Circa 20-25% dintre locuintele din Romania ar putea avea asigurare obligatorie pana la sfarsitul lui 2010. Primarii: Cum sa-i amendam pe cei care nu-si fac polite?

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 17 martie 2010, 20:47 Economie | Imobiliar


Essential Systems, firma care va face baza de date cu locuintele din Romania
Foto: Captura Essential Systems
Vanzarea politelor de asigurare obligatorie a locuintelor ar putea incepe la 1 iulie 2010, desi autoritatile se feresc sa dea drept sigura aceasta data. Doua mari probleme mai tin in loc acest proces: crearea bazei de date cu locuintele din Romania si stabilirea regulilor contractului de reasigurare, fara de care nu se pot vinde politele, aspecte deja in curs de rezolvare. In plus, legea privind asigurarea locuintelor are prevederi neclare, printre acestea fiind si cele referitoare la aplicarea amenzilor pentru cei care nu-si fac polite, iar Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a inaintat deja un proiect de modificare a legii.

"Primele vanzari de polite vor fi facute destul de repede. Mai sunt doua probleme mari de rezolvat: prima este baza de date si aici ministerul de interne trebuie sa emita norme, sunt in lucru, deci cred ca le vor emite repede si baza de date va fi viabila intr-o luna jumatate-doua luni, iar a doua este contractul de reasigurare pentru ca fara protectie prin reasigurare nu pot fi vandute politele de asigurare obligatorie", a declarat miercuri Angela Toncescu, presedintele CSA, la un seminar pe tema asigurarii obligatorii a locuintelor.

 • 1 iulie 2010 - Data posibila dar nu certa pentru inceperea incheierii de polite de asigurare obligatorie a locuintelor

In privinta estimarii ca la data de 1 iulie va incepe sa functioneze sistemul subscrierilor de asigurari obligatorii pentru locuinte, Marius Bulugea, directorul general al Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea comerciala de gestionare a acestor asigurari, a spus ca este posibil, dar nu cert.

"Nu va pot da o data sigura pentru ca niste negocieri, si aici ma refer la contractul de reasigurare, se pot intinde de la o saptamana, la o luna sau mai multe luni", a spus Marius Bulugea.

Acesta a precizat insa ca au fost lansate cereri de oferta catre brokeri, iar in perioada urmatoare sunt asteptate primele oferte de la brokeri precum AON, Willis si RFIB.

"In privinta contractului de reasigurare suntem in stadiul in care avem niste cereri de oferta lansate catre brokeri. Ofertele vor fi colectate in scurt timp, iar dupa ce le vom analiza abia atunci vom putea vorbi de termene si valori de reasigurare. Sunt cinci brokeri de la care asteptam aceste prime oferte", a spus Bulugea.

 • Essential Systems, firma care va implementa sistemul IT pentru baza de date nationala cu locuinte

Cat priveste problema bazei de date cu locuintele din Romania, Marius Bulugea a declarat ca "firma castigatoare a licitatiei privind furnizarea unui sistem informatic pentru managementul activitatilor PAID este Essential Systems, sistemul urmand sa fie dezvoltat folosind tehnologii Microsoft si infrastructura hardware IBM".

Acesta nu a dorit sa precizeze valoarea contractului, iar Radu Mustatea, directorul general al Astra Asigurari, companie care se numara printre cele 13 societati de asigurare actionare in cadrul PAID, a precizat ca achizitia lui nu s-a facut din bani publici ci din cei ai actionarilor.

"Sistemul IT si tot mecanismul nu este pe bani publici ci pe banii privati ai celor 13 actionari. PAID este o entitate privata, o societate de asigurari organizata conform legii asigurarilor cu actionari care au varsat un capital. Din acesti bani se platesc chirii, salarii, sistem IT, imprimante, reasigurare deci tot ce inseamna functionarea unei societati de asigurari", a explicat Radu Mustatea.

 • Bulugea: Ne dorim sa avem un grad de cuprindere in asigurare de 20-25% pana la sfarsitul lui 2010. Primarii: Cum sa-i amendam pe cei care nu-si fac polite?

Presedintele CSA, Angela Toncescu sustine ca in Romania sunt in prezent peste 8,5 milioane de locuinte proprietate privata, iar din datele remise autoritatii doar 15% dintre locuinte sunt asigurate cu polite facultative de asigurare a locuintelor.

In privinta estimarilor pentru 2010 privind subscrierile de polite de asigurare obligatorie, directorul PAID, Marius Bulugea a precizat: "ne dorim sa avem un grad de cuprindere in asigurare de 20-25% pana la sfarsitul lui 2010".

Prezent la eveniment, Nicolae Pandea, primar al comunei Stefan cel Mare, judetul Calarasi si reprezentant al Asociatiei Comunelor, a avertizat ca va fi dificil sa fie amendati cei care nu incheie polite.

