​Aplicatiile invizibile care distribuie continut publicitar nedorit au reprezentat cele mai frecvente amenintari in ultimele trei luni ale anului 2015 pentru utilizatorii romani de terminale cu sistem de operare Android, arata raportarile interne ale producatorului global de solutii de securitate Bitdefender. O mare problema este ca aceste aplicatii pot crea trafic suplimentar consistent catre site-urile selectate de atacatori si pot incetini modul in care telefonul functioneaza.

Android.Trojan.HiddenAds si Android.Trojan.HiddenApp reprezinta peste un sfert din totalul mostrelor de software periculos adresate utilizatorilor de Android si se manifesta prin incercarile de a se ascunde de utilizator dupa instalarea pe tableta sau telefonsi prin distribuirea de reclame agresive care afecteaza atat performanta dispozitivelor, cat si experienta de utilizare.

Aplicatiile de tip adware HiddenAds si HiddenApp pot crea trafic suplimentar consistent catre site-urile selectate de atacatori si, in consecinta, reprezinta un mod facil de a genera recurent incasari substantiale cu un efort minim. Aplicatiile de tip adware pot fi dezvoltate cu usurinta chiar si de catre atacatori fara cunostinte tehnice ample, avand in vedere ca au o structura simpla si produc efecte rapide.

Hackerii se folosesc de un vid legislativ prin care pot infecta terminalele Android ale utilizatorilor din Romania cu virusi de tip adware, meniti sa promoveze agresiv anumite pagini sau reclame, intrucat amenintarea poate fi cu greu catalogata drept infractiune, cata vreme nu creeaza pagube materiale cuantificabile, ci doar ingreuneaza capacitatea de a folosi dispozitivul la potentialul maxim.

In plus, amenintarile de tip adware HiddenAds si HiddenApp pot trece cu usurinta de filtrele de securitate ale magazinului Google Play pentru ca se integreaza in aplicatii de incredere si simuleaza un comportament aparent legitim care nu poate fi detectat si asociat altor tipuri de infectii.

In lipsa folosirii unei solutii de securitate, utilizatorilor le este dificil sa gaseasca aplicatiile care afiseaza reclame deranjante sau sa sesizeze momentul in care acestea se descarca, inlaturarea lor pe cale manuala fiind problematica.

Reclamele online pot afecta functionalitatea terminalului cu sistem de operare Android si pot produce o experienta neplacuta in utilizare, in special navigarea la viteze lente, blocarea dispozitivului sau descarcarea bateriei in timp foarte scurt.

Un studiu realizat de Bitdefender la finalul anului 2014 a aratat ca una din trei retele de publicitate online ar putea servi malvertising, un tip de atac ce poate infecta utilizatorii cu virusi, prin reclame gazduite chiar si pe site-uri legitime. Cercetarea asupra fenomenului a relevat si ca aproximativ 7% din numarul total de reclame online infecteaza utilizatorii cu virusi sau ii pacalesc cu fraude, spam si phishing.

Desi nu se regasesc intre primele cinci amenintari la adresa terminalelor care folosesc Android, din ultimul trimestru al anului 2015, amenintarile de tip ransomware vor continua sa produca pagube utilizatorilor romani in 2016. Clasa de virusi ransomware a vizat in mai 2015 circa 1.000 de terminale din Romania, prin atacuri originare de la servere localizate in Ucraina, asa cum Bitdefender a comunicat la momentul respectiv. Jumatate dintre cetateni ar plati o recompensa medie de 550 de lei pentru a-si debloca datele criptate de ransomware, conform unui sondaj iSense realizat la comanda Bitdefender in noiembrie 2015.

Iata recomandarile specialistilor Bitdefender pentru utilizatori:

· Folositi o solutie de securitate pentru Android, actualizati-o in mod constant si permiteti-i acesteia sa ruleze frecvent scanari.

· Nu instalati niciodata aplicatii provenite din surse nesigure! Android blocheaza din start instalarea aplicatiilor din afara Play Store, insa exista situatii cand utilizatorii sunt constransi sa modifice setarile (de exemplu, cand folosesc alte surse din afara magazinului Play). Daca e posibil, lasati aceasta optiune in starea initiala.

· Respectati bunele practici legate de navigarea pe internet. Evitati navigarea pe pagini cu continut riscant, dar si accesarea linkurilor si fisierelor atasate provenit din surse nesigure.

· Folositi un filtru pentru a reduce numarul e-mail-urilor infectate de tip spam, care ajung in inbox.