Rata pirateriei software a scazut usor anul trecut in Romania la 63% fata de 64% cu un an in urma, iar valoarea comerciala a software-ului fara licenta instalat s-a ridicat la 207 milioane dolari, arata un studiu global realizat de IDC pentru Business Software Alliance (BSA) si dat publicitatii marti. In Europa Centrala si de Est, pierderile comerciale aferente soft-ului instalat fara licenta au depasit anul trecut valoarea de 6,1 miliarde euro, cele mai mari pagube inregistrandu-se in Rusia, Ucraina si Polonia.

Pirateria soft in RomaniaFoto: BSA

La nivel global, studiul arata ca rata pirateriei software in tarile in curs de dezvoltare este mult mai mare decat cea din tarile dezvoltate - 68% fata de 24% (media) - iar valoarea comerciala a software-ului piratat din pietele emergente reprezinta o buna parte din valoarea comerciala a software-ului piratat la nivel global.

In 2011, rata pirateriei software la nivel global a fost de 42%, la acelasi nivel ca in 2010, in timp ce valoarea comerciala a software-ului piratat la nivel global a atins 63,4 miliarde dolari, in crestere fata de anul anterior cand aceasta valoare a depasit 58,7 miliarde dolari.

Despre studiu

Studiul BSA a fost realizat in parteneriat cu firmele de cercetare de piata IDC si Ipsos Public Affairs. Metodologia utilizata pentru acest studiu include colectarea a 182 de surse de informatie si evaluarea tendintelor in ce priveste PC-urile si software-ul din 116 piete. Studiul din acest an a inclus si chestionarea a 15.000 de utilizatori din 33 de tari (inclusiv Romania), care reprezinta impreuna 82% din piata globala de PC-uri.