CERN, laboratorul european de cercetari nucleare, a lansat un proiect care vizeaza restabilirea primului site de internet, pentru a marca 20 de ani de la nasterea web-ului, scrie AFP.

Tehnologia, inventata de omul britanic de stiinta Tim Berners-Lee, a fost initial conceputa pentru ca fizicienii care lucrau in universitati si in institutii din intreaga lume sa poata schimba informatiile de care aveau nevoie.

Concret, site-ul, primul din lume, descria principalele caracteristici ale web-ului, modul de a accesa documentele altor persoane si maniera de configurare a propriului server.

Denumit "World Wide Web", W3 sau, simplu, Web, site-ul a fost gazduit pe computerul NeXT al lui Berners-Lee.

"Inventarea, intr-un laborator de fizica, a web-ului a revolutionat toate sectoarele societatii", a declarat directorul general al CERN, citat intr-un comunicat.

"Web-ul este un exemplu stralucit al modului in care societatea beneficiaza de fructule cercetarii fundamentale", a adaugat acesta.

Desi tehnologia a fost inventata in 1989, de-abia in 30 ianuarie 1993 CERN a publicat o declaratie care autorizeaza folosirea sa gratuita.

Si alte sisteme de cautare a documentelor folosind internetul, precum WAIS si Gopher, existau in acea vreme, dar simplitatea web-ului si faptul ca tehnologia sa era accesibila gratuit au permis sistemului sa fie adoptat de societate si sa se dezvolte rapid, potrivit CERN.

Computerul NeXT se afla in continuare la CERN, la granita franco-elvetiana, in apropiere de Geneva.

In schimb, primul site din lume nu mai este accesibil la adresa sa originara. CERN a reusit deocamdata sa restaureze fisierele din 1992 dar spera sa regaseasca versiuni anterioare ale site-ului.

"Stim ca exista undeva un disc care a disparut si pe care se afla o copie datand din 1990", a precizat directorul pentru web al CERN, Dan Noyes, care a lansat un apel public pentru sustinerea CERN in acest demers.

"Cineva trebuie sa stie unde se afla. Orice colaborare va fi apreciata", a adaugat el.

Pentru orice informatie despre acest subiect poate fi accesata pagina: http://first-website.web.cern.ch/blog/first-url-active-once-more