CEJ: Cit de independenta trebuie sa fie o autoritate independenta ?

de Bogdan Manolea     Drept&Internet
Vineri, 12 martie 2010, 17:23 Economie | IT

Un caz decis in saptamina asta de Curtea Europeana de Justitie (Comisia vs. Germania, C-518/07, publicat pe 9 Martie 2010) creeaza o interesanta jurisprudenta in domeniul independentei autoritatilor publice care sunt doar independente doar pe hartie, scrie Bogdan Manolea pe blog.

In speta noastra, Comisia a considerat ca Autoritatile regionale pentru protectia datelor create in Germania, fiind subordonate prin legile de organizare unor institutii statale, nu indeplinesc conditiile de “independenta deplina” asa cum se cere prin Directiva 95.

Sigur ca acest caz va fi relevant in primul rind in domeniul autoritatilor din acest domeniu. In subsidiar, este bine de observat insa ca independenta unei autoritati este ceruta si in alte domenii. Cum ar fi cel al domeniului comunicatiilor electronice, unde onor tara noastra se chinuie din 2002, sa faca o autoritate independenta.

De altfel, dupa a 3-a bulibaseala pe tema asta in 7 ani, Comisia Europeana s-a plictisit si a deschis procedura de infringement impotriva Romaniei pentru ca “nu are o autoritate independenta”

14 luni mai tarziu problema inca nu e rezolvata. O (noua) propunere de modificare a statutului acesti autoritati (de fapt este vorba de o lege pentru aprobarea Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 22/2009 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii) EFECTIV zace din aprilie 2009, spre disperarea MCSI, in Senatul Romaniei. Nu, nu este dezbatuta cumva intr-o comisie, nu (pare) a avea probleme deosebite - dar a reusit recordul sa fie inscrisa de 18 ori pe ordinea de zi a Plenului Senatului, dar niciodata adoptata. (cel putin pina la 8 Martie, unde informatiile se opresc - site-ul Senatului nu permite un link intern catre fisa proiectului, deci cautati dupa L135/2009).

Articol integral

Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

630 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică