Laptop-urile din programul OLPC - "Un laptop pentru fiecare elev", destinat initial elevilor din tarile sarace intra in 17 noiembrie si pe pietele Uniunii Europene, prin Amazon.com, scrie BBC. Notebook-urile vor putea fi cumparate in 30 de tari europene, inclusiv Romania, insa pretul este de 313 euro, suma care include laptop-ul cumparat si unul care e automat donat unor elevi din tarile sarace.

Laptop-ul va fi disponibil prin magazinul online amazon.com in 27 de tari UE, plus Elvetia, Turcia si Rusia si e de asteptat sa coste 313 euro ca parte a programului Give One, Get One care a fost derulat si in SUA. Practic, cine doreste un singur laptop va plati obligatoriu pentru doua, deoarece unul va fi donat elevilor din tarile foarte sarace. Prin Amazon vor fi disponibile doar laptop-uri cu sistem de operare Linux.

Organizatia OLPC a aplicat acest program in ultimile doua luni ale lui 2007 in SUA si sustine ca a vandut prin el 190.000 de unitati. Desi numarul e mare, programul a fost criticat deoarece au fost probleme cu livrarile, iar OLPC a decis sa incheie un contract cu Amazon in septembrie 2008. Laptop-urile sunt produse de taiwanezii de la Quanta Computer, cantaresc cam 1,5 kg, nu au hard disk, ci memorie flash.

OLPC si-a propus initial sa vanda laptop-urile la 100 de dolari bucata in loturi de cel putin un milion de unitati guvernelor care le comandau. Device-urile sunt gandite a fi folosite in conditii grele si in zone izolate, de catre elevi din tari sarace. Intre timp, OLPC a coborat minimul ce poate fi comandat, iar pretul unui mini-computer este de aproape 200 de dolari.

Totusi, s-au vandut numai 600.000 de laptop-uri pana acum, chiar daca multe tari s-au anuntat interesate la inceput. Cand a fost vorba de comenzi, numarul statelor care au facut pasi concreti a fost redus, iar ultima comanda a venit de la o regiune din Columbia care vrea 65.000 de unitati.

Nici concurenta nu lipseste, mini laptop-ul Classmate al Intel se vinde bine, iar Venezuela a comandat un milion de bucati in septembrie.