"S-a spus ca 20-25% din locuinte probabil vor fi asigurate pana la sfarsitul acestui an. Asta inseamna ca 75-80% din proprietarii de locuinte vor trebui amendati de primari?! Pentru ca asa spune legea, daca nu vor face aceste asigurari. Sunt foarte multe probleme si trebuie facuta constientizarea populatiei. Nu ne va fi usor sa-i amendam mai ales in situatia de criza in care suntem. Nu stiu cati primari vor aplica legea referitoare la amenda, dar s-ar putea sa fim noi sanctionati, desi este mai putin probabil. Oricum trebuie gandita si rezolvata aceasta problema".

Intr-adevar, in Legea 260/2008 se precizeaza ca in termen de 90 de zile de la data adoptarii normelor CSA, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa-si asigure locuintele, iar primarii sunt cei care aplica amenzile. Nerespectarea incheierii de asigurari obligatorii constituie contraventie care se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 de lei.

 • CSA vrea modificarea Legii asigurarii obligatorii a locuintelor

"Asa cum este prevazut in prezent in lege, amenzile trebuie aplicate de primari si cuantumul este de pana la 500 lei, dar cred ca ceea ce ar trebui sa constientizeze cetatenii nu este ca sunt pasibili de aceasta pedeapsa cu amenda, ci faptul ca in situatia in care nu ai asigurare obligatorie nu beneficiezi de despagubire. Acesta este un fapt cu mult mai grav decat posibila aplicare a unei amenzi", a spus Marinela Nemes, director al directiei generale juridice in cadrul CSA.

De altfel, oficialii CSA au mentionat ca Legea 260/2008 are in prezent lucruri neclare, fapt pentru care a fost deja inaintat catre avizare un proiect de modificare a legii. Un aspect semnalat recent de piata si care nu a fost inca "prins" in acest proiect de modificare a legii se refera la problema aplicarii amenzilor.

"In actuala lege se spune ca incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor CSA persoanele fizice si juridice sunt obligate sa incheie aceste asigurari. Ori normele au fost adoptate de anul trecut. Nu le poti imputa insa acum cetatenilor cele 90 de zile cata vreme politele nu au inceput sa fie emise. Trebuie stabilit clar in lege data certa de la care sa intre in vigoare aceasta obligatie. Cel mai probabil va fi data in care vor incepe sa se emita politele de asigurare, pentru ca degeaba se mentioneaza in trei luni de la intrarea in vigoare a normelor in conditiile in care sistemul nu este functional" a spus Marinela Nemes.

Aspectul va fi insa remediat in perioada urmatoare. Principala prevedere cuprinsa in proiectul de modificare a Legii 260/2008 este cea legata de acordarea despagubirilor. In actuala lege se spune ca despagubirile sunt platite de societatile de asigurare in conditiile in care primele sunt colectate de PAID. Modificarea va viza faptul ca despagubirea sa fie facuta tot de catre PAID .

Potrivit actualelor prevederi ale Legii 260/2008, suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima anuala obligatorie este de 10 euro in cazul locuintelor tip B si de 20 euro in cazul locuintelor tip A. Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4465 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  Cinism si tupeu nesimtit (Miercuri, 17 martie 2010, 21:16)

  Ne-asiguratul [anonim]

  De ce trebuie sa-mi asigur eu obligatoriu apartamentul in berceni, la etajul 7, impotriva alunecarilor de teren si a inundatiilor n-am inteles. De ce nu sunt asigurat si impotriva meteoritilor si roiurilor de lacuste? Pentru cei nelamuriti ca mine, se cauta metode de aplicare a amenzii. Da' aia care nu platesc amenda cum sunt amendati? V-ati gandit la asta bai asiguratorilor?
  • +4 (6 voturi)    
   Doar bani furati. (Miercuri, 17 martie 2010, 23:06)

   patrunjel [utilizator] i-a raspuns lui Ne-asiguratul

   Daca o sa fiu inundat la etajul 7 in buricul orasului , cu certitudine nu o sa mai fie cine sa imi mai plateasca mie asigurarea sau reasigurarea.

   Deci sunt bani furati. Sa le rupem capu ca nu se mai poate.
   • 0 (0 voturi)    
    Este Foarte Grav Ce Se Intampla (Joi, 18 martie 2010, 11:44)

    Free Face [anonim] i-a raspuns lui patrunjel

    Asa ceva nu s-a mai intamplat de ceva timp la noi in tara. Vom ajunge mai rau decat pe vremea mosierilor. Sunt foarte multi oameni care nu vor putea plati si probabil se vor gasi 'investitori' sa le cumpere casele; pe nimic. In ce tara din lumea asta este obligatorie asigurarea de locuinte?
    Inteleg, daca iti da banca un credit, te obliga sa iti faci asigurare ca are un interes; daca nu platesti ratele, trebuie sa vanda casa si sa ia banii, iar pentru asta casa trebuie sa fie in picioare sa aiba ce vinde.
    Ce logica este in cazul asigurarii obligatorii? Eu care detin casa, de fapt nu mai sunt stapan pe ce este al meu, sa pot dispune de ceea ce am cum vreau.
    Este ABERANT. Nu are nici o logica, in afara de cea a hotiei si a jafului!
    • +3 (3 voturi)    
     aberaţie (Joi, 18 martie 2010, 13:42)

