Amazon a prezentat in cadrul unui eveniment de presa prima sa tableta, terminalul Kindle Fire cu ecran de 7 inch si un pret de 199 dolari in SUA, de aproape trei ori mai mic decat Apple iPad. Tableta are procesor dual-core, cantareste putin peste 400 de grame si va fi livrata in SUA incepand cu 15 noiembrie. La acelasi eveniment Amazon a prezentat o versiune touch-screen a Kindle care va costa 99 dolari si care va fi livrata incepand cu 21 noiembrie. Cei care nu vor ecran tactil pot comanda o versiune conventionala de Kindle la 79 de dolari.

Seful Amazon Jeff Bezos arata noul Kindle FireFoto: Reuters

Principala noutate este tableta Kindle Fire a carui principal avantaj tine de pret: 199 dolari in SUA (fata de Apple iPad care costa de la 499 dolari). Chiar daca o mare parte dintre caracteristicile Kindle Fire sunt inferioare Apple iPad, pretul poate fi considerat decisiv de multi consumatori care nu ar da 5-600 de dolari pe o tableta.

Kindle Fire

Kindle Fire

Foto: Reuters

Amazon spune ca noua tableta cantareste circa 420 de grame, are procesor dual-core de 1 GHz de la Texas Instruments si un browser foarte rapid, numit Silk. Kindle Fire are conectivitate WiFi, insa nu 3G. Tableta ruleaza o versiune a sistemului de operare Android. Rezolutia ecranului este 1024 X 600. Noua tableta nu are nici camera foto si nici microfon, insa pretul anuntat este mult sub asteptarile pietei care estima 250 - 300 dolari. Amazon se asteapta ca cei care vor cumpara Kindle Fire sa foloseasca intens serviciul de online streaming prin care pot fi vizualizate 100.000 de filme si emisiuni, dar si serviciul prin care pot fi downloadate carti electronice dintr-o baza de un milion de titluri. In plus, exista serviciul de cloud computing prin care utilizatorii pot stoca pe internet pana la 5 GB de date.

"Vorbim de valori incredibile si de faptul ca oferim aici produse premium, la preturi non-premium", spune Jeff Bezos, seful Amazon care adauga ca marele avantaj tine de faptul ca toate informatiile si datele personale sunt pe internet. "Modelul in care era nevoie sa faci back-up la informatii este unul depasit", mai spune el.

Preturile terminalelor prezentate de Amazon

Preturile terminalelor prezentate de Amazon

Foto: Reuters

Multi spun ca tableta Amazon este cel mai credibil concurent al iPad, dupa ce modele de la Samsung, Motorola sau RIM au esuat in a eroda cota de peste 80% a terminalului Apple. Este greu de spus cat va reusi Amazon sa vanda pana la finele anului, insa cele mai optimiste cifre arata cinci milioane de exemplare. Despre lansarea in Europa nu s-au dat informatii. Companiile de cercetare estimeaza ca anul acesta se vor vinde peste 60 de milioane de tablete, dintre care trei sferturi vor fi iPad. Segmentul este privit ca fiind atat de promitator incat se estimeaza ca in 2015 se vor vinde pe plan mondial peste 300 milioane tablete.

La evenimentul din New York, seful Amazon, Jeff Bezos a prezentat si o versiune cu touch-screen a e-reader-ului Kinde la la pretul de 99 dolari in versiunea WiFi si la 149 dolari in versiunea 3G. A fost prezentat si un Kindle clasic la cel mai mic pret de pana acum, 79 de dolari.

Iata prima reclama la noul Fire:

Prezentarea browser-ului Silk:

Mai jos, un clip de prezentare cu noul Kindle Fire: