Acer a devansat pentru prima data Dell in trimestrul trei din acest an in privinta vanzarilor de computere personale (PC) la nivel mondial, producatorul taiwanez asigurandu-si astfel locul doi in lume dupa HP, arata o analiza a companiei de cercetare iSuppli, potrivit PC Advisor. Vanzarile de PC-uri Acer au crescut cu 16,6% in trimestrul trei din acest an fata de aceeasi perioada a lui 2008, iar cota de piata a crescut pana la 13,4% fata de 12% in trimestrul anterior.

"Ascensiunea Acer pe locul doi mondial reflecta nu numai puternica performanta a companiei pe segmentul de notebook-uri, ci si ascensiunea istorica a Asiei drept o forta principala in industria computerelor", sustine Matthew Wilkins, analist in cadrul iSuppli.

In trimestrul trei din 2009, numarul de notebook-uri Acer vandute (inclusiv netbook-uri) au crescut cu 17% fata de aceeasi perioada din 2008 si cu 28% fata de trimestrul secund din 2009. Dell a cazut pe locul trei mondial cu 10,3 milioane unitati vandute in trimestrul trei din 2009, in scadere anuala cu 5,9% si o cota de piata de 12,9%. Pe primul loc a ramas pentru al 13-lea trimestru consecutiv HP, cu o cota de piata de 19,9%.

Dincolo de Acer, o performanta notabila a inregistrat in aceeasi perioada si producatorul chinez Lenovo, numarul unitatilor vandute de acesta inregistrand o crestere cu 17,2% fata de trimestrul trei din 2008, cea mai mare crestere trimestriala dintre primii cinci producatori mondiali. Lenovo si-a asigurat locul patru mondial cu 6,9 milioane de unitati vandute in trimestrul mentionat si o cota de piata de 6,9%. Pe locul cinci s-a clasat Toshiba cu o cota de piata de 5% in trimestrul mentionat.

Nu in cele din urma, iSuppli si-a revizuit estimarea privind numarul total de PC-uri vandute la nivel mondial in acest an, asteptandu-se acum la o scadere de doar 0,9% fata de o scadere cu 4% previzionata anterior.