     razvratit [anonim] i-a raspuns lui Free Face

     ce ne spune Marinela Nemes, directoare a directiei generale juridice in cadrul CSA.: "ceea ce ar trebui sa constientizeze cetatenii nu este ca sunt pasibili de aceasta pedeapsa cu amenda, ci faptul ca in situatia in care nu ai asigurare obligatorie nu beneficiezi de despagubire."
     Păi atunci, lăsaţi oamenii în pace. Este alegerea lor dacă vor să beneficieze de "despăgubirea" voastră de MAXIM 20.000 de euro, adică o mizerie.
     Este dreptul omului de a alege dacă să fie protejat sau nu.
     Acelaşi lucru e valabil şi pentru RCA.
     • 0 (0 voturi)    
      Danemarca, (Vineri, 19 martie 2010, 11:37)

      alex gore [anonim] i-a raspuns lui razvratit

      Belgia, Franta, Elvetia, Norvegia, Olanda, Spania, au legi similare... dar ai dreptate, noi ne simtim mai aproape de alte orizonturi... iti recomand sa te muti in Afganistan sau Bangladesh. Acolo nu te obliga nimeni la nimic. Dimineata iti iei oia, iesi din pestera, cu oaia la pascut, seara iti iei oaia si te intorci in pestera. Faci focul, iei oaia, o pui sub cap si te culci. Aia viata!
  • -1 (1 vot)    
   Niste linuxisti (Joi, 18 martie 2010, 0:51)

   ITistul [anonim] i-a raspuns lui Ne-asiguratul

   Cum naiba se compara o firma a carei portofoliu e in cea mai mare parte administrare de servere Linux cu niste mari integratori cu experienta si cu garantii solide in spate, cu echipe puternice de programatori si know-how de cum sa livreze servicii cu garantie ? Mai ales la un client la care masinile de serviciu sunt numai Audi (stau parcate in fata sediului).
  • -1 (1 vot)    
   ne-asiguratule, omul cavernelor! (Joi, 18 martie 2010, 11:48)

   alex gore [anonim] i-a raspuns lui Ne-asiguratul

   In pesteri nu ai nevoie de nici o asigurare, in lumea civilizata e la fel peste tot... de ce nu faceti voi, baietii astia plangaciosi si revoltati, o excursie dus - dus, intr-o pustie, unde sa traiti fericiti, fara asigurari, fara banci, fara nimic...
   • +1 (1 vot)    
    te ţine cineva (Joi, 18 martie 2010, 13:45)

    razvratit [anonim] i-a raspuns lui alex gore

    să nu te asiguri?
    dacă tu consideri că aşa e "civilizat", du-te şi asigură-te. pentru mine asta e hoţie, nu civilizaţaie.
    dar probabil că eşti implicat şi tu în treaba asta...
    • 0 (0 voturi)    
     razvratitule (Vineri, 19 martie 2010, 11:06)

     alex gore [anonim] i-a raspuns lui razvratit

     asa e sunt implicat, am o casa, am masina, am job, am copii, am responsabilitati si traiesc printre oameni, concetateni, conationali, imi platesc contributiile, probabil o de o parte beneficiezi si tu...
 • +2 (2 voturi)    
  Cu amenda e simplu: teoria multimilor de clasa I (Miercuri, 17 martie 2010, 21:54)

  Houstonianul [anonim]

  E simplu, mai romani: teoria multimilor de la clasa I: reuniunea tuturor contractelor de la toate firmele de asigurari autorizate ar trebui sa fie egala cu multimea apartamentelor de asigurat. Daca nu e asa, diferenta celor doua multimi sunt cei neasigurati.

  Na si 5 pasi simplu pentru un sistem cu birocratie minima:

  1) Ministerul de resort creaza un sit web cu o baza de date a tuturor locuintelor din Romania (daca nu exista deja asa ceva). De exemplu pe baza datelor de la fiecare primarie unde trebuie platite impozitele pe locuinte. Cate locuinte pot fi in Romania, 1 milion? 5 milioane?

  2) Lunar (sau trimestrial) toate companiile de asigurari de locuinte upload liste apartamentelor asigurate de ele (contracte valabile)

  3) Din 1) si 2) rezulta lista apartamentelor care nu sunt asigurate

  4) Proprietarii identificati ai acelor apartamente primesc pe e-mail o instiintare ca trebuie sa faca asigurare. Sau sunt instiinati cand se duc la ghiseu sa plateasca taxa de apartament.

  5) Proprietarul face asigurare. La urmatorul upload, asigurarea lui se va reflecta in baza de date.

  In felul acesta:
  a) Autoritatile nu se deranjeaza decat cu cei care inca nu au asigurari
  b) cetatenii nu trebuie sa umble decat ca sa-si faca asigurarea
  c) centralizarea datelor e minima, ca doar nu sunt mai mult de 100 de compani de asigurari in Romania.
  d) exista mereu la zi situatia aparamentelor asigurate, la doar 1-click distanta.

