​A mai aparut un studiu care confirma faptul ca Romania sta foarte bine cel putin la un lucru: viteza internet-ului. Compania Pando Networks a alcatuit un clasament cu 224 de tari in functie de viteza medie de download pe internet, iar tara noastra a iesit pe locul doi, depasita doar de Coreea de Sud. Mai mult, Bucurestiul s-a clasat pe locul opt in topul oraselor, cu o viteza medie de descarcare de peste 21 Mbps. Capitala Algeriei sta cel mai rau, cu o viteza medie de 0,45 Mbps, iar cel mai bine sta orasul Seocho din Coreea de Sud, cu peste 33 Mbps.

Vitezele medii de download in tarile care stau cel mai bine la acest capitolFoto: Pando Networks

Compania spune ca a alcatuit ierarhia pornind de la 27 de milioane de descarcari facute de pe 20 de milioane de PC-uri din 224 de tari. Concluzia a fost ca in Coreea de Sud este cea mai mare viteza medie de download, 17,62 Mbps, in timp ce in Romania s-a ajuns la 15,27 Mbps. In Bulgaria, Lituania, Letonia si Japonia s-a trecut de 10 Mbps, iar in Suedia, Ucraina si Danemarca s-a depasit pragul de 8 Mbps. Cei de la Pando noteaza ca in Europa de Est s-a investit masiv in infrastructura, astfel ca tarile de acolo stau foarte bine.

Autorii studiului noteaza ca diferentele dintre tarile care stau cel mai bine si statele codase sunt imense, iar cifrele dovedesc asta fiindca in state precum Republica Centrafricana, DR Congo sau Comore viteza medie de download este de 100 de ori mai mica decat in tarile din fruntea clasamentului.

In topul oraselor, Bucurestiul este pe locul opt cu o viteza medie de peste 21 Mbps, pe primele sapte locuri fiind orase din Coreea de Sud. In orase din Algeria, Brazilia, Venezuela, Bolivia si Indonezia vitezele medii sunt mult sub 1 Mbps.