Dupa ce intre 2000 si 2007, piata imobiliara romaneasca s-a confruntat cu un “bubble” de toata frumusetea, actuala criza economica a deschis ochii multor romani, astfel ca in acest moment, cei care incearca sa vanda imobile la suprapret, cam duc lipsa de clienti, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Dar, cum orice criza economica se termina la un moment dat, si piata imobiliara va reveni pe crestere, insa depinde doar de noi daca aceasta crestere se va transforma sau nu intr-un nou bubble.

Ce putem face pentru a nu pune umarul la dezvoltarea nou bubble imobiliar care, odata spart, sa dea dureri de cap debitorilor? Trebuie doar sa respectam cateva reguli simple, de bun simt zic eu, astfel incat sa nu ajungem in situatia de a contracta un credit scump, cu care sa cumparam o casa supraevaluata, pe care de fapt nu ne-o permitem.

Din punctul meu de vedere, cele mai importante 6 reguli sunt cele de mai jos, cu mentiunea ca astept si din partea vostra propuneri.

1. Ai grija cum iti alegi creditul - nu te uita doar la nivelul ratei pentru a calcula daca iti permiti sau nu creditul respectiv. Din nefericire, bancile romanesti nu ofera credite ipotecare in euro cu rata fixa, asa ca orice crestere a euribor,va duce la cresterea sumei pe care o ai de platit.

Fa-ti bine calculele si nu incerca sa vinzi pielea ursului din padure, adica nu te gandi ca marirea salariala pe care o vei primi anul viitor, va acoperi cresterea euribor sau (eventual) devalorizarea leului.

In plus, mai exista si credite cu rata fixa in primele 6-12-24 de luni, la care dobanda se mareste semnificativ dupa acest termen. Nu luati un credit de acest gen doar pentru ca va permiteti rata initiala, iar peste un an-doi, vedeti voi cum va descurcati.

2. Un avans initial mic, presupune asumarea un risc mare de-a lungul derularii creditului. Daca doriti sa va cumparati o locuinta si nu dispuneti de un avans de cel putin 15-20% din valoarea locuintei, poate ca ar trebui sa mai asteptati pana mai adunati ceva bani.

Unul dintre punctele slabe ale programului Prima Casa, este acela ca a dat posibilitatea cumpararii unei locuinte de 60.000 de euro cu un avans de doar 3000 de euro, facand astfel programul accesibil si celor care nu au putut economisi nici macar 10.000 de euro pentru avans.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.