  Un sit web cu o baza de date ar trebui sa fie in stare sa faca orice olimpic la informatica de clasa a XII-a, platit cu $2,500 pe luna, in 6 luni. Cel mai mare efort ar fi popularea cu date de la pasul 1, dar si aceea s-ar putea face in 1/2 de an.
  • 0 (0 voturi)    
   si mamaia de 80 de ani? (Miercuri, 17 martie 2010, 23:16)

   zgubilitix [utilizator] i-a raspuns lui Houstonianul

   La prima vedere pare logic si de buns imt ce spui tu, mai putin partea cu trimis e-mail proprietarului - ce faci cu mamaia de 80 de ani, O scolarizezi si obligi sa isi ia laptop si sa-si creeze adresa de e-mail? :))

   OFF topic, sunt curios ce procent din populatia Romaniei are o adresa de e-mail (pe care o si foloseste, macar la cateva zile)
   • 0 (0 voturi)    
    Mamaia (Joi, 18 martie 2010, 6:01)

    Houstonianul [anonim] i-a raspuns lui zgubilitix

    Mamaia va afla de asigurare cand primeste pensia. Sau cand plateste intretinerea. Sau cand se duce la farmacie. Exista metode de alfabetizare, si la o adica cu cat ar fi societatea mai informatizata, ar fi un stimulent si pentru alfabetizare.
 • +2 (4 voturi)    
  Alti bani alta...distractie (Miercuri, 17 martie 2010, 22:01)

  Lucia [anonim]

  Super! Si cei care sunt in somaj sau mai rau fara nici un venit ca nu si-au gasit de lucru, ce vor face? De unde sa mai scoti bani si pt asta? De ce sa ma oblige statul sa-mi asigur locuinta? Si mai si amendeaza...acum,cand randul celor fara servici se ingroasa.
  • 0 (0 voturi)    
   Simplu (Joi, 18 martie 2010, 10:23)

   Alexandru C [utilizator] i-a raspuns lui Lucia

   Ca sa nu mai mergi cu miloaga daca se intampla ceva.
 • +2 (2 voturi)    
  Statul - parintele nostru ... (Miercuri, 17 martie 2010, 22:11)

  MLZ [anonim]

  Dupa ce ca ma obliga sa-mi fac asigurare, adica ma obliga sa inchei un contract intre mine ( in legatura cu proprietate a mea PRIVATA) si un agent comercial (PRIVAT) ... sper ca nu a ramas ca in versiunea mai veche a legii, in care indiferent daca eu am deja asigurare, trebuie sa o mai fac si pe aceasta (desi in asigurari nu este normal sa asiguri acelasi bun la doua societati diferite - societatile oricum platesc proportional in caz de dauna, se complica aiurea treaba).

  Ce treaba are statul intre mine si un agent comercial?! Aaaa, ca nu e in stare sa le zica celor carora le distrug inundatiile casele "Aveti asigurare, o sa recuperati ceva bani. Nu aveti, sanata-te!"

  Hai ca mi-am adus aminte de versurile alea:

  Statul vrea sa stie daca esti invelit bine
  Cand ajungi sa dormi in parc cu 3 geci pe tine

  :o))
 • +5 (7 voturi)    
  Buterea asiguratorilor (Miercuri, 17 martie 2010, 22:36)

  T.P. [anonim]

  Si uite asa, unii isi fac case pe malurile raurilor, in zone cu risc iar supusii statului platesc. Iar firmele de asigurari isi rotunjesc veniturile, care cu mici exceptii iau calea strainatatii. Ce nu vedeti ce-i intereseza pe cei de la firmele de asigurari si CSA? Amenzile si cum sa faca sa se asigure toata lumea. Este un abuz si o incalcare a dreptului cetateanului! Cine oare ne asculta, politicienii? Ha, ha.
 • 0 (2 voturi)    
  Nu trebuiesc amenzi... (Miercuri, 17 martie 2010, 22:42)

  SH [anonim]

  ... ci doar explicat cam cat ar costa in situatia in care esti la originea unui sinistru (inundatie, incendiu, etc) pentru a repara apartamentele sinistrate.
  Mi-e teama ca intr-o astfel de situatie, fie ea accidentala, cel la originea sinistrului risca sa-si vanda si apartamentul si casa la tara.
  Asa ar intelege ca 20 de euro pe an il fac sa doarma linistit.
  • 0 (0 voturi)    
   intrebare... (Joi, 18 martie 2010, 11:01)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui SH

   daca ti se darama casa la cutremur ce faci cu 20k euro?
   la incendiu sau inundatie in general ar fi suficienti probabil...
   dar la cutremur sa vad ce casa repari cu 20k euro
   + ca nu e normal sa fie obligatorie! daca omul vrea sa riste e treaba lui!
  • +1 (1 vot)    
   n-ai inteles nimic (Joi, 18 martie 2010, 15:30)

   Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui SH

   asigurarea iti acopera doar riscul de cutremur, inundatie catastrofala si alunecarea de teren, nimic altceva.

