Google admite ca a facut si greseli la eliminarea unor rezultate afisate de motorul de cautare, dar spune ca e foarte greu de gasit un echilibru intre dreptul unei persoane de a-i fi eliminate datele si dreptul publicului de a sti. Hotararea Curtii de Justitie a UE a generat 70.000 de cereri de eliminare intr-o singura luna, iar acestea variaza de la aspecte grave, legate de crime, pana la comentarii online pe care cei care le-au postat, le regreta. Google a creat o pagina in care intreaba publicul ce parere are despre dreptul la uitare si a alcatuit un consiliu de experti care sa analizeze chestiunile sensibile.

Pagina consultativa a GoogleFoto: Google

Google a primit 70.000 de cereri de eliminare a unor link-uri pe plan europeana, pentru un numar total de 267.000 de link-uri. Romanii au trimis aproape o mie de cereri pentru peste 4.600 de link-uri. Intreaga chestiune a divizat continentul intre cei care spun ca vorbim de un lucru extrem de bun si cei care considera hotararea ca fiind in stilul cenzurii chineze a internetului.

Printr-o decizie recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene s-a stabilit ca pentru a fi in conformitate cu legislatia europeana, utilizatorii au dreptul de a solicita motoarelor de cautare precum Google sa elimine rezultatele pentru interogarile care le includ numele.

"Din momentul deciziei respective, am primit solicitari de eliminare pentru tot felul de materiale: antecedente penale grave, fotografii stanjenitoare, cazuri de intimidare online si proferare de injurii, acuzatii vechi de cateva decenii, subiecte de presa negative si multe altele", spune Google pe o pagina speciala creata pentru a cere parerea publicului vis-a-vis de aceasta hotarare.

  • In fiecare dintre aceste cazuri, Google trebuie sa puna in balanta dreptul unei persoane de a-i fi eliminate datele si dreptul publicului de a sti, precizeaza compania.

Intr-un articol pentru The Guardian, David Drummond, responsabil pe probleme legale la Google, spune ca dintre cele 70.000 de solicitari de eliminare de link-uri, unele vin de la fosti politicieni care doresc sa fie eliminate link-uri catre articole ce ii criticau, iar alte cereri sunt de la arhitecti sau profesori ce au primit review-uri negative pe diverse forum-uri. Mai sunt si cazuri de oameni care vor ca anumite comentarii puse de ei pe site-uri sa nu mai poate fi gasite cu ajutorul Google.

Drummond a spus ca au venit si cereri impresionante, cum ar fi cea a unui om acuzat pe nedrept de crima sau a unei mame care nu mai vrea ca articolele despre fiica ei, care a fost abuzata, sa mai poata fi gasite.

David Drummond admite ca Google a facut greseli scotand link-uri catre articole care, dupa proteste numeroase, au putut fi din nou gasite pe motorul de cautare, celebru fiind cazul unor articole din The Guardian.

El spune ca europenii au tot dreptul sa ceara indepartarea unor link-uri pe care le considera irelevante sau/si inadecvate, insa adauga ca CJUE a dat mult prea putine detalii despre cum sa se faca asta, iar lucrurile sunt, in multe cazuri, vagi si subiective.

  • Reprezentantul Google vorbeste despre o dilema fiindca CJUE a decis ca motoarele de cautare nu pot invoca "exceptia jurnalistica", iar asta inseamna ca The Guardian - spre exemplu - poate avea pe site un articol despre o anumita persoana, insa pentru Google nu e legal sa afiseze link-ul catre ziar cand un om cauta numele persoanei pe motorul de cautare. "E ca si cand o carte se afla in biblioteca, dar nu si in catalogul bibliotecii", spune Drummond.

Google, consiliul si cautarea echilibrului - ce spune compania.

Cum se poate ajunge la un echilibru intre dreptul unei persoane de a i se elimina datele si dreptul publicului de a sti?, se intreaba cei de la Google pe pagina consultativa creata pentru a consulta utilizatorii.

Este important sa se ajunga la un echilibru corect in aceasta privinta. Aceasta obligatie constituie o provocare noua si dificila si, din acest motiv, Google doreste sa afle si opiniile altora cu privire la principiile pe care ar trebui sa le aplice pentru luarea deciziilor in cazuri individuale. Prin urmare, a fost reunit un consiliu alcatuit din experti.

Suntem la inceput de drum, dar am dori sa aflam si parerea dvs. in cadrul acestui proces. Totul se rezuma la drepturile dvs. online, iar internetul constituie un forum excelent pentru discutii si dezbateri, spun cei de la Google.

Compania a constituit un consiliu consultativ care va afla pareri de la utilizatorii din Europa, pentru a ajuta compania Google sa gestioneze aceasta situatie. Intrunirile consiliului consultativ vor avea loc in Europa in aceasta toamna, iar Google intentioneaza sa le transmita in flux live si sa le inregistreze.

Consiliul va invita si participanti din domeniul guvernamental, din cel al afacerilor, din mass-media si din domeniul academic, din sectorul tehnologic, din organizatii de protectie a datelor si din alte organizatii cu un interes deosebit fata de acest domeniu, pentru a evidentia si a discuta problemele complexe generate de conflictul dintre dreptul de a sti si dreptul la viata privata.

De asemenea, Google spera ca aceste concluzii ale Consiliului consultativ vor fi utile si pentru alte entitati care pot fi afectate de decizia curtii. Este in interesul tuturor ca decizia Curtii sa fie aplicata corespunzator, insa cel mai complicat va fi sa se gaseasca cea mai buna cale de mijloc.