Comisia Europeana a autorizat Lituania si Slovacia sa prelungeasca pana in 2014 interdictia de vanzare a terenurilor agricole catre cetateni straini, pentru a evita o eventuala miscare speculatorie, a anuntat joi guvernul lituanian, citat de AFP.

"Este o decizie foarte pozitiva, pentru ca ea ne va permite sa sprijinim agricultorii", a declarat ministrul lituanian al Agriculturii, Kazys Starkevicius.

"Ea ne va ajuta sa prevenim speculatiile", a adaugat el.

Lituania si Slovacia fac parte dintre cele patru tari ex-comuniste, alaturi de Ungaria si Letonia, care au cerut Bruxellesului sa prelungeasca pana 2014 restrictiile in vigoare din mai 2011, prin care se interzice vanzarea terenurilor agricole catre cetateni straini.

Comisia a autorizat deja aceasta prelungire in decembrie, pentru Ungaria, si saptamana trecuta, in cazul Letoniei.

"Ridicarea restrictiilor actuale ar exercita presiuni asupra pietelor terenurilor agricole din aceste tari si ar ameninta sa provoace serioase perturbatii", a subliniat Comisia, intr-o declaratie publicata joi.

Bruxelles a cerut totusi celor patru tari sa accelereze eforturile pentru realizarea reformelor structurale din sectoarele agricole, avertizand ca anul 2014 constituie o data limita.

O data cu aderarea la UE, si alte tari comuniste, cum este cazul Poloniei sau al Cehiei, au luat masuri pentru a limita vanzarea de terenuri agricole catre cetateni straini.