie a strazii Mantuleasa

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
În al doilea rând, clădirea nu se încadrează în stilul zonei. Ar trebui inventat un cartier high-rise unde să se dea verde la 10+ etaje.
Întrebarea rămâne, dacă nu aici, atunci unde vor construi clădirea? Căci sunt convins că o vor construi... au ce dom'le.... rămâne să vedem ce alt parc îi atrage...
Adrian
eu nu cred in spiritul civic al alesilor.
Nici eu nu cred în spiritul lor civic. Este o lume oarbă și teribilă. Un fel de fiecare pentru el. Dar nu le port de grijă, fiecare pasăre pe limba ei moare...
Adrian
Daca da... in mod clar nu e o problema financiara. Casuneanu prin contractele cu statul.. a facut bani destui sa cumpere jumate tara asta.. cu tot cu locuitori!!!
oare nimeni nu se va gindi sa rezolve odata aceasta problema?
primaria ar trebui sa cumpere teren in interiorul centurii si sa defineasca acolo un nou centru economic. ar trebui sa traseze un bulevard, sa faca utilitati si sa sprijine constructia de la zero a unui nou centru economic asa cum, in situatii similare, au facut francezii la paris centrul la defance....
nu s-ar mai distruge parcuri, nu ar mai spori aglomeratia in centru si probabil nu se vor mai da spagi din moment ce teren va fi de ajuns.....
avem exemplul extraordinar de pe prelungirea ghencea care a fost o initiativa mai degraba privata cu sprijin practic zero din partea primariei si unde lumea este foarte fericita chiar fara plan aprobat....
ce stiti de asta? a fost cineva tras la raspundere? cum?
Cu drag,
O tanara bucuresteanca adoptata :)
Nu inteleg de ce primarii nostii "ilustrii" nu sunt in stare sa copie un concept care exista si in alte capitale (ex. Paris).
Unde cladirile noi sunt construite doar intr-o anumita parte a orasului.
Daca nu suntem in stare sa cream noi, mai bine copiem exemplele bune.
in acest sens de ce nu exista o initiativa de retrocedare a terenurilor?
Iar pentru cei ce iubesc "Bucurestii de alta data", inclusiv "Salvati Bucurestiul", poate ar fi bine sa inceapa si campania impotriva primariilor si statului roman pentru peisajul lunar pe care trebuie sa-l traversam zilnic, pentru catastrofa din centrul vechi si in general pentru incompetenta lor aiuritoare in absolut tot ce intreprind. Cand primaria o sa fie capabila sa construiasca macar un singur gard decent, atunci o sa aiba si legitimitatea de a bloca proiecte imobiliare. Nu poti sa fii Paris in reglementare si Mumbai in administratie.
Sunt citeva lucruri frumoase in Bucuresti si trebuie pastrate.
Pentru ca inteleg ca asta doriti:
"Cand primaria o sa fie capabila sa construiasca macar un singur gard decent, atunci o sa aiba si legitimitatea de a bloca proiecte imobiliare". Cum primaria e incapabila, concluzia logica este clara: primaria nu are dreptul sa opreasca NICIUN proiect imobiliar: ai terenul, pune mana si ridica blocul, nu te mai incurca in aprobari
e minunat (pentru investitori) ca va ganditi atata la domniile lor. eu ma gandesc la mine, si bucurestiul e al meu mai mult decat al japitelor ca oprescu sau videanu. de bine de rau e capitala tarii asteia si ma intereseaza cum arata.
celor ce au initiat campania "salvati bucurestiul" trebuie sa le multumim. reprezinta primele semne de viata ale atitudinii civice in romania.
Slava Domnului ca nu spui ca esti roman cand te duci in strainatate, ca cine stie ce alte prostii esti in stare sa debitezi, si mai strici si imaginea aia subreda de o avem.
Nu mai zic de alte ce au facut alte tari, ca sunt destui cei care au insirat aici modalitatile de conservare a istoriei pe care le-au aplicat altii.. Doar atat vreau sa te intreb: lucrezi pentru firma care urma sa faca turnul? Esti platit sa postezi afirmatii de genu asta? Sper ca da, ca altfel esti mai jos decat tiganii aia de au ocupat abuziv casele din centrul vechi.
Un bloc de otel si sticla nu o sa iti imbunatateasca traiul, dar nici macar nu vei fi mai mindru de imaginea orasului - daca nu poti sa il admiri in frumusetea lui, daca nu ai spatiu, daca ai o straduta pe care te inghesui jumatate de ora cu masina, daca starea zonei e deplorabila.
Vei fi mindru insa de un oras care stie sa fie divers, sa isi pastreze in acelasi timp istoria si sa fie curat.
Iar "omul acela care a cumparatul terenul" si a avut planurile aprobate ar trebui sa dea in judecata pe cei care i-au dat unda verde aiurea.
mai sunt inca vreo mie de planuri de anulat si ne-am scos...
dar oricum inceputul e mai greu... speram sa mai reuseasca astfel de actiuni
suprinzatoare decizia oricum
probabil raportul mitelor a iesit asa acum
www.popapetre5.blogspot.com
As vrea ca Hotnews sa ia un interviu si arhitectului sef al capitalei care a aprobat acel proiect., ca sa vedem ce are de spus in apararea sa.
Cu bine...
2) Un bloc cu atatea nivele creeaza probleme de trafic, am aflat si eu de la oameni de meserie.
