Microsoft a dezamagit investitorii care se asteptau la castiguri puternice in primul trimestru, afisand un profit net in scadere cu 11% si venituri usor sub estimarile analistilor, scrie Reuters. Vanzarile au scazut la sisteme de operare si la softurile Office, insa au crescut la programe pentru servere si la consolele de jocuri.

In primul trimestru profitul a scazut cu 11%, pana la 4,39 miliarde dolari, iar veniturile au fost de 14,45 miliarde dolari, sub estimarile analistilor consultati de Reuters, care se asteptau la 14,49 miliarde dolari. Dupa anunt, actiunile companiei au scazut cu 5%, joi, pe Wall Street.

Microsoft a afisat previziuni inferioare asteptarilor in trimestrul curent, al patrulea din anul fiscal, mizand pe un castig de 45 - 48 centi/ actiune, in timp ce analistii estimau 48 de centi.

In primul trimestru al acestui an vanzarile sistemului de operare Windows au scazut cu 24%, de la peste 5,2 miliarde dolari in T1 2007, la patru miliarde in 2008. Si vanzarile programelor Office au scazut usor, cu 1,6%, pana la 4,74 miliarde dolari.

Cu toate acestea, au fost si divizii care au crescut, la softuri pentru servere vanzarile au avansat cu 19%, pana la peste 3,25 miliarde dolari. La segmentul de divertisment (Xbox, jocuri video, Zune), afacerile au avansat cu 68%, pe fondul cresterii cu 74% la vanzarile consolei Xbox, pana la 19 milioane unitati.

Microsoft a subliniat din nou ca sambata e termenul limita pana la care Yahoo trebuie sa dea un raspuns ofertei de preluare inaintata acum trei luni. Gigantul software ameninta ca va incerca o preluare ostila sau chiar va retrage oferta, daca in acest week-end nu se fac progrese. Microsoft e exclus imbunatatirea ofertei, asa cum cere Yahoo.

"Viteza este esentiala pentru ca aceasta afacere sa aiba sens (...) Din pacate tranzactiei i-a lipsit viteza si pare a se caracteriza printr-o asteptare nerealista legata de valoare", a spus Chris Liddell, CFO la Microsoft

"Nu am vazut dovezi tangibile cum ca oferta noastra ar subevalua puternic Yahoo (...) De fapt, e chiar invers", a mai spus Lidell.

"Alternativele noastre includ o oferta facuta actiunarilor sau sa ne retragem propunerea si sa ne concentram pe alte oportunitati", fie printr-o crestere generata din interior, fie printr-una determinata de achizitii, a mai spus oficialul Microsoft.

Seful Microsoft, Steve Ballmer, declara ca rezultatele peste asteptari prezentate saptamana aceasta de Yahoo nu schimba cu nimic perceptia Microsoft.