   Si o platesti chiar daca locuiesti intr-un bordei in varf de munte, asa , ca sa fii asigurat la toate cele trei fenomene absolut improbabile in cazul tau, doar ca sa faca unii aia mare.
 • +5 (5 voturi)    
  Absurd si idiotic (Miercuri, 17 martie 2010, 22:43)

  gigi marga [anonim]

  Obligativitatea asigurarii este cat se poate de idioata! Odata ce ai o locuinta proprietate personala achitata integral si libera de alte angajamente, este alegerea tau daca vrei sa o asiguri sau nu, si impotriva a ce vrei s-o asiguri. punct.
  Daca "statul" vrea sa fie koser, ar putea sa solicite tuturor celor care nu vor sa-si faca asigurare, sa declare pe proprie raspundere ca in caz de calamitate naturala sau altceva, NU vor astepta de la Stat ajutor! punct.
  Ahh, vrei sa girezi pe cineva la banca cu locuinta, atunci banca (daca vrea) ar trebui sa-ti ceara asigurare pe perioada imprumutului.
  A spus cineva ca ce pot face cei care au ramas fara servici? Simplu: ar trebui sa-si vanda locuinta sau sa-si asume riscul. Stiu, suna rautacios, dar nu vad alte solutii...
  • 0 (0 voturi)    
   partial corect! (Miercuri, 31 martie 2010, 16:31)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui gigi marga

   chiar si cei care nu platesc asigurarea, platesc sub alte forme impozite.
   Asigurarea nu are nimic de a face cu ce trebuie sa faca statul pt tine.
   Asihurarea o faci catre companii private si plata o face compania privata si nu statul.
   Daca statul nu face nimic pentru tine (ceea ce se si cam intampla) atunci cetatenii pleaca.
   Statul romanesc nu prea mai are multe in comun cu ce zicea Confucius.
 • +3 (5 voturi)    
  Ca la noi nicaieri in Europa (Miercuri, 17 martie 2010, 22:49)

  Asiguratu' [anonim]

  Cum dumnezeu se face ca de fiecare data inventam noi ceva original ?
  Nicaieri in Europa nu te obliga statul sa-ti faci asigurare pe proprietatea ta!
  Cred ca s-a uitat ca principiul fundamental al democratiei este libertatea de a dispune de propriile bunuri cum vrei, daca vrei ti le asiguri, daca vrei le distrugi, TREABA TA !
  A..., raspunderea, e normal sa fie obligatoriu de asigurat, pentru ca asta este un risc cu impact social; nu asigurarea locuintei tale!
  Sa nu ma intelegeti gresit, sunt pro-asigurare locuinta, dar cum vrea fiecare si pentru ce riscuri si mai ales la ce sume vrea fiecare (s-a gandit vre-un guvernant ce faci cu 20.000 euro daca ramai fara casa la un cutremur?)
  Asa cum arata lucrurile cu PAID-ul asta, tare mi-e ca iar vor sa ne ia de fraieri o gasca de smecheri, cu reasiguratorii lor cu tot!
  • +1 (1 vot)    
   De ce te gandesti doar la tine ? (Miercuri, 17 martie 2010, 23:42)

   SH [anonim] i-a raspuns lui Asiguratu'

   Daca tu provoci un accident, GRAV, esti capabil sa-l platesti ? Asumi ?
   • 0 (0 voturi)    
    lol (Joi, 18 martie 2010, 10:58)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui SH

    "A..., raspunderea, e normal sa fie obligatoriu de asigurat, pentru ca asta este un risc cu impact social; nu asigurarea locuintei tale!" - tu ai citit tot ce a scris?
  • 0 (0 voturi)    
   ca noi nimeni in lume! (Joi, 18 martie 2010, 12:00)

   alex gore [anonim] i-a raspuns lui Asiguratu'

   vreo 7 tari europene au acest tip de asigurare, baiatu'... dar ai dreptate, atata lipsa de solidaritate, atat egoism, atata incultura, prostie agresiva, fitze de gica - contra, vaicareala si autocompatimire, nu intalnesti pe toate drumurile...
 • +4 (6 voturi)    
  s-a intors comunistii (Miercuri, 17 martie 2010, 22:51)

  fg [anonim]

  pe linga plenara lu boc din parlament(ceasca al 2-lea) mai auzi una acum..OBLIGATIVITATEA asigurarii locuintei...sa va spun ceva :daca voi crede necesar o voi asigura ca VREAU EU nu ca ma OBLIGA boc...sau daca mi=o plateste boc e ok pt mine
  • -1 (3 voturi)    
   Mai draga (Joi, 18 martie 2010, 10:00)

   Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui fg

   Legea e initiata de Tariceanu la rugamintea prietenilor asiguratori si votata de PNL-PSD de multi ani, doar ca inca nu-i intrata in vigoare.
   • 0 (0 voturi)    
    acum... (Joi, 18 martie 2010, 10:56)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mumulea

    nici pnl nici psd nu mai sunt la guvernare. d c nu o anuleaza?
    fratilor va plateste pdlul sa le luati apararea? ca altfel nu inteleg d c ii aparati si cand este clar ca au gresit!
    eu personal consider ca toti sunt la fel de hoti. si asta s-a vazut in 20 de ani...
    • 0 (0 voturi)    
     aol n-are nici o treaba cu politica (Joi, 18 martie 2010, 13:26)

     alex gore [anonim] i-a raspuns lui liviu_

     frate, daca tu ai facut un complex pdl, nu e vina nimanui... legea asta nu are nici o treaba cu politica, ea are un singur scop: solidaritatea sociala. comportati-va, oameni buni, ca cetateni, uitati-va in calendar, poate nu stiti in ce secol sunteti... daca se darama vreo doua blocuri de garsonete, de douajdemii bucata, ce faci, ii iei la tine in casa? trebuie sa patesti tu ceva? traiesti in padure sau intre oameni?
    • +1 (1 vot)    
     nu zau (Joi, 18 martie 2010, 16:46)

     Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     deci sunt vinovati ca n-o abroga ? Iar ceilalti au gresit putin copilareste, nu ?
     Nu fi mojic. Eu doar am scris o informatie corecta. Tu rumega la ea cum vrei dar fara sa insulti.
 • 0 (2 voturi)    
  Unde-i legea aia? (Joi, 18 martie 2010, 1:40)

  Intrebare [anonim]

  Cineva zicea ca e ilegal sa iti asiguri locuinta la doua societati (de 2 ori). E cineva care stie legislatie aici si are date concrete? Ma intreb ce facem cu asigurarile facultative pe care le avem deja in derulare? Renuntam la ele? Scadem suma asigurata cu 20k ca sa nu platim mai mult pana la urma? Sint curios care vor fi clauzele pana la urma, daca acopera doar calamitati naturale sau si alte riscuri (ca si asigurarea facultativa).
  • 0 (0 voturi)    
   Citeste (Joi, 18 martie 2010, 10:30)

   Alexandru C [utilizator] i-a raspuns lui Intrebare

   Logica ta ce zice? Ai?
   Normal ca iti poti incheia asigurare facultativa pentru acoperirea celorlalte riscuri. Polita facultativa va avea pentru riscurile asigurate de asigurarea obligatorie (cutremur, alunecari de teren, inundatii) o fransiza de 10.000 Eur sau 20.000 Eur in functie de structura.
   Avand aceste fransize polita facultativa va avea o prima mai mica.

   Cine are facultativa incheiata nu va avea nicio problema, va plati per total tot atat.
 • 0 (0 voturi)    
  Lobby? (Joi, 18 martie 2010, 8:07)

  garett [anonim]

  Eu as fi curios cat de "consistent" a fost lobby-ul facut de firmele de asigurari pentru a primi o astfel de "pleasca" in plina criza!
  Si apropo, dintr-un contract de asigurare standard, nu din asta obligatoriu: "Societatea isi rezerva dreptul de a refuza plata despagubirilor daca..." si aici urmeaza un card de argumente care mai de care mai aiurite din care reiese pana la urma ca nu au nici o intentie sa te despagubeasca si ca se vor lega de orice chichita ca sa nu plateasca. Si asta repet la o asigurare de vreo 200e/an nu de 20!
  • 0 (0 voturi)    
   Pleasca e primita de mult timp (Joi, 18 martie 2010, 10:01)

   Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui garett

   mai exact din 2006
 • +1 (3 voturi)    
  am o intrebare (Joi, 18 martie 2010, 9:36)

  liviu_ [utilizator]

  si ce primim in caz ca va pati ceva casa?
  cunosc pe cineva care a avut o asigurare la allianz si cad i s-a inundat teava pentru ca au tras aia apometrele aiurea au platit numa 6 milioane (din pabuga de vreo 20-30), ca nu e parchetu raschetat ca nustiu ce ca nusitu ce...
  asa o sa patim si noi?

  aici sa nu mai vorbesc de ilegalitatea legii sau de spagile date pentru o asemenea lege...
 • +3 (3 voturi)    
  EXPLICATII (Joi, 18 martie 2010, 10:10)

  Mumulea [utilizator]

  Legea este unica in lume. Doar in Turcia exista ceva asemanator, dar fara ideea de amenda, pentru ca noi trebuie sa fim cei mai tari.

  In gluma, as zice ca ideea s-a nascut in urma unor pariuri intre asiguratori despre cat de imbecila poate fi natia asta si cat poate accepta sa suporte.

  De fapt, nimeni nu observa ca legea este pur si simplu neconstitutionala prin anularea dreptului de proprietate (mai exact a dispozitiei) care, zice-se, e garantat. Asta si explica de ce in statele civilizare, populate cu cetateni, asa ceva nu exista.