3) FELICITARI!!!!
In plus, aglomeratia si aspectul inestetic creaza proasta dispozitie si agresivitate. O vedem peste tot. Atmosfera unui oras, starea de spirit a locuitorilor sai este data de specificul acelui oras. Intr-un oras extrem de aglomerat, de poluat si de mutilat arhitectural cum ne simtim si cum ne purtam ?
Dar...cum majoritatea sunt indiferenti...sau prea pasivi...lucrurile se vor misca greu. Exista ONG-uri care se ocupa de protejarea patrimoniului arhitectural din Bucuresti precum si grupuri de discutii pe yahoo, cautati-le si hai sa constribuim fiecare !
La acest articol sunt 38 de comentarii, la actiunile de protest impotriva constructiilor aberante abia vin 20 de oameni.
Zgarie norii sunt fix in down-town, adica fix in centru, dupa model american. Vreau sa va spun ca arata superb, prefer San Francisco de 10 ori fata de Paris. Cladirile mari, moderne si cladirile vechi (cate au mai ramas in Bucuresti, care nu e vreun Paris) SE POTRIVESC. Totul e sa ai destule cladiri mari, frumoase, iar cele vechi sa fie intretinute, nu lasate in paragina. Iar in materie de arhitectura si urbanism modern americanii sunt cu vreo 2 secole in fata Europei asa ca mai lasati-o cu Parisul, stiti si voi un exemplu si il tineti ca gaia matu'
Asa ca lasa-ne tu cu americanii care sunt 2 secole in fata europenilor, ca nu au inventat americanii apa calda.
Ideea e nu sa impingi zgarie norii in Cuca Macaii sau in Prelungirea Ghencea, ci sa-i pui in centru ca de aia e downtown!
Si lasa-ma cu pozele ca n-am nevoie, am fost de multe ori si in SF si in Paris, sa fii tu sanatos!
Sunt cladiri frumoase prin bucuresti, 95% din ele stau sa cada, consolidarea si restaurarea lor costa extrem de mult si sa stiti ca in majoritatea cazurilor tehnic si omeneste gradul de distrugere e atat de mare incat nu ai ce face decat sa iei mulaje de pe elementele exterioare de decor (cam de prost gust dupa mine), sa le torni din gips cu polistiren iarasi si sa le pui la loc inlocuindu-le pe cele vechi si asa pastrezi numai fatada cladirii - caci restul e numai caramida mancata si completari cu BCA de prin perioada de dupa cutremurul din 1977.
Sa intelegeti un lucru (daca vreti), Bucurestiul asta nu e cine stie ce oras (sincer as fi vrut sa fie), majoritatea cladirilor care au scapat de Dej nu au mai scapat de 1977 iar si alea putine nu au mai scapat de Ceausescu.
Bun, nu trebuie sa radem tot, dar prefer sa fiu acuzat acum ca dau jos cladiri vechi decat sa fiu acuzat peste 50 de ani ca am putut sa fac un zgarie-nori (sunt niste structuri superbe) si n-am faut nici macar atat.
Tara noastra si capitala ei sunt in urma cu tot, chit ca se face ce vreau eu si cei ca mine, sa radem tot si sa umplem Bucurestiul de noi bulevarde moderne cu cladiri impozante tot ar dura vreo 120-140 de ani pana am face asta -si putem arma cofra si turna un nivel de suprastructura de cca. 1300 mp o data la 3 zile credeti-ma-.
*** Acel proiect a fost ingropat din cauza ca sau nu s-au inteles la bani (putin probabil) sau ca pur si simplu ceea ce se dorea a se construi nu mai era vadabil pe termen mediu ci pe termen lung cu alte costuri .(monstrul cu 17 capete care ar distruge viata celor din jur si ar termina psihic trecatorii si ar perturba crestea copiilor si dezvoltarea randunicilor). Nimeni nu pierde un astfel de proiect ...
conform excelentelor tale argumente, nu putem trage decat urmatoarele concluzii:
- daca o cladire s-a incapatanat sa nu cada sub mana lu' dej, a cutremurului din '77 sau a lu' ceausescu, e cazu sa o demolam noi, sa facem loc "arhitecturii superbe" a zgarienorilor (ce poate fi frumos la o cutie din sticla si otel?)
- cladirile mari nu deranjeaza pe nimeni (decat poate dezvoltatea randunicilor, dar de asta de ocupa alte ONGuri). daca vrei de curiozitate sa vezi impactul creat de asemenea cladiri, fa o excursie in zona str. Fabrica de Glucoza, unde se ridica 2 (doua) magaoaie din astea. si vezi matale ce frumos se circula pe acolo, cum arata drumu, cat praf este, galagie, etc (a, nu incerca sa parchezi, ca nu ai unde). si alea inca se construiesc, sa vezi ce frumos va fi cand se va termina contructia lor si se vor da in folosinta.
Fac parte din grupul care a initiat petitia si am postat la rubrica stiri (pe pagina petitiei: http://www.petitieonline.ro/petitie/stiri/impotriva_unui_turn_de_17_etaje_pe_strada_mantuleasa-p57504047.html ) raspunsul primit de la primarie!
Felicitari tuturor !
Oricum, asa cum spunea un cititor mai sus, este un pas inainte faptul ca s-a indreptat aceasta greseala. Am scris si despre ilegalitati, in alte sectoare, si nu s-a intamplat nimic.