Hacker informatici au dezvoltat un puternic virus care poate provoca o cadere a retelelor de distributie de electricitate, au anuntat luni doua firme de securitate cibernetica, una dintre ele invocand responsabilitatea unor hackeri rusi, scrie AFP.

Acest virus a fost probabil implicat in atacul cibernetic din decembrie 2016 asupra retelei ucrainene, care a privat o parte a capitalei Kiev de curent electric timp de peste o ora, potrivit celor doua societati.

Una dintre ele, societatea slovaca ESET, a afirmat ca este vorba de amenintarea cea mai puternica pentru sistemele de control industrial de la Stuxnet, virusul care a vizat instalatiile nucleare ale Iranului si care era probabil de origine americana si israeliana.

Dragos, o societate americana care a studiat acelasi virus, l-a asociat cu gruparea de hackeri rusi Sandworm, reputat legata de guvernul rus.

Softul, denumit de Dragos "Crashoverride", poate fi "adaptat imediat" pentru a ataca retele "din Europa si o parte a Orientului Mijlociu si Asia", a avertizat Dragos.

De asemenea, poate fi adaptat rapid pentru a ataca retele nord-american, potrivit sursei citate.

Virusul foloseste protocoale de comunicare intre diferitele instalatii ale unei retele, care au fost concepute in urma cu decenii si sunt deci mai vulnerabile.

Acest atac permite, de exemplu, preluarea controlului asupra statiilor secundare si inchiderea unor parti din reteaua electrica, pentru a destabiliza si pentru a provoca pene imense de curent.