Business-urile se afla in fata unei transformari fara precedent acum, cand tot mai multe lucruri din jurul nostru ajung sa se contecteze la internet si cand produsele pot fi create mult mai repede si pot ajunge in piata cu viteza uluitoare. Ce rol au concepte precum cloud-ul, datele si analizele, dar si despre ce paralela exista intre prezent si perioade istorice de acum cateva sute de ani puteti citi in articolul realizat la conferinta Digital Transformation Day organizata de Microsoft Romania in parteneriat cu Euractiv Romania.

Joe Wilson de la Microsoft, vorbind la Digital Transformation DayFoto: Captura YouTube

"Toate companiile devin digitale, devin companii de tehnologie. Tehnologia creeaza oportunitati fara precedent in business", spune Gabriela Matei, director general Microsoft Romania. Ea se refera la un concept tot mai vehiculat in ultima vreme: transformarea digitala ce reflecta schimbarile care se petrec in toate aspectele societatii sub influenta internetului si tehnologiilor conexe.

Transformarea digitala nu mai este o noutate, ci pentru foarte multi directori de companii reprezinta o prioritate zero tocmai pentru schimbarea pe care o poate aduce intr-un business.

Este de asteptat ca 25% din econimia globala sa fie digitala pana in 2025. "Va fi un impact la nivelul intregii economii atat timp cat intelegem ca fiecare masina, fiecare lift are potentialul sa fie conectat la internet si se va simti impactul la nivel global. Ia nastere o noua lume". spune Gabriela Matei.

Transformarea digitala nu afecteaza doar business-urile, ci intreaga societate, spune Joe Wilson, Marketing & Operation Director pentru Europa Centrala si de Est la Microsoft. El se refera si la cea de-a patra Revolutie Industriala care deja schimba esenta modului in care traim.

Prima Revolutie Industriala a inceput dupa 1790 si a adus masinile cu aburi si caile ferate, a doua a adus dupa 1870 electrificarea si liniile de productie, iar a treia Revolutie a adus dupa 1970 computerele si - dupa 1990 - internetul.

Acum, cea de-a patra Revolutie combina diverse tehnologii: nanotehnologia, imprimantele 3D, retelele mobile si cercetarea cerebrala, acestea facand posibile lucruri ce in trecut pareau incredibile. Acum, oricine are acces la tehnologie si, daca are idei, poate crea produse ieftin si rapd, iar modelul de business al fiecarei industrii va fi schimbat.

Aceasta a patra Revolutie consta si in nasterea sistemelor conectate fiindca traim intr-o lume plina de senzori si device-uri si toate aduna informatii, iar obiectele comunica intre ele. Aceste lucruri deja se intampla si orice companie trebuie sa ia parte la aceasta transformare.

"Consider ca trei concepte sunt strans legate de aceasta a patra Revolutie Industriala: datele, analytics si cloud computing. Datele, luate separat, sunt stupide, nu-ti ofera nimic, sunt precum un lac care este util doar daca inoti sau pescuiesti in el, altfel nu iti este de niciun folos. La fel si datele, trebuie sa faci ceva cu ele, iar cantitatile de date devin din ce in ce mai mari, este incredibil", spune Joe Wilson.

Analitycs-ul se refera la modul de a scoate ceva cu adevarat valoros din multitudinea de date, iar cloud-ul face posibile toate aceste lucruri la un nivel nemaivazut. "Despre cloud veti auzi non-stop, si nu doar de la Microsoft, ci de la toate companiile. De ce? Pentru ca face posibile niste lucruri uimitoare pentru orice companie, lucruri legate de costuri, securitate, identitate", mai spune reprezentantul Microsoft.

Aceste trei concepte stau la baza transformarii digitale si merg "mana in mana" cu "internet of things", lumea in care web-ul este omniprezent si miliarde de obiecte din jurul nostru comunica intre ele.

Estimarile arata ca vor exista 23-24 de miliarde de dispozitive conectate panma in 2019, iar acestea genereaza si mai multe date si posibilitatile sunt aproape infinite.

Transformarile digitale implica o schimbare culturala. 30% din afaceri isi monetizeaza digitalizarea. Wilson face o paralela interesanta intre situatia din prezent si cea de acum cateva sute de ani, pornind de la faptul ca bancile sunt experte in culegerea si gestionarea datelor.

Acum cateva sute de ani bancile au fost create de biserica. Au avut incredere in calugari si preoti si le-au incredintat banii. Apoi institutiile religioase si-au dat seama ca pot da credite si ca pot castiga din acordarea acestor credite ca pot utiliza credite. Tot ceea ce doresti sa pastrezi si sa protejezi are o valoare si se poate face o paralela cu nevoia companiilor actuale de a-si proteja datele, de a stii ca totul este in siguranta.

O capcana in care cad multi sefi de companii, mai ales de startup-uri, este ca sunt dispusi sa cheltuie mult cu protectia datelor, insa nici nu profita de ele.

Transformaarea digitala ajuta companiile sa utilizeze tehnologia pentru a se conecta cu clientii, sa dea mai multa putere de decizie angajatilor, sa optimizeze operatiunile si sa transforme produsul.

Articol realizat in cadrul proiectului Digital Transformation Day, un parteneriat Microsoft Romania-EurActiv Romania.