  De altfel, raposatul Iorgovan a apucat sa zica ca aceasta lege va fi suspendata la prima sesizare a CCR.
  • 0 (0 voturi)    
   Auto (Joi, 18 martie 2010, 10:32)

   Alexandru C [utilizator] i-a raspuns lui Mumulea

   Dar la auto de ce te obliga legea sa-ti inchei RCA? Si acolo autoturismul e tot proprietatea ta nu?
   • 0 (0 voturi)    
    hmmm (Joi, 18 martie 2010, 10:53)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Alexandru C

    la masina e obligatorie numai asigurarea care plateste daune celui in care ai intrat in cazul unui accident.
    deci la bloc o asigurare similara ar fi cea in care esti asigurat in cas ca faci rau vecinilor si nu in caz ca se darama casa.
    nu e chiar acelasi lucru
    • 0 (0 voturi)    
     draga liviu, (Joi, 18 martie 2010, 12:40)

     alex gore [anonim] i-a raspuns lui liviu_

     Ai dreptate, cele doua legi seamana dar nu actioneaza identic. doar scopul e acelasi: protectie sociala, solidaritate... la accidentele auto impactul social consta in dificultatea solutionarii litigiilor, mai ales in cazul unor accidente cu victime. In cazul locuintelor, impactul social se masoara in familii ramase fara locuinte, in urma unor dezastre naturale... filozofia asigurarilor obligatorii urmareste atenuarea impactului social, prin solidaritate sociala... din pacate, noi stam cam prost la capitolul asta...
   • 0 (0 voturi)    
    nu e chiar acelasi lucru (Joi, 18 martie 2010, 16:37)

    Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui Alexandru C

    la RCA esti obligat sa te asiguri pentru a nu-l pagubi pe altul in cazul insolventei tale. Deci practic nu-ti asiguri proprietatea ta, ci il asiguri pe cel pe care il poti ipotetic pagubi. Dar asta stiai si tu, chiar daca faci pe prostul.

    Ca fapt divers, exista in Portugalia o astfel de lege, un RCA al cutremurelor, prin care proprietarii care au pereti comuni, au obligatia sa se asigure pentru daunele cauzate vecinilor in caz de cutremur.
  • -1 (1 vot)    
   mai mumulea, (Joi, 18 martie 2010, 12:57)

   alex gore [anonim] i-a raspuns lui Mumulea

   legea nu este unica, nici in lume, nici in europa... doar noi suntem unici... nu prin imbecilitate, ci prin lipsa de simt civic si solidaritate... ne tot ifosim ca suntem un popor grozav, dar ne comportam ca o biata populatie, plangacioasa, in bataia vantului, care nu intelege sau nu vrea sa inteleaga nimic din ce i se intampla.. vrea doar sa manance azi, sa traiasca acum... care vecin, care roman, care tara... parca incepem sa semanam, din ce in ce mai mult cu anumite populatii m igratoare, de care ne plangem ca ne fac de ras prin lume... ... Bietul Iorgovan, (dumnezeu sa-l odihneasca, cu constitutia lui cu tot), sta la baza haosului legislativ din tara asta...
   • +1 (1 vot)    
    amice (Joi, 18 martie 2010, 14:00)

    razvratit [anonim] i-a raspuns lui alex gore

    am citit ce ai scris pe aici. tu ai o problemă: aceea ca eşti implicat in tărăşenia asta.
    ce tot îi dai înainte cu solidaritate şi simţ civic? ai impresia că românul e mai prost decât tine? sau că toţi sunt la fel de ghiolbani ca tine?
    ce legătură are faptul că tot blocul cade odată cu apartamentul meu cu vecinul de la 1 sau de la 10? nu vezi că aberzi cu graţie?
    simţul civic şi solidaritatea se traduce din cuvintele tale cu prostire şi donare. trâmbiţează în altă parte, ştim deja cum a apărut ideea acstei legi şi cum s-a pus ea în practică.
    • 0 (0 voturi)    
     mai, rromânule, (Vineri, 19 martie 2010, 11:19)

     alex gore [anonim] i-a raspuns lui razvratit

     vezi, că stropesti când vorbeşti.... tu înjuri şi eu sunt ghiolban.... bună treabă... oricum, m-am liniştit, acum ştiu, măcar, cu cine am de-aface... apropos, poate ne întâlnim, sunt curios dacă eşti aşa belicos şi "live"...
     • 0 (0 voturi)    
      Alex bati campii intr-o veselie (Joi, 16 septembrie 2010, 11:27)

      valisa [utilizator] i-a raspuns lui alex gore

      Esti cumva actionar la vreuna din firme? Ca prea incerci sa ne speli creierele...Mai vezi-ti de treaba si lasa oamenii sa isi spuna parerea.
   • +1 (1 vot)    
    suntem unici (Joi, 18 martie 2010, 16:40)

    Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui alex gore

    pentru nivelul la care ne-au napadit termitele.

    Mai urmeaza legea controlului obligatoriu la portofel de catre baieti, pardon, muzeografi/muzeofili.
 • 0 (0 voturi)    
  Inalta securitate (Joi, 18 martie 2010, 12:40)

  G [anonim]

  Sistemul implementat de firma va prezenta un inalt grad de securitate a datelor,pana cand un angajat care nu si-a primit salariul pe un an de zile va vinde 1/2 din banca de date unor baieti de baieti care-ti vor lua casa si te vor lasa in fundul gol prin Spania.Asa scrie in presa de azi.Succes!
 • +3 (3 voturi)    
  Interesul asigurabil (Joi, 18 martie 2010, 14:41)

  austral [anonim]

  Interesul asigurabil reprezinta principalul motiv pentru care se incheie un contract de asigurare.
  Despagubirea in baza contractului de asigurare are scopul punerii asiguratului in situatia anterioara (pana la concurenta sumei asigurate).

