Autoritatile rusesti au amenintat marti ca vor bloca reteaua sociala americana Facebook in 2018 daca nu va respecta o lege recenta care obliga societatile internet sa stocheze datele personale ale utilizatorilor lor in Rusia, scrie AFP.

Logo-ul FacebookFoto: Hotnews

Respectarea legii "este obligatorie pentru toata lumea. In toate cazurile vom face in asa fel incat legea sa fie respectata sau, in caz contrar, societatea nu va mai putea lucra pe teritoriul rusesc", a declarat seful agentiei de reglementare in telecom, Alexandr Jarov.

Acesta a precizat ca se asteapta ca societatea sa-l informeze despre masurile pe care intentioneaza sa le ia si ca procedurile sa fie posibile in 2018.

Nu este pentru prima oara cand autoritatile rusesti ridica tonul in fata gigantilor internet in ceea ce priveste aplicarea acestei legi care a condus deja la blocarea retelei sociale LinkedIn.

Dar aceste declaratii intervin intr-un context tensionat, la cateva zile dupa ce Facebook a acceptat sa furnizeze Congresului american continutul mesajelor care ar fi fost finantate de Rusia pentru a influenta alegerile prezidentiale din 2016.

Rusia se pregateste pentru propriile alegeri prezidentiale in martie, pe fondul masurilor de reducere a vocilor disidentilor.

Facebook este unul dintre principalele mijloace de comunicare folosit spre exemplu de Alexei Navalny care, desi este ignorat de televiziunile nationale, a scos in strada zeci de mii de tineri in primavara.

Acesta are insa putine sanse sa il infrunte pe Vladimir Putin la prezidentiale, in conditiile in care comisia electorala spune ca antecedentele judiciare nu ii permit sa candideze.

"Intelegem perfect ca Facebook are un numar semnificativ de utilizatori pe teritoriul rusesc dar, pe de alta parte, intelegem ca nu este unicul serviciu, exista si alte retele sociale", a avertizat Jarov.

Adoptata in 2014 in ciuda protestelor actorilor internetului si intrata in vigoare in 2015, legea in cauza obliga serviciile de mesagerie, motoarele de cautare si retelele sociale straine sa stocheze in Rusia datele personale ale utilizatorilor rusi.