Grupurile americane Microsoft, Apple si Adobe au fost convocate in fata unei comisii de ancheta in parlamentul australian pentru a explica de ce produsele lor sunt acolo mai scumpe decat in alte tari. Ancheta a demarat in 2012 dupa ce asociatiile de protectie a consumatorilor au atras atentia ca unele produse tehnologice sunt chiar si de trei ori mai scumpe decat in SUA, scrie AFP.

Cele trei grupuri trebuie sa explice intr-o audiere publica in fata parlamentului australian de ce consumatorii de la antipozi trebuie sa plateasca pentru soft-uri, hardware si jocuri cu mult mai mult decat cei din alte tari, cum ar fi SUA.

Ancheta a demarat oficial in mai 2012 dupa ce asociatiile de protectie a consumatorilor au atras atentia ca produsele acestor companii sunt cu mult mai scumpe decat in SUA. Asociatia Choice a dat exemplu ca australieni platesc in medie cu 73% pe produse descarcate din iTunes, cu 69% mai mult pe produse din sfera computerelor si cu 232% pentru a descarca jocuri pe PC.

In plus, pretul suitelor de productivitate gen Office este in medie cu 34% mai mare in SUA, decat in Australia.

Microsoft si Apple au explicat si in trecut diferentele de pret mentionand factori precum costurile de transport, taxele locale si cursul de schimb.