La un an de la moartea marelui Steve Jobs Apple prospera, vanzarile merg bine, actiunile au atins un nivel record si sunt asteptate produse-surpriza. Venirea lui Tim Cook la conducere a adus mai multa transpaenta si, se pare, o atmosfera mai relexata in companie. Multi spun insa ca parcursul bun de acum este tot o mostenire a vizionarului Jobs si unii se arata neincrezatori in capacitatile mai putin charismaticului Cook.

Tim CookFoto: Agerpres/AP

Fata de Steve Jobs, Tim Cook este mai calm, mai abordabil si mai diplomat, dorind sa stabileasca si sa mentina relatii bune cu cat mai multe parti. Cook s-a intalnit cu congresmeni, cu investitori de pe Wall Street si cu furnizorii din China pentru a stabili relatii bune. A vizitat o fabrica Foxconn pentru a vedea conditiile de munca de acolo, a sustinut efectuarea unui audit "la sange" si a promis ca va insista ca salariile sa creasca acolo, iar numarul de ore suplimentare sa fie redus.

Oameni care lucreaza la Apple spun ca de la venirea lui Cook la conducere atmosfera e mai relaxata, oamenii sunt mai fericiti, iar sedintele convocate in miez de noapte sunt foarte rare. Se pare ca inginerilor li se cere mult mai rar sa-si scurteze concediile pentru a lucra la proiecte urgente, iar numarul de zile libere este mai mare.

Totul se datoreaza personalitatii mai calme a lui Tim Cook, un om caruia nu-i place sa fie in centrul atentiei, insa si unul despre care s-a scris ca este moale si nu are charisma necesara sa conduca o companie atat de mare.

E adevarat ca in ultimele 12 luni Apple n-a lansat niciun produs revolutionar si la fel de adevarat este ca Tim Cook nu are charisma lui Jobs la evenimentele de lansare. Insa, Apple a avut un an financiar excelent, a dat pentru prima oara dividende in ultimii 17 ani, iar pretul actiunilor a urcat puternic de la 381 dolari in octombrie 2011, la 671 dolari acum.

Un episod dificil tine de problema renuntarii la Google Maps pe iOS 6 si de nemultumirile starnite de noua aplicatie de harti. Cook si-a cerut scuze si chiar a sfatuit userii nemultumiti sa utilizeze aplicatii ale concurentei, miscarea fiind interpretata foarte diferit. Unii au spus a iesirea publica a lui Cook este o dovada de transparenta si de grija fata de clienti. Altii au spus ca e o dovada ca in era post-Jobs Apple nu mai e atat de atenta si nu mai testeaza atat de temeinic produsele inainte de a le da publicului larg.

O alta discutie tine de faptul ca se zvoneste ca Apple va lansa pe 17 octombrie iPad mini, o versiune cu ecran de 7,85 inch a tabletei iPad. Jobs spusese public ca tabletele de 7 inch sunt "moarte din momentul lansarii" fiindca nu pot oferi o experienta perfecta utilizatorului, iar faptul ca Apple va lansa totusi o astfel de tableta a fost interpretat de unii ca fiind "o iesire din era Jobs"

Insa, asa cum atrag atentia analisti din domeniu, piata s-a schimbat mult de cand Jobs a spus un "nu" clar tabletelor cu 7 inch, iar acum exista multi concurenti pe segment, dar si vanzari pe masura. Apple are peste 60% din piata tabletelor, iar cu un iPad mai mic va atrage atat clientii care nu au bani de un iPad clasic, cat si clientii care vor o tableta ceva mai mica si mai portabila decat una de 10 inch.

Un analist citat de CNN spune ca Apple este pe "pilot automat" si are un model de functionare construit excelent. Cook nu a fost pus inca in fata unor decizii cruciale, iar efectele managementului sau - bune sau rele - se vor vedea abia peste cativa ani. Intr-o analiza BBC sunt enumerate atuurile Apple: are cel mai bun lant de furnizori din industrie, cea mai eficienta echipa de PR, cea mai buna echipa de design si cea mai buna retea de distributie. In plus, compania este foarte populara in randul a sute de milioane de clienti, astfel ca nu sunt motive de ingrijorare legat de viitor.

Tim Cook este un profesionist desavarsit si declarase inca imediat dup moartea lui Jobs ca acesta este de neinlocuit si ca el nu va incerca sa fie o copie a lui Jobs. Efectele personalitatii lui Cook incep sa se vada, iar ele vor fi tot mai puternice cu at timpul va trece.