Accesarea internetului de pe telefonul mobil incepe sa devina si la noi un fenomen de masa, chiar daca e putin mediatizata, insa in viitor "mobil web-ul" va creste puternic si e interesant ca exista tari unde accesul la internet de pe diverse gadgeturi l-a depasit pe cel de pe PC-uri, cred fondatorii firmei StarTech care dezvolta site-uri destinate mobilelor. Toate site-urile importante au o varianta destinata mobilelor si un mare avantaj al mobisiteurilor de calitate este ca pot fi accesate de pe orice telefon si din orice retea.

"Acum, in China, 30% din accesul la internet se face de pe mobile. Fenomenul mobile web a luat amploare si in Rusia, India, Africa de Sud si alte tari in curs de dezvoltare. Japonia este un caz =special, accesul la internet de pe mobile depasind accesul de pe computere.", spun fondatorii StarTech, companie specializata in dezvoltarea de site-uri web pentru telefoanele mobile.

"Si in Romania, site-ul nostru http://mobilestats.ro a inregistrat o crestere semnificativa a traficului mobile web, de 50-60% in ultimele sase luni. Lansarea iPhone 3G a accelerat aceasta crestere", adauga Mihai Badita de la StarTech.

"Oricine poate naviga pe mobile web. Este simplu si ieftin. Activarea serviciului de internet pe mobil se face imediat in urma solicitarii, iar pretul incepe de la trei euro pe luna in functie de operator." spune Alexandru Stanciu de la StarTech. "Toate site-urile importante, precum Google, Yahoo, Wikipedia, exista si in varianta mobile. De asemenea cateva dintre site-urile romanesti importante, cum este si HotNews, exista in varianta mobile. Accesarea acestor mobisite-uri este gratuita, spre deosebire de accesarea continutului unor portaluri ale operatorilor cum sunt Vodafone Live sau Orange World." mai adauga Stanciu.

Badita crede ca problema a fost pana acum lipsa mediatizarii mobile web-ului. "In general lumea stia de portalurile operatorilor, dar nu si de faptul ca are acces la mobile web si poate naviga pe orice mobisite. Pe langa asta, diversi jucatori media publica continut prin aceste portaluri, aplicand revenue sharing in lipsa altui model. Dar cresterea traficului si introducerea reclamei pe mobile web ii va determina sa isi creeze propriile mobisite-uri".

Stanciu spune ca "mobisite-urile dezvoltate de StarTech sunt accesibile din orice retea si de pe orice mobil pentru ca se adapteaza in functie de caracteristicile telefonului. Desi noile telefoane pot accesa si web site-urile normale, navigarea este mult mai usoara si mai rapida pe varianta mobile."

Cei de la StarTech spun ca este o discutie controversata in jurul ideii urmatoare: daca ai iPhone poti naviga oricum pe site-ul normal asa ca nu va mai fi nevoie de mobisite-uri. Statisticile arata insa ca multi dintre posesorii de iPhone prefera varianta mobila a siteului in pofida celei web, acolo unde au de ales. "De altfel si in lume exista tendinta de a construi versiuni speciale pentru iPhone. Denumirea standard pentru aceasta este "iphonify". In plus, o pagina de mobile poate fi de 50 de ori mai mica decat cea normala, maximizand viteza de incarcare", mai spun reprezentantii firmei.

Concluzia este ca "fenomenul mobile web creste datorita aparitiei device-urilor inteligente, ieftinirii serviciilor de date si extinderii celor mai populare site-uri in mediul mobile", adauga cei de la StarTech.