​Cazul iPhone-ului decriptat de FBI a starnit ingrijorare in toata industria IT si multe companii s-au solidarizat cu Apple pentru a atrage atentia asupra unui precedent periculos. Insa legile se vor schimba dupa ce se va alege noul presedinte SUA si pana atunci toate partile trebuie sa dezbata viitoarele modificari, fiindca lucrurile sunt foarte complicate, a spus pentru HotNews.ro, Neal Suggs, vicepresedinte pe probleme legale la Microsoft pe plan mondial. . "Cred ca acest caz este mult mai complicat decat sa spui ca cinci mari companii de tehnologie trebuie sa faca X sau Y lucru".

Neal SuggsFoto: Microsoft

La San Bernardino doi atacatori au ucis 14 persoane in decembrie anul trecut. FBI a spus ca are nevoie de datele din unul dintre telefoanele atacatorilor, iar Apple a refuzat sa faca decriptarea, explicand ca acest lucru nu este posibil si ca ar putea crea un precedent periculos ce ar pune in pericol datele a milioane de clienti.

Guvernul a atacat Apple in justitie, insa alte mari companii de tehnologie au luat apararea companiei conduse de Tim Cook si s-au format doua tabere. FBI a anuntat in martie ca a gasit o metoda de a decripta iPhone-ul si a renuntat la actiunea in justitie. A iesit insa la iveala faptul ca FBI a apelat la ajutorul unor hackeri si ar fi platit peste un milion de dolari pentru asta.

Cazul s-a aplanat, insa consecintele sale raman. Cum vede lucrurile unul dintre cei mai imnportanti reprezentanti pe probleme legale ai Microsoft, Neal Suggs?

"Sunt probleme complicate si cred ca noi, cei din tehnologie, ramanem uniti in urmatoarea chestiune: orice slabire a criptarii este, pana la urma, un lucru rau pentru clienti. Insa trebuie sa discutam si sa dezbatem in detaliu si este responsabilitatea legiuitorilor sa creeze legi care sa-i faca pe cetateni sa se simta confortabil cand folosesc tehnologia".

Cazul San Bernardino, ca si cel al lui Snowdon, dar si cazul Microsoft din Irlanda arata ca legile se vor schimba si singura intrebare ce ramane este cat de repede se pot modifica. "Este greu de imaginat ca schimbarile se vor petrece pana la venirea noului presedinte, asa functioneaza politica in SUA, ne apropiem de alegeri si toti ochii vor fi pe ele. Insa este realist sa credem ca aceste chestiuni vor fi reluate imediat dupa alegeri si noul presedinte se va ocupa de asta si vom vedea la ce se va ajunge", spune Neial Suggs a carui functie oficiala este "vice president and associate general counsel".

Pana atunci, spune reprezentantul Microsoft, trebuie sa continuie dezbaterile, insa un lucru trebuie inteles: tot ce contribuie la slabirea securitatii informatilor care circula pe internet reprezinta un lucru rau.

Suggs spune ca exista chiar si pe magazinul online al Apple 200-300 de aplicatii care promit un anumit nivel de criptare a comunicatiilor. "Cred ca acest caz este mult mai complicat decat sa spui ca cinci mari companii de tehnologie trebuie sa faca X sau Y lucru. Antreprenorii exact asta fac: satisfac o nevoie, umplu un vid si nu uitati ca oamenii nu vor sa fie controlat modul in care informatiile lor sunt folosite si de-asta a aparut si criptarea".

Suggs spune ca dezbaterile vor continua si industria IT a fost surprinsa de reactia guvernului si de aceea atat de multe companii de IT s-au coalizat.