​Romanii vor cumpara anul acesta in total peste trei milioane de smartphone-uri si tablete, predominand cele cu preturi mici, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro, Razvan Vasile, reprezentant pentru Europa al marcii Vonino, prezenta si pe piata noastra. Care sunt diferentele de utilizare intre smartphone si tableta si cum arata structura celor doua piete, puteti citi in articol.

Acum patru ani nu existau tablete pe piata, iar in prezent sunt peste tot. Acum sapte ani nici smartphone-uri cu adevarat populare nu erau, insa in prezent viata e de neconceput fara ele. Cifrele pentru intreaga lume sunt impresionante: anul acesta se vor vinde peste 1,3 miliarde de smartphone-uri si peste 200 de milioane de tablete.

Romania este o piata mica in comparatie cu tarile care conteaza si, ca diferenta fata de SUA sau Europa de Vest, marcile locale, dar si marci straine mai putin cunoscute, au cote mari de piata. In plus exista si tablete de sub 200 de lei, dar si modele de peste 3.000 de lei, aproape la fel stand situatia si la smartphone-uri unde exista si modele de sub 300 de lei, dar si de peste 2.500. Ca exemplu, noul iPhone 6 si 6 Plus vor costa la inceput 3.500-5.000 lei.

Printre jucatorii mai putin cunoscuti din piata se numara Vonino, companie care vinde smartphone-uri si tablete mai ales prin operatorii mobili. Razvan Vasile, reprezentant Vonino pentru Europa, a explicat intr-un interviu pentru HotNews.ro cum vede piata smartphone-urilor si tabletelor si cum le folosesc romanii.

Razvan Vasile estimeaza ca piata romaneasca a tabletelor va ajunge la 800.000 de unitati in 2014, fata de 650.000 anul trecut, iar la smartphone-uri totalul va fi undeva pe la 2-2,5 milioane unitati.

"Piata smartphone-urilor apartine in mod covarsitor operatorilor, ce se vinde pe langa aceste canale as zice ca reprezinta doar 10-15%", spune reprezentantul Vonino care crede ca cifra vehiculata in piata de 2-2,5 milioane terminale pentru intreg anul acesta, este realista. "Acum exista in piata si smartphone-uri la sub 300 de lei, astfel ca cei care ar vrea sa-si ia feature phones (telefoanele cele mai simple n. r.) nu mai au niciun motiv, din moment ce isi pot lua telefon smart la un pret apropiat".

Cele doua piete sunt diferite nu numai ca volume, ci si ca mod de folosire a gadget-urilor. "Diferenta majora intre smartphone si tableta este ca smartphone-ul il iei zi de zi cu tine si il folosesti mult mai mult. Un telefon ti se poate fura mult mai usor, il poti sparge usor si se defecteaza mult mai usor. Tableta nu o iei cu tine zi de zi.", spune Razvan Vasile care adauga si ca oamenii sunt incurajati tot mai mult sa foloseasca tablete, la acest lucru contribuind si scaderea diferentei intre una cu 3G si una fara 3G, de la peste 100 de dolari acum doi ani, la circa 30 de dolari acum.

Vonino estimeaza ca va vinde in intregul an cam 150.000 de tablete, dintre care 70% prin operatorii mobili, piata "la liber" scazand.

Cele mai scumpe tablete si smartphone-uri Vonino costa cam 900 de lei, compania spunand ca nu vrea sa mearga spre modele mai scumpe de 1.400-1.500 lei, cum au procedat cateva brand-uri locale. "Din pacate piata romaneasca nu suporta asta fiindca peste 80% dintre tabletele vandute aici sunt mai ieftine de 5-600 de lei" spune reprezentantul Vonino.

"Noi nu am vrut sa intram in acest malaxor al tabletelor ieftine. Eu pot sa spun ca in momentul in care un producator ajunge sa vanda o tableta cu 199 lei este posibil ca aceasta vanzare sa fie "falsa". Zic falsa pentru ca tableta fie este un "end of life", adica e vanduta pentru a se scapa de stocuri, fie este o tableta care valoreaza exact pretul la care este vanduta, iar producatorul alege sa o comercializeze doar ca sa castige cota de piata", mai spune Razvan Vasile.

Vonino estimeaza vanzari de 14 milioane euro, crestere de peste 60% fata de anul trecut, avansul fiind bazat pe tabletele prezente la operatori (patru terminale la Orange si unul la Vodafone).