Romania se afla pe lista statelor care au purtat negocieri cu reprezentantii Hacking Team - o controversata firma privata de IT care ofera softuri de spionaj informatic agentiilor guvernamentale de pe sase continente. In 2013, organizatia "Reporteri fara Frontiere" a inclus compania Hacking Team in raportul "Inamici ai Internetului" pentru ca ar vinde softuri de spionaj unor state in care drepturile omului nu sunt respectate, potrivit unui articol postat pe site-ul de investigatii Rise Project.

IN VIZITA LA SRI RISE Project a consultat emailurile schimbate intre HackingTeam si persoane din Romania, descoperind astfel ca trei reprezentanti ai companiei au sosit la Bucuresti pe 16 ianuarie anul trecut, cand au si facut o demonstratie a softului lor. A doua zi au parasit tara.

Vizita hackerilor in Romania a fost organizata cu sprijinul Institutului pentru Tehnologii Avansate - departament tehnic aflat in subordinea Serviciului Roman de Informatii (SRI).

Pe 16 ianuarie, seara, dupa orele 20:00, unul dintre membrii echipei HackingTeam a trimis un email catre cartierul general al firmei, in Italia - mesaj in care a raportat cum a decurs intrevederea cu romanii: "Am intalnit o delegatie de la Institutul Roman pentru Tehnologii Avansate. Delegatia a fost compusa din 20 de persoane cu diverse abilitati tehnice. Intalnirea a fost organizata de managerul de proiect, Marius Moise. Demonstratia a inceput la 10:00 si a durat 3 ore si jumatate. Ne-au fost puse toate intrebarile, cu un exceptional interes din partea lor. Cred ca evaluau produsul pentru serviciile de informatie. Marius a punctat de cateva ori cu obiectii referitoare la <> in firme private si a facut si aluzii la cateva dintre scurgerile de informatii care au avut loc in trecut. Le-am vorbit despre solutiile noastre mai noi ca sa-i punem in tema in legatura cu experienta noastra. Ne-au intrebat si despre posibilitatea sa colaboram la dezvoltarea unor softuri impreuna. Ca de obicei, in functie de buget si disponibilitate, asteptam sa ne ceara o demonstratie live (POC-proof of concept)"

CONTRACTORUL ARMATEI SI POLITIEI Emailurile consultate de reporterii RISE nu arata daca HackingTeam si partea romana au continuat colaborarea.

Insa, cateva luni mai tarziu, a aparut un nou schimb de mesaje, de data aceasta intre o companie privata din Romania si hackerii italieni. Aceste emailuri sunt schimbate intre Ion Toader de la firma bucuresteana FinRo SRL si departamentul de vanzari al HackingTeam. Toader ii invita pe italieni sa faca o demonstratie intre 7 si 9 mai 2014 pentru clientii sai. Adica, pentru servicul de informatii al Armatei (DGIA) si departamentul de operatiuni speciale al Inspectoratului General de Politie (IGPR).

Ion Toader le mai spunea programatorilor italieni ca cele doua institutii romanesti vor fi reprezentate la respectiva intalnire de mai multi angajati, printre care Paul Trifan de la Armata si Daniel Tatu de la Politie. Toader sustinea atunci ca nu are un interes direct in organizarea acestei intalniri, ci ca vrea doar sa cultive relatii bune cu clientii sai.

Ion Toader si HackingTeam n-au comunicat doar anul trecut, ci si in perioada anterioara. De exemplu, in 2012, intr-unul dintre emailurile primite de Ion Toader, un reprezentant HackingTeam ii descrie punctual unul dintre produsele lor de spionaj: "RCS este facut sa atace, sa infecteze si sa monitorizeze fara sa fie detectat de PC-uri si smartphone-uri. Odata ce o tinta este infectata, RCS ofera acces la o varietate de informatii incluzand accesul la convorbirile Skype, tastatura, email, mesaje, geolocatie, screenshots, activarea microfonului, informatii stocate, activarea camerei foto etc. Platformele PC pe care le poate utiliza: Windows si Mac OS. Platformele mobile: Windows Mobile, iPhone, Symbian, Blackberry si Android."

Contactat de RISE Project, Ion Toader, patronul firmei FinRo SRL, a precizat ca discutiile au vizat aspecte generale care nu s-au concretizat ulterior si ca mesajele dintre el si programatorii italieni reprezinta, de fapt, niste "schimburi de politeturi". Ultimul dintre mesajele schimbate de Toader cu cei de la HackingTeam, in primavara acestui an, face referire la o licitatie din Romania unde au fost invitati atat FinRo cat si HackingTeam.

Citeste restul articolului si comenteaza pe RiseProject.ro