Board-ul Uber a aprobat o investitie uriasa de peste un miliard de dolari ce va fi facuta de grupul nipon de tehnologie Softbank. Uber a fost implicata in mai multe scandaluri in ultimele luni, culminand cu inlocuirea CEO-ului Travis Kalanick care ramane insa foarte influent. In board-ul Uber aau fost neintelegeri si vor fi facute schimbari importante pentru a se ajunge la pace. Uber este evaluata la 68 miliarde dolari si este prezenta in aproape 600 de orase.

Logo SoftbankFoto: Flickr

Consiliul de conducere al Uber spune ca a aprobat investita Softbank care reprezinta un vot incredibil de incredere pentru viitorul Uber si potentialul companiei. Este de asteptat ca intelegerea sa fie parafata in urmatoarele saptamani si, desi suma nu a fost anuntata, sursele spun ca ar fi intre un miliard si 1,25 miliarde dolari. Ar putea urma si alte runde de investitii in valoare de cateva miliarde de dolari, insa este inca prea devreme pentru speculatii.

Au fost adoptate si schimbari in board-ulUber care va avea 17 membri, in loc de 11, iar lui Travis Kalanick ii va fi mult mai greu sa revina in functia de CEO al companiei din cauza ca s-a schimbat modul de vot.

Doua dintre cele sase locuri adaugate in board vor fi ocupate de oameni si Softbank.

Softbank este o forta pe piata media si telecom, avand o valoare de piata de 68 miliarde dolari. In 2016 japonezii au cumparat cu 32 miliarde dolari creatorul britanic de procesoare ARM. Compania este condusa de Masayoshi Son, unul dintre cei mai respectati oameni de afaceri din Asia. In ultimii ani Softbank a fost parte in 140 de tranzactii, compania detinand divizia japoneza a Vodafone, dar si Sprint, al patrulea cel mai mare operator telecom din SUA.

Softbank a investit si in gigantul online chinez Alibaba. Cele mai mari achizitii ale Softbank, in afara de ARM, au fost in 2013 (cand a preluat cuu 22 mld dolari 77% dina ctiunile Sprint Nextel) si in 2006 (cand a cumparat cu 15 mld dolari divizia japoneza a Vodafone).

In iunie Softbank a cumparat de la Google compania de robotica Boston Dynamics.

Surse: Reuters, BBC