Acest serviciu de mesagerie pentru telefoanele mobile a fost utilizat de Adel Kermiche, ucigasul preotului Jacques Hamel. Un ziarist The Sun sub acoperire afirma ca a fost contactat de un recrutor al Statului Islamic pentru a comite atentate in Londra. Le Figaro exlica, intr-un articol publicat joi, ce este Telegram, aplicatia dezvoltata de programatori rusi si care are peste 100 de milioane de utilizatori in intreaga lume.

"Descarcati ce va urma si distribuiti in masa!!!!!!". In 26 iulie, la ora 8,30, Adel Kermiche a publicat acest mesaj pe Telegram. Cateva ore mai tarziu, il va asasina pe Jacques Hamel, preotul din Saint-Etienne-du-Rouvray. Dar nu este pentru prima oara cand aceasta aplicatie este evocata intr-un dosar de terorism.

Ce este Telegram?

Lansata in 2013, Telegram este o aplicatie de mesagerie originara din Rusia. Rivala cu WhatsApp si Messenger, si-a facut din securitatea comunicatiilor principalul argument de piata. Mesajele trimise pe Telegram sunt criptate. Nimeni altcineva in afara de expeditor si destinatar nu le poate citi, Cofondatorul societatii, Pavel Durov, spune ca a creat aplicatia pentru a scapa de supravegherea guvernului rus. Inainte de Telegram, el a creat prima retea sociala din Rusia, VKontakte, care a trecut ulterior sub controlul apropiatilor lui Vladimir Putin.

Aplicatia poate fi utilizata in mai multe moduri. Ca instrument de mesagerie clasica, pentru a vorbi cu prietenii. Un grup poate contine pana la 5.000 de persoane. O alta functionalitate populara sunt "channels", forumuri de discutie unde oricine poate discuta despre un subiect. Aplicatia propune si "discutii secrete", unde mesaje se autodistrug dupa ce sunt citite de destinatar.Contactele se pot adauga prin intermediul numarului de telefon sau al unui pseudonim.

Telegram apare regulat in stirile despre teroristi, inca de la primele atentate din ianuarie 2015, in France. Telegram a fost chiar denumita "aplicatia preferata a jihadistilor" de mai mai multe ziare. In discutie este utilizarea serviciului de catre numerosi partizani ai Statului Islamic pentru a schimba imagini de propaganda sau a se informa intre ei. Amaq, principalul organ de propaganda al organizatiei teroriste, dispune de un canal pe aplicatie. Adel Kermiche isi crease propriul canal Telegram, urmarit de aproape 200 de persoane.

De ce este Telegram atat de apreciat de partizanii SI?

Telegram si-a construit reputatia in jurul conceptului de securitate si se defineste ca fiind "mai sigura decat celelalte aplicatii de mesagerie pentru marele public". Acest lucru a atras partizanii SI. Canalele create de acestia pe Telegram permit o difuzare rapida si in masa a propagandei. Aplicatia nu are standarde prea dure in ceea ce priveste moderarea. A inceput sa desfiinteze primele conturi asociate cu SI de-abia la finele anului 2015, dupa atentatele din 13 noiembrie din Franta.

Telegram nu este insa singurul serviciu utilizat de militantii SI. Reteaua sociala Twitter este o alta platforma apreciata de adeptii grupului terorist. Alti teroristi au folosit Facebook si facilitatea sa de transmisii video online, ca Larossi Abballa, care a asasinat un cuplu de politisti in iunie.