Google, Microsoft si Yahoo! continua sa nu respecte legislatia europeana privind protectia datelor personale, in ceea ce priveste datele stranse in urma cautarilor efectuate pe motoarele de cautare pe internet, a avertizat miercuri Grupul de lucru Articolul 29, care reuneste reprezentantii autoritatilor pentru protectia datelor cu caracter personal din tarile membre ale Uniunii Europene, potrivit Wall Street Jounal (WSJ). Grupul solicita ca Google sa reduca de la noua luni la sase luni timpul in care pastreaza datele legate de utilizatori si termenii cautati si ca o comisie externa de audit sa verifice daca aceste date sunt intr-adevar sterse.

Grupul a trimis scrisori celor trei companii in care mentioneaza ca sistemele de stergere a datelor retinute in urma cautarilor efectuate pe internet continua sa incalce legislatia UE si in care solicita ca acestea sa foloseasca serviciile unei comisii externe de audit care sa verifice obligatiile asumate legate de stergerea datelor.

Potrivit WSJ, pentru a sterge datele de cautare este nevoie de stergerea adreselor IP ale computerelor de la care s-au efectuat respectivele cautari pe internet.

In scrisoarea catre Google, grupul de lucru Articolul 29 cere gigantului american sa reduca de la noua luni in prezent la sase luni perioada in care pastreaza datele aferente termenilor cautati pe internet.

Copii ale acestor scrisori au fost de asemenea trimise atat catre Viviane Reding, comisarul european pentru Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie dar si catre agentia americana guvernamentala Federal Trade Commission.

Wall Street Journal mai noteaza ca din 2008 de cand s-au ridicat primele semne de ingrijorare legate de retentia datelor de cautare pe internet, toate cele trei companii au redus perioada in care pastreaza datele stranse prin intermediul motoareleor proprii de cautare. Astfel, Google a redus aceasta perioada de la 24 de luni la noua luni, Microsoft a redus perioada de retentie a datelor la sase luni, incepand cu luna ianuarie a acestui an, in timp ce Yahoo! pastreaza aceste date doar pentru trei luni.

Comunicatul de presa al Grupului de lucru Articolul 29 este atasat acestui articol.