Mozilla intentioneaza sa lanseze un smartphone super-ieftin de 25 de dolari gandit pentru tarile sarace si pentru cei care nu isi permit smartphone-urile consacrate, insa foarte scumpe, scrie PC Magazine. Anuntul a fost facut la Mobile World Congres Barcelona unde Mozilla si-a vazut sistemul de operare lansat pe noi terminale de la companii precum Alcatel, ZTE, LG si Huawei. Scepticii spun ca un telefon atat de ieftin nu va putea oferi o experienta decenta utilizatorilor.

Firefox OSFoto: Mozilla

Mozilla spune ca va putea aduce in piata smartphone-uri ultra-low cost la 25 de dolari datorita colaborarii cu producatorul chinezi de chip-uri low-end Spreadtrum.

Compania spune ca aceste telefoane vor fi interesante pentru cei care nu si-ar permite un smartphone clasic. Vor rula sistemul de operare realizat de Mozilla, pe ele vor putea fi instalate aplicatii si terminalele vor putea fi folosite pentru internet.

Cele mai scumpe smartphone-uri din piata costa "la liber" circa 1.000 de dolari, multe modele medii costa 4-500 dolari, iar cele mai ieftine sunt sub 100 de dolari, insa nu au review-uri prea stralucite.

Mozilla spune ca ar putea reinventa segmentul smartphone-urilor de intrare in gama, dar BBC citeaza analisti ce spun ca un smartphone de numai 25 de dolari va fi mai greoi si va fi bun pentru mesaje si convorbiri, dar deloc grozav pentru internet si aplicatii.

Cei de la Mozilla sunt insa increzatori si spun ca vor veni o multime de smartphone-uri de 25 de dolari. Desi foarte putin cunoscut, sistemul de operare al Mozilla a intrat pe multe modele in ultimele sase luni si este prezent pe piete precum Ungaria, Venezuela, Columbia, Brazilia, India, Indonezia si Grecia.