Numarul atacurilor asupra retelei informatice a administratiei americane a crescut cu peste 40% in anul 2008, potrivit cotidianului USA Today, preluat de France Presse. Directorul serviciilor de contraspionaj din cadrul Biroului Comunitatii de Informatii, Joel Brenner, a declarat ca sistemele guvernamentale sunt atacate constant, adaugand ca anul trecut s-au inregistrat aproximativ 5.500 de cazuri de acces neautorizat in retea sau de instalare de programe de spionaj.

"Constatam o crestere continua si considerabila a activitatii informatice ilegale", a adaugat oficialul american. Publicatia citata noteaza ca exista programe care vizeaza sa controleze sau sa sustraga informatii secrete, dar cifrele prezentate ar putea fi incomplete pentru ca "numai 1% din administratiile federale au sisteme complete de detectie".

De altfel, presedintele american Barack Obama a cerut, saptamana trecuta, o verificare completa a securitatii informatice pentru ca sistemele guvernamentale sa fie bine protejate, proces care va dura aproximativ 2 luni. Liderul de la Casa Alba a plasat securitatea informatica printre prioritatile sale, la fel ca apararea in fata unor eventuale atacuri nucleare sau biologice.