Potrivit indicelui calculat de site-ul imobiliare.ro pe baza preturilor cerute de proprietari, in luna februarie, la nivel national, pretul mediu pe metru patrat a fost de 1.034 euro, cu 0,3% mai mare decat in ianuarie, si cu 0,1% mai mare decat la sfarsitul anului 2010, ceea ce practic inseamna ca in primele doua luni din 2011 preturile au stagnat, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Este pentru prima data de la inceputul crizei cand preturile nu scad in ianuarie si februarie, stagnarea din 2011 venind dupa scaderea de 9% inregistrata in primele doua luni din 2009, si cea de 2,2% inregistrata in primele doua luni din 2010.

Comparativ cu februarie 2010, in februarie 2011 pretul pe metru patrat a fost cu 13,8% mai mic, click pe graficul alaturat pentru detalii.

Pe orase, cea mai mare scadere in ultimele 12 luni s-a inregistrat in Timisoara (-17%) si Ploiesti (13%), iar cea mai mica in Cluj (-2,1), in Bucuresti preturile fiind cu 10,8% mai mici.

Dupa ce preturile au scazut cu 30-40-50% in ultimii trei ani, iar economia da in sfarsit semne de revenire, se pare ca piata a intrat intr-o stare de asteptare. Pe de o parte, cei care doresc sa vanda nu mai sunt dispusi sa scada semnificativ preturile, iar cei care doresc sa cumpere asteapta sa vada daca nu cumva ar putea cumpara totusi mai ieftin peste cateva luni.

Ce va rezulta de aici? Cred ca ne aflam foarte aproape de momentul in care preturile vor atinge un nivel acceptabil pentru ambele parti, iar numarul tranzactiilor va reincepe sa creasca.

Pe de alta parte insa, este exclus ca in urmatorii 2-3 ani cererea sa revina la nivelul de dinainte de criza, ceea ce inseamna ca oferta se va adresa unei cereri limitate atat de venituri, cat si de lipsa investitorilor speculativi, respectiv a celor care cumparau apartamente la kilogram in speranta ca preturile vor creste continuu.

  • Ce se intampla in Europa

In alte tari din Europa, situatia se prezinta in felul urmator:

- in Germania, in T4.10, preturile erau 1,5% mai mari decat in T4.10. In trimestrul anterior, cresterea a fost de 1,4%;

- in Irlanda, tara grav lovita de criza imobiliara (detalii aici), in T4.10 pretul locuintelor a fost cu 10,8% mai mic decat in acelasi trimestru al anului anterior. In T3.10, scaderea fata de T3.09 a fost de 14,8%.

- in Suedia, in ianuarie 2011, preturile erau in medie cu 2,5% mai mari decat in ianuarie 2010;

- in Norvegia preturile au crescut cu 6,6% in T4.10 vs T4.09;

- in Olanda, preturile din decembrie au fost in medie cu 0,8% mai mici decat in decembrie 2009;

- in Spania, in T4.10, pretul mediu era cu 3,3% mai mic decat in T4.09;

- in Marea Britanie preturile au ramas stabile in ultimul an;

- in Bulgaria, preturile in T4.10 erau cu 5,7% mai mici decat in T4.09;

- in Ungaria, preturile au scazut in S2.10 cu 6,8% (in forinti) fata de S2.09;

Una peste alta, scaderea anuala de 13,8% inregistrata in Romania este una dintre cele mai mari din Europa, multe tari inregistrand chiar cresteri anul trecut.

  • La final

Nimeni nu mai poate nega faptul ca economia europeana isi revine, iar aceasta revenire va genera efecte si asupra pietei imobiliare, insa cu o intarziere de cel putin 2-3 trimestre.

In cazul Romaniei este greu de crezut ca preturile se vor reduce cu un procent mai mare de 10% in acest an, insa este de asteptat ca numarul tranzactiilor imobiliare sa creasca pe fondul revenirii treptate in piata a celor care doresc si pot sa isi cumpere o locuinta, insa au asteptat stabilizarea preturilor.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.