Aplicatia mobila pentru sistemul de operare Android, denumita ''Alemarah'', dezvoltata de talibani, a fost scoasa din magazinul Google Play de catre gigantul Google, relateaza theverge.com, citand BBC News editia online, citata de Agerpres.

Aplicatia, care era disponibila in limba pastuna, difuza declaratii oficiale, videoclipuri si alt tip de mesaje ale talibanilor, care cereau intensificarea razboiului in Afganistan, dupa ce talibanii au fost indepartati de la putere in 2001.

Intr-un interviu pentru Bloomberg, purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahed, a descris aplicatia Alemarah drept ''parte a eforturilor noastre tehnologice destinate sa faca mai multa audienta la nivel global''. Potrivit SITE Intel Group, organizatie cu sediul in SUA care monitorizeaza prezenta pe retelele de socializare jihadiste, aplicatia a fost scoasa vinerea trecuta din magazinul online Google Play.

Zabihullah Mijahed a declarat pentru Bloomberg ca aplicatia Alemarah nu mai figura sambata in magazinul online al Google si ca a fost indepartata din cauza unor ''probleme tehnice'', insa BBC News relateaza luni ca aplicatia a fost eliminata de gigantul american Google, care nu a oferit explicatii pe marginea acestei chestiuni. BBC News relateaza insa ca aplicatia a fost scoasa pentru ca incalca politica Google privind discursurile care promoveaza ura.

"Strategiile noastre sunt create pentru a oferi o experienta extraordinara pentru utilizatori si dezvoltatori", a transmis Google intr-o comunicat pentru BBC, mentionandu-se totodata ''ca de aceea eliminam aplicatii din Google Play care incalca aceste strategii''.

Talibanii au cautat sa isi extinda operatiunile de propaganda pe retelele de socializare si pe alte platforme de internet in cadrul eforturilor de obtinere de audiente extinse la nivelul opiniei publice. Site-ul de internet al gruparii talibane este tradus in cinci limbi straine, printre care engleza si araba, iar stirile de pe site sunt promovate constant pe Twitter si Facebook.

Retelele de socializare au devenit un instrument important pentru Statul Islamic sau alte grupuri jihadiste care incearca sa recruteze adepti pentru cauza lor prin intermediul acestor platforme, scrie theverge.com. Ca urmare a atacurilor teroriste de anul trecut de la Paris si de la San Bernardino, oficiali europeni si americani au cerut Facebook, Twitter si altor companii care detin platforme digitale sa isi intensifice eforturile de combatere a propagandei extremiste, potrivit theverge.com.