​Adobe a anuntat ca pana la final de 2020 va renunta definitiv la cunoscutul plugin Flash care a fost mult timp principalul mod prin care internautii s-au uitat la clipuri video online. Anuntul nu este o surpriza, Flash fiind in declin inca de acum sapte ani cand s-a petrecut un moment de referinta: Steve Jobs l-a criticat aspru si a spus ca nu-l permite pe dispozitivele Apple.

HotNews.roFoto: Hotnews

Flash Player a fost lansat in 1996 si este din 2005 in portofoliul Adobe, plugin-ul permitand sa fie vizionat continut video si sa fie jucate jocuri pe diverse browsere. Popularitatea Adobe a scazut puternic in ultimii ani mai ales ca s-a demonstrat ca are vulnerabilitati ce pot fi usor exploatate. In plus, au aparut standarde noi, cu functionalitate mai buna.

Acum sapte ani Steve Jobs a criticat aspru Flash Player, spunand ca soft-ul are mai probleme tehnice si ca nu il va permite pe iPhone.

Popularitatea Flash Player a scazut puternic si, daca in 2014 patru din cinci utilizatori de Chrome pe desktop se foloseau de el, acum ponderea este de mai putin de o cincime.

Govind Balakrishnan, vicepresedinte dezvoltare produs la Adobe, a explicat faptul ca era timpul ca Flash sa fie scos de pe piata fiindca alte tehnologii, precum HTML5, au ajuns la maturitate. "Putine tehnologii au avut impact atat de profund si de puternic asupra internet-ului", spune el.

Sursa: Guardian