​Functia Safety Check a Facebook a fost activata in premiera si pentru Romania dupa furtunile catastrofale ce au avut loc duminica in vestul tarii, insa zeci de romani au preferat sa faca glume, in loc sa vina cu propuneri concrete de ajutor. De la cei care ofereau "apa sfintita de prune", pana la cei care spuneau ca vor "afectiunea unui milion de euro", glumele nu au contenit. Facebook a reactionat insa repede si a curatat spam-ul de pe grup.

HotNews.roFoto: Hotnews

Facebook a crescut la final de august vizibilitatea Safety Check care a primit un buton in meniul principal din aplicatie, dar si pe desktop. Safety Check este o functie introdusa in 2014 insa care a devenit tot mai cunoscuta dupa ce numarul de atentate teroriste s-a inmultit in Europa. Safety Check permite oamenilor sa-si anunte rapid prietenii si familia ca sunt bine dupa un eveniment dramatic, precum un dezastru natural sau un atentat. Functia este gandita si pentru cei dispusi sa ofere ajutor celor afectati de catastrofe naturale sau atentate.

Ei bine, Safety Check a fost in premiera activata si pentru Romania duminica, dupa furtunile catastrofale care au facut opt victime in vestul tarii. Cei care apasa butonul Safety check pe aplicatia de mobil pot gasi "The Storm in Western Romania" si pot sa posteze propunerile lor de ajutor pentru cei afectati (in general apa, mancare si cazare).

Ei bine, intre orele 18.00 si 20.000, luni, zeci de romani au postat la bascalie, moderatorii Facebook scotand apoi de pe grup postarie inutile si uneori de-a dreptul jignitoare.

Zeci de romani au postat pe grupul gandit sa vina in ajutorul celor afectati de furtuna cele mai diverse lucruri, de la "donez apa sfintita (de prune), pana la "ofer mancare pentru zece romani in Odorhei", aluzie la incidentul cu micii de la Kaufland.

Altcineva scrie: "am nevoie de afectiunea unui milion de euro", in timp ce alt "glumet" scrie ca ar vrea sa fie ajutat cu vreo 50 de litri de motorina ca sa mai poata merge pe Litoral, cat timp mai este vremea calda.

Partea buna este ca Facebook a "curatat" rapid spam-ul, insa o comparatie cu postarile Safety Check de dupa atentatul de la Barcelona si dupa dezastrul creat de uraganul Irma in SUA arata cat de diferit au vazut utilizatorii Facebook lucrurile, in Spania si SUA nivelul bascaliei fiind clar mai scazut si cel al ofertelor concrete mult mai ridicat.

Safety Check fusese lansata initial cu ideea de a fi activata in caz de catastrofa naturala, insa numeroasele atentate din ultimii doi ani au facut-o utila si pentru atentate teroriste.

Reteaua a fost insa uneori criticata pentru Safety Check. De exemplu din cauza unui bug, in martie 2016 utilizatorii aflati la mii de km distanta au primit alerte despre un atentat in Pakistan.