  Casa in care locuiesc a costat (exista facturi doveditoare) 85.000 EUR. In caz de dauna totala primesc 20.000 sau poate numai 10.000 pentru ca nu e construita din caramida si beton cum le place absolventilor de U Constructii.

  Locuintele din chirpici (construite fara fundatie si elemente structurale care sa asigure integritatea cladirii) vor fi despagubite cu 10.000 EUR?

  De ce sa ma asigur obligatoriu? Sigur, mi se va raspunde, poti sa inchei asigurare facultativa pana la concurenta sumei de 85.000. Argumentele si contrargumentele raman deocamdata neexprimate, in interesul prezentului mesaj.

  Care sunt organele constatatoare aflate in subordinea primariilor avand competentele necesare amendarii proprietarilor?

  In conditiile in care:
  a) nu exista obligatia legala a proprietarilor de a-si ingriji imobilele si de a preveni de degradarea acestora, stare care poate conduce la accidentarea persoanelor aflate in sau in imediata vecinatate a acestora si la producerea de daune materiale,
  b) una dintre conditiile incheierii contractului de asigurare este probabilitatea reala a producerii riscului,

  consider ca asigurarea obligatorie a tuturor locuintelor este excesiva si nu reprezinta nimic mai mult decat formarea unui fond pentru despagubirea celor care din cauza propriei inconstiente si delasarea primarilor construiesc in zone de risc de inundatie si alunecari de teren (hartile de risc sunt inca in lucru). Astfel de proprietari nu trebuie despagubiti din principiu iar primarii care au permis lucrarile sa fie amendati sau cercetati penal, functie de dimensiunile daunelor si existenta victimelor.

  De ce trebuie, din nou, sa sustin financiar indivizi fara chef de treaba si lipsiti de orizont doar ca au buletin de RO
  • +1 (1 vot)    
   de acord ... (Joi, 18 martie 2010, 18:48)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui austral

   contra unor spagi infime se construiesc case in albia raurilor, nu alta ... si apoi ii ia apa ... sau sunt zone unde s-au apucat de constructii pe dealuri desi la 100 de metri distanta (nu diferenta de nivel) e plat ca-n palma, si ii ia alunecarea ... de ce sa dea si cei de la bloc aceeasi taxa la fondul de despagubiri. Ar putea sa zica simplu, de maine daca vi se inunda curtea naspa - faceti-va asigurari daca vreti ... cu campanii de costientizare etc.... dar nu, s-au tot dat plesti electorale si oamenii au vazut la TV ca le-a dat casa, asa ca isi fac tot pe talveg casa
 • 0 (0 voturi)    
  solidaritate (Joi, 18 martie 2010, 21:45)

  aabb [anonim]

  Am o mare problema : despre ce solidaritate se discuta?
  Sunt obligat in numele unei solidarirati la plata unui procent insemnat din venituri, pentru ca o forma pseudo organizationala (casa de asig de sanatate) sa faca tot ce este omeneste posibil sa gestioneze cat mai prost banii (manageri lula - ca vezi doamne noi am castigat alegerile). Si daca nu fac programare adio solidaritate.
  Idem-taxa somaj
  Idem-contributie la CAS (pensii in special - o pasiune politica pe banii mei).
  Taxe centrale si locale de mai mare dragul solidaritatii. Mai ca-ti vine sa te bronzezi mai tare.
  Acum inca una: un srl trebuie sa adune niste bani, ca vorba aia acum nu-i are, pentru catastrofe care in anumite zone din tara sunt imposibile sau improbabile. Inca niste functii de impartit (central si local)
  Si dai si lupta neicusorule !
  La impactul cu un meteorit inca nu s-a gandit nimeni ?
  Ar mai fi ceva bani de dat pentru solidaritati diverse.
  • 0 (0 voturi)    
   aabb (Vineri, 19 martie 2010, 11:23)

   alex gore [anonim] i-a raspuns lui aabb

   daca o iei asa, trebuie sa stingem lumina si sa plecam cu totii... e jenanta vaicareala asta, zau,
 • 0 (0 voturi)    
  ...asigurare? (Vineri, 19 martie 2010, 14:38)

  anonim [anonim]

  ....e aceeasi ''politica'' descurcareata a guvernului nostru de a face bani usori pe spinarea prostimii.... eu cred ca o locuinta /proprietate aflata in posesia unor cetateni cu stare, e asigurata deja,la valoarea lor si pt riscurile de pe pamant si nu de pe marte....astea sunt cheltuieli considerate obisnuite in intretinerea proprietatilor... dar ,firesc,astept si taxa obligatorie pt aerul respirat...si cea de poluare pt partzuri....asta in caz ca nu s-o gasi vreun istet sa ne interconecteze la ceva tevi de gaze....ca e ecologic:) .... ura si la gara,fratilor....dupa noi,potopul.... kiss kiss de la mare
 • 0 (0 voturi)    
  asigurarea obligatorie (Duminică, 2 mai 2010, 12:54)

  Andrei [anonim]

  lege idioata facuta de hoti


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by