Au trecut vremurile in care utilizatorii de smartphone-uri descarcau si foloseau zeci de aplicatii. Acum, maxim trei aplicatii ne ocupa peste 80% din timpul petrecut "pe smartphone" si toate marile aplicatii au inregistrat scaderi la numarul de download-uri, arata un studiu Nomura si Sensor Tower. Insa dintre toate descarcarile, peste sase din zece sunt ale unor aplicatii detinute de Facebook.

Numarul de descarcari pentru cele mai populare aplicatii in luna maiFoto: Nomura via Recode

Luna trecuta Whatsapp a fost cea mai descarcata aplicatie mobila, cu 41,2 milioane de download-uri, Facebook Messenger a a avut 39,2 milioane, iar Facebook, 36 milioane. Snapchat si Instagram au depasit 25 milioane, iar YouTube, Uber si Spotify au trecut de pragul de 10 milioane. Printre aplicatiile care au depasit cinci milioane de descarcari luna trecuta se numara Twitter, Netflix si Pinterest.

Insa interesante sunt evolutiile numarului de download-uri fata de luna mai 2015, cele mai multe aplicatii inregistrand scaderi (-20% la YouTube, 15% la Facebook, 18% la Messenger).

Au fost doua aplicatii la care numarul de descarcari a crescut cu peste 100%: Snapchat si Uber.

Asadar, piata aplicatiilor se consolideaza. Domina aplicatiile super-cunoscute si populare, foarte dezavantajati fiind dezvoltatorii mici care sunt aproape invizibili pe magazinele de aplicatii.

Surse: Recode, ZDNet