​Ministrul Comunicatiilor din Rusia a avertizat ca daca Google nu interzice accesul de pe teritoriul Rusiei la filmul considerat ofensator de musulmani, furnziorii de internet vor fi obligati prin lege sa interzica accesul user-ilor din Rusia la intreg YouTube-ul, scrie RIA Novosti. O lege restrictiva intra in vigoare la 1 noiembrie, iar Rusia ar putea profita pentru a restrictiona accesul la mult mai multe lucruri pe care guvernul le considera sensibile.

Nikolai Nikiforov, ministrul rus al comunicatiilor, spune ca daca Google nu va bloca accesul user-ilor din Rusia la filmuletul Innocence of Muslims considerat ofensator la adresa musulmanilor, li se va cere providerilor de internet sa blocheze accesul la intreg site-ul YouTube, din 3 noiembrie.

Legea, care declarativ spune ca vrea sa protejeze copii de continutul ofensator postat online, a fost intens criticata de asociatii ce apara dreptul la libera exprimare pe motiv ca este o unealta pe care autoritatile de la Moscova o vor folosi pentru a bloca si continut care politic nu le convine.

Nikiforov spune, citat de Russia Beyond the Headlines, ca daca un site refuza sa scoata continut considerat ofensator conform noii legi, acel site va fi pus pe o lista neagra, iar furnizorilor de internet li se va ordona sa nu mai permita abonatilor acces la acel site.

Filmul care a suparat milioane de islamici - Innocence of Muslims - a fost facut de un regizor obscur in SUA si pe YouTube a fost postat un trailer in iunie. Pe 8 septembrie filmul a devenit cunoscut pe plan mondial dupa ce a fost difuzat la TV in Egipt, iar de atunci el a starnit proteste dure in multe tari.

Google nu a scos filmuletul jignitor de pe YouTube, ci a restrictionat accesul la el in India si Indonezia si a blocat accesul la el in Egipt si Libia.