Un dezvoltator din Ucraina a pus pe magazinul Google Play o aplicatie care sa-i ajute pe conationalii sai sa boicoteze produsele din Federartia Rusa. Aplicatia a fost descarcata de cateve zeci de mii de oameni si functioneaza prin scanarea codului de bare a produsului. Anexarea Crimeeii a creat tensiuni maxime intre Ucraina si Rusia, iar apelurile la evitarea produselor rusesti au fost numeroase.

Aplicatia invita la evitarea tuturor produselor rusestiFoto: Google Play

Aplicatia Бойкот Окупантів "Boicotati cotropitorii" a fost realizata de ucrainenii de la Appdepp si e gandita sa-i incurajeze pe cei suparati de actiunile agresive ale Federatiei Ruse sa depisteze usor produsele rusesti pentru a nu le mai cumpara.

Cu mobilul poate fi scanat codul de bare al etichetei, iar aplicatia iti spune daca e vorba de un produs rusesc. In plus, cuprinde si o baza de date cu sute de brand-uri rusesti pentru a-i ajuta pe utilizatori sa evite si marci rusesti cu nume ce au, spre exemplu, rezonanta engleza, italiana sau franceza.

Aplicatia a fost descarcata de peste 10.000 de oameni si a primit calificative foarte bune. Ea promite ca baza de date cu produse rusesti va fi actualizata constant.

Presa rusa scrie ca o astfel de aplicatie nu poate decat sa duca la cresterea tensiunilor dintre Moscova si Kiev. Printre cele mai cunoscute brand-uri rusesti prezente masiv in Ucraina se numara Lada si Lukoil.