Presedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a promulgat o lege controversata prin care guvernul isi sporeste controlul asupra internetului, iar puterile "arbitrului telecom" cresc periculos de mult, scrie Reuters. Pachetul legislativ este printre primele carora Erdogan le da unda verde din noua functie, iar una dintre masurile alarmante tine de faptul ca un site considerat sensibil poate fi blocat in doar cateva ore, fara ordin judecatoresc, scrie Financial Times.

Turcia si-a castigat un renume negativ in ultimele luni dupa ce site-uri precum Twitter au fost blocate mult timp. Si la inceput de an au fost elaborate legi prin care autoritatile pot bloca tot mai usor site-urile considerate incomode, multi atragand atentia ca libertatea de exprimare are de suferit mult.

Pachetul adoptat acum sporeste puterile "arbitrului telecom" TIB, condus de un fost ofiter al serviciilor secrete, astfel ca un site considerat deranjant poate fi blocat, spre exemplu, in doar patru ore, fara a mai fi nevoie de hotarare judecatoreasca.

Autoritatea poate motiva blocarea unui site invocand siguranta nationala, ordinea publica sau impiedicarea petrecerii unor crime, iar autoritatile pot cere ordin judecatoresc in 24 de ore de la blocarea site-ului, justitia avand alte 48 de ore la dispozitie pentru a decide daca blocajul trebuie ridicat sau nu. Trec astfel trei zile in care un site incomod nu mai poate fi accesat.

Cei care se opun cenzurii spun ca e ingrozitor faptul ca niste functionari publici vor avea puterea de a decide blocarea accesului la internet si primesc puteri dubios de mari care ar fi de neconceput intr-un stat occidental.