Microsoft a prezentat pe larg Windows 10, cel mai nou sistem de operare prin care compania vrea sa reaprinda interesul dezvoltatorilor si publicului in Windows. Noul sistem va fi gratuit timp de un an pentru cei care migreaza de la Windows 8, Windows 7 si Windows Phone, asistentul vocal Cortana va fi prezent pe varianta de PC si un nou browser isi face aparitia: Spartan. Presa americana scrie ca Windows 10 pare mult mai promitator decat generatia a opta, insa intrebarea e daca schimbarile nu vin prea tarziu.

Microsoft Windows 10Foto: Microsoft

Microsoft a dat gres cu Windows 8 a carui rata de adoptie a fost mult sub asteptari. Prin versiunea 10 prezentata acum, compania spune ca lucrurile stau cu totul altfel. Butonul de Start nu doar ca NU dispare, ci poate fi extins pe tot ecranul, daca userul doreste asta, iar pe versiunea de PC debuteaza si asistentul audio Cortana, un fel de Siri al Microsoft.

Pentru a stimula adoptia noului sistem, Microsoft a decis ca upgrade-ul catre 10 va fi gratuit de la Windows 7, 8 si 8.1, gratuitatea fiind valabila pentru un an.

Compania nu a dat detalii despre cum va face profit dupa acel an de gratuitate, insa a dat clar de inteles ca va face modificari modelului de business, in sensul ca Windows va fi vandut mai mult ca serviciu, nu doar ca software pe care il instalezi o singura data.

"Ambitia noastra e ca cei 1,5 miliarde de utilizatori de Windows sa se indragosteasca de Windows 10 si ne-am dori ca alte miliarde de oameni sa decida sa-l foloseasca", spune seful companiei, Satya Nadella.

Windows 10 este conceput intr-o maniera "participativa" si e gandit sa ofere un "soclu" comun pe care dezvoltatorii sa construiasca aplicatii pentru smartphone-uri, tablete, laptop, desktop, dar si consola Xbox.

Cortana, "asistemtul digital" dezvoltat de Microsoft, poate fi utilizat si pe PC si poate executa comenzi vocale date de utilizator, dar mai ales poate raspunde la intrebari de genul: Cat ma costa sa aplic la univeristatea X?" Asistemul digital este in "cloud" si invata mereu despre posesorul computerului, astfel incat sa raspunda cat mai exact la comenzi, invatand obiceiurile omului, spre exemplu la ce se uita pe internet. Cortana poate scrie e-mail-uri dupa dictare, poate seta alarma sau poate cauta rapid poze facute intr-un anumit interval de timp.