Patru romani au fost pusi sub acuzare in SUA pe motiv ca intre 2008 si 2011 ar fi obtinut millioane de dolari din spargerea unor sisteme electronice de plati cu cardul aflate la peste 200 de comercianti. Romanii, cu varste intre 23 si 28 de ani au profitat de sisteme de plati prost securizate si au obtinut datele a 80.000 de carduri. Trei dintre acuzati au fost arestati, iar unul este inca liber, scrie wired.com.

Romanii au spart sisteme electronice de plati de la 150 de restaurante Subway aflate in statele Louisiana and Mississippi si alte 50 de sisteme ale altor companii. Subway a dat in 2009 in judecata Radiant, furnizorul sistemelor de tip POS, pe motiv ca acestea sunt nesecurizate. Actiunea in justitie a pornit acum doi ani de la faptul ca un hacker roman a profitat de vulnerabilitatile din sistem pentru a fura date bancare de la clienti Subway.

In justitie a fost chemata si compania Computer World, care vinde si asigura intretinerea sistemelor vandute de Radiant. Aceasta companie a instalat un program de acces PCAnywhere la restaurante, pentru ca tehnicienii sa poata repara de la distanta problemele ce ar putea aparea. Insa, programul nu era securizat suficient, iar parola de acces era aceeasi la toate cele 200 de amplasamente unde programul era instalat.

Se pare ca, profitand de slabiciunile programului PCAnywhere, hackerii ar fi instalat malware pe calculatoarele din 19 companii, intrand astfel in posesia unor informatii financiare confidentiale ce par sa fi fost trimise pe o adresa de e-mail, in Romania.

Proprietarii de restaurante s-au plans ca firma Computer World, a avut o atitudine aroganta si nu i-a anuntat ca sistemele au probleme. In plus, restaurantele au aflat mult mai tarziu ca sistemul le-a fost "spart", iar companii precum Visa si MasterCard le-au amendat pentru ca nu respecta normele de siguranta cerute pentru platile cu cardul.

Cei acuzati sunt: Adrian-Tiberiu Oprea din Constanta, Iulian Dolan din Craiova, Cezar Iulian Butu din Ploiesti si Florin Radu din Rimnicu Vilcea,

Oprea a fost arestat foarte recent in SUA, Dolan si Butu au fost arestati in august cand au revenit in SUA, iar Radu nu a fost prins.