​280.000 este numărul de solicitări trimise numai de europeni companiei Google pentru ștergea unor site-uri listate ca rezultat al căutărilor, în conformitate cu legea ce aprobă "dreptul indivizilor de a fi uitați în mediul online", propusă de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în luna mai a anului trecut.

Pagina de start GoogleFoto: Google

Ce solicită oamenii mai exact și cât de des sunt aprobate astfel de cereri aflăm dintr-un interviu cu jurnalista Mona Chalabi, reprezentantă a companiei de statistică FiveThirtyEight.com, scrie npr.org.

"Ceea ce își doresc oamenii este să șteargă urmele lăsate în mediul online, împotrivindu-se zicalei 'ce faci online rămâne online'. Oamenii nu își doresc acest lucru și ceea ce solicită companiei Google este să le șteargă amprenta digitală", declară Mona Chalabi.

În Europa oamenii au dreptul de a face astfel de cereri încă din luna mai a anului trecut, când Curtea Europeană de Justiție a declarat că motorele de căutare trebuie să ia în considerare astfel de solicitări ale persoanelor fizice de a șterge link-urile care rezultă în urma căutărilor, conform legii ce aprobă "dreptul de a fi uitat în mediul online."

Din luna mai 2014 și până în prezent au fost trimise către Google peste 280.000 de cereri în acest sens, numai în Europa.

Aceste date au fost date publicitatii săptămâna aceasta de publicația The Guardian, care a subliniat că unele cereri provin de la persoane publice, în special de la celebrități și politicieni, așa cum era de așteptat, dar că 90% din cererile trimise sunt făcute de oamenii obișnuiti.

Din totalul de cereri numai 46% au fost acceptate, 38% respinse, iar restul încă așteaptă decizia luată de oficialii Google. "Succesul aprobării cererii pare să depindă de tipul de cerere făcută. Printre cele respinse se regăsesc cele ce provin de la persoane publice, în special de la politicieni, și cele marcate cu etichetele 'infracțiune gravă' și 'protecția copilului'," a declarat Mona Chalabi.