Nordicii sunt cei mai avizi consumatori de stiri pe internet si folosesc cel mai mult serviciile de internet banking, portughezii posteaza masiv mesaje pe retelele de socializare, iar olandezii si ungurii fac in cea mai mare masura site-uri si blog-uri, arata cele mai noi date Eurostat legate de comportamentul utilizatorilor de internet din UE. Romania nu sta prea grozav la aceste capitole, insa a progresat mult in ultimii ani.

Conexiunile broadband

Internetul de mare viteza a devenit extrem de raspandit, astfel ca in 72% dintre gospodariile UE existau astfel de conexiuni, cele mai bune situatii fiind in Suedia, Danemarca si Finlanda (peste 85%). In Romania proportia este de 50%, iar in Bulgaria de 51%. Media UE este 72%.

Cine citeste stiri pe internet

In randul celor care au folosit macar o data internetul in ultimele trei luni, 61% au citit stiri online, cele mai mari procente, de peste 90%, fiind in Lituania si Estonia. La polul opus este Franta, unde nici 40% din userii nu citesc stiri, iar Irlanda, Belgia si Italia au procente sub media europeana. In Romania vorbim de 73%.

Internet banking

Nu e de mirare ca tarile scandinave, cele baltice, dar si Olanda au cele mai mari procente. In Finlanda 91% dintre internautii acceseaza servicii bancare, iar diferenta este imensa fata de Romania (8%) si Bulgaria (7%). Media UE este de 54%.

Postarea de mesaje pe retelele sociale

Portughezii sunt cei mai activi utilizatori ai retelelor sociale fiindca trei sferturi dintre internautii din tara iberica fac asta. La romani proportia este de 48%, iar la olandezi si lituanieni trece de 70%. In Cehia, Franta si Germania nici 45% nu posteaza mesaje pe social media. In UE media este 52%.

Cati cumpara online excursii si cati fac rezervari la hoteluri.

Jumatate dintre utilizatorii de internet din UE spun ca au facut rezervari online sau ca au cumparat excursii in acest mod. Proportia variaza mult intre 18% in Bulgaria si 69% in Finlanda, tara noastra este pe la 24%.

Cati au creat un site sau blog

Intrebati fiind daca au creat vreun site sau un blog in 2012, aproape o zecime dintre europeni (9%) au raspuns afirmativ. Cele mai mari proportii sunt in Olanda (17%) si Ungaria (16%), dar procente bune sunt si in Portugalia, Spania si Estonia (12%). In Romania 9% au raspuns afirmativ, iar in trei tari numai 5% au spus da (Polonia, Cipru, Irlanda).