​Hala Matache nu va mai fi stramutata sau demolata, ci va ramane pe actuala locatie si va fi restaurata, potrivit unui comunicat trimis de Primaria Capitalei. Constructia, monument istoric trebuia demolata sau relocata pentru a face loc Diametralei Buzesti-Berzei Uranus. Primaria Capitalei a lua aceasta decizie dupa ce societatea civila a blocat in instanta lucrarile la proiectul Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus si s-a strabilit un dialog intre autoritatea locala, cea centrala si societatea civila.

"In vederea consolidarii consensului aparut in urma dezbaterii publice din 15 iulie, referitor la diametrala Berzei-Buzeşti, reprezentantii Municipalitatii si cei ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului au hotarat implementarea unor solutii pentru protectia monumentelor istorice şi valorilor de patrimoniu construit şi pentru demararea unui proces de abordare integrata a aspectelor sociale, economice, de circulatie, mediu natural si construit", se arata in comunicatul Primariei Capitalei.

Vezi toate deciziile luate de Primaria Capitalei in colaborare cu Ministerul Dezvoltarii si sociatatea civila, referitor la Diametrala Buzesti-Berzei-Urnanus:

  • Referitor la Hala Matache, au fost dispuse masuri de conservare si punere in siguranta pana la demararea unui proces de restaurare a monumentului istoric. Se va pastra  amplasamentul actual al Halei
  • Pastrarea pozitiei caii de rulare pe partea de est a Halei Matache, prin diminuarea nesemnificativa a benzilor de circulatie, cu respectarea profilului de 4 benzi auto + 2 tramvai
  • Proiectarea trotuarului de vest prin porticul halei in conformitate cu proiectul tehnic final
  • Devierea canalului colector din pozitia actuala sub Hala Matache, in zona circulatiei auto, cu modificarea solutiei tehnice
  • Se vor continua, in conformitate cu legislaţia in vigoare,  lucrarile de infrastructură in baza proiectului initial pe segmentele P-ta Victoriei – Calea Grivitei (inclusiv intersectia) si Calea Plevnei – str. Mircea Vulcanescu (exclusiv sensul giratoriu)
  • Se va organiza de catre Primaria Municipiului Bucuresti, cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania si MDRT, un concurs de solutii de arhitectura, in vederea reamenajarii zonei Pietei Matache şi  a spaţiilor publice adiacente, inclusiv integrarea Halei,  care va fi initiat pana la 30 octombrie 2011.
  • MDRT va lansa in parteneriat cu Municipalitatea un studiu pilot de regenerare urbană integrată pe intreaga zona est si vest, fata de axul strazii Buzesti-Berzei, intre str. Occidentului si str. Stirbei Voda. In baza studiului pilot se vor fundamenta masurile necesare in vederea legiferarii proiectelor de regenerare urbană integrată.
  • Planurile urbanistice zonale in curs de avizare vor fi amendate in consecinta cu instituirea unei restrictii temporare de construire pe latura de vest a strazii Buzesti, intre str. Occidentului si str. Stirbei Voda.
  • Primaria Capitalei va intreprinde masuri de amenajare ambientala provizorie a zonei (pentru spatiile reziduale, calcane) si de creare a unui punct de informare privind evolutia proiectului.