​Infractorii cibernetici sunt tot mai adesea interesati de fanii jocurilor online fiindca tinerii care le joaca sunt vulnerabili si ar face aproape orice pentru jocul preferat. Sunt utilizate majoritatea tipurilor de atacuri informatice si dependenta tinerilor este exploatata la maxim, avertizeaza David Jacoby, cercetator senior de securitate la Kaspersky Lab. Copiii sunt afectati de jocurile video online, se enerveaza usor, se comporta in moduri de neinchipuit si se expun si riscului de a fi batjocoriti, avertizeaza Jacoby care sfatuieste parintii sa stea cu copiii lor si sa le explice pas cu pas ce e bine si ce e rau in online,

David JacobyFoto: Hotnews

"Gamerii" pasionati sunt dependenti si ar putea trai fara Facebook, de exemplu, insa nu si fara jocul preferat, astfel ca vor face orice ca sa continuie sa il joace, oricat de complicat ar fi acest lucru. Daca va uitati la video-uri de YouTube cu gameri carora nu le iese jocul asa cum vor, puteti vedea ca se enerveaza teribil si injura, spune David Jacoby, unul dintre cei mai cunoscuti cercetatori de cyber-security din Europa. El a devenit cunoscut in 2014 cand a publicat o ampla analiza despre cat de vulnerabila este casa inteligenta (smart home).

"Jocurile le diminueaza copiilor respectul de sine, ii supara, genereaza ura si singuratate. In cele mai rele cazuri tinerii incearca sa isi ia viata. (...) Jocurile online nu sunt doar o amenintare tehnica, ci si una sociala si afecteaza retelele sociale, mai ales ca interactionezi cu alti oameni (...) Cand joci ceva, de exemplu Counter Strike, te enervezi atat de tare, incat ajungi sa spui lucruri in care nu crezi", spune Jacoby.

Suedezul spune ca foarte grav este si faptul ca acesti copii care sunt abuzati verbal de alti gameri nu le povestesc adultilor ce au patit, ci accepta ce se intampla, ca pe un fapt.

Multi nu sunt dispusi sa plateasca versiunea oficiala a jocului si aleg sa le descarce de pe internet sau cumpara jocurile, dar scot de pe "torenti" cheat-uri care insa nu doar ca nu functioneaza, ci pot infecta calculatorul si pot trimite datele tale pesonale la hackeri (pot vedea de exemplu absolut tot ce tastezi).

O tactica si mai perversa este legata de ransomware-ul aplicat la jocuri. Mai exact exista malware-uri care nu te lasa sa reiei jocul de unde l-ai lasat ultima oara cand ai salvat. Iti cripteaza jocul si trebuie sa il iei de la inceput "Gamerii sunt usor de pacalit, majoritatea sunt tineri si asta este atitudinea lor. Pur si simplu nu le pasa de alte lucruri, vor doar sa joace jocul preferat si fac orice pentru asta".

Pentru a decripta fisierele, infractorii cer sute de dolari, sau chiar mii si exista multe cazuri in care pericolul este ca toate fisierele de pe computer sa fie criptate. Si totul a pornit de la cautarea unor cheat-uri care sa te ajute sa treci de etape mai grele ale jocului.

Adultii care cand vor sa faca altceva, isi trimit copii la joaca, nu au idee ce fac copii in acel timp "Ar trebui sa va implicati in ce fac ei si sa-i invatati reguli de baza in computing. Trebuie sa stai cu copilul si sa ii explici pe indelete ce e periculos in online, ce inseamna cyber-bulying si cum sa se fereasca de diverse atacuri. In loc sa le aratati ca pot descarca cheat-uri, mai bine ii ajutati sa termine jocul pe cai total corecte", spune specialistul de la Kaspersky Lab care adauga ca aproape orice soft poate contine malware sau un backdoor.

El adauga ca parintii trebuie sa le explice copiilor ce aplicatii sa descarce si care sunt periculoase si mereu trebuie sa argumenteze.

Alte doua sfaturi simple scutesc multe neplaceri "Nu ignorati update-urile de soft si puneti parole puternice".

Insa copii nu au de cele mai multe ori obiceiul de a-su contrazice parintii? Nu, spune Jacoby. Daca ii explici inca de foarte mic, de cand ia contact cu tehnologia, va creste cu atitudinea potrivita si va stii sa se fereasca. Va fi mult diferit fata de cei care acum au 35-40 de ani si au descoperit tehnologia la varsta de 10-15 ani, iar parintii nu au stiut atunci sa le explice ce este bine si ce este rau.

Lucrurile trebuie facute cu tact, spune Jacoby, fara a risca inutil.

"Daca descarci un sistem de operare gratuit precum Linux de pe Pirate Bay, acesta ar putea avea un backdoor. In loc sa te duci la site-ul oficial de unde il poti descarca pe gratis tu mergi pe un site celebru pentru soft-ul piratat. Este ca si cum mergi la un traficant de droguri ca sa-i ceri aspirina, cand de fapt aspirina poti gasi legal foarte usor".

Cel mai adesea gamerii sunt tintiti de atacuri de phishing, infractorii incercand sa-i faca sa-si puna pe un site pirat detaliile, pentru ca apoi sa le acapareze conturile. Chiar si dupa ce numerosi specialisti au spus ani la rand sa nu folosim aceeasi parola pe mai multe site-uri, acest lucru se intampla."Nu stiu cum sa-i fac pe oameni sa inteleaga ca ar trebui sa ai o parola diferita pe fiecare site". spune Jacoby care adauga ca hackerii care obtin parola de la un cont de joc, pot intra apoi pe profilul de Facebook sau Twitter al utilizatorului.

In multe cazuri uneltele de malware sunt la vanzare pe internet, astfel incat oricine poate sa le foloseasca intr-o modalitate denumita malware-as-a-service. Trebuie doar ca user-ul sa fie convins sa deschida un fisier, poate fi pe Facebook, e-mail sau la mesageria interna a jocului, iar atacatorul poate captura inventarul virtual strans de jucator. Mesajul poate fi convingator si periculos de eficient.

Jacoby spune ca infractorii profita enorm de pe urma dependentei gamerilor si da ca exemplu site-urile care promiteau monezi virtuale "poke coins" pentru cei care erau de acord sa isi trimita adresa de e-mail si ID-ul de la jocul Pokemon Go. Practic ei colecteaza informatii si iti pot compromite terminalul de pe care accesezi e-mailul

"Cea mai mare amenintare este, pana la urma, chiar jucatorul insusi"