Centrala nucleara de la Bouchehr, care ar urma sa intre in functiune pana la sfarsitul acestui an, nu a fost afectata de virusul informatic Stuxnet, care a infectat mii de computere industriale din Iran, a afirmat duminica un oficial din conducerea centralei, Mahmoud Javari, citat de AFP.

O serie de experti occidentali au afirmat ca acest virus, care ataca un soft al gigantului german Siemens, folosit in procesele automatizate industriale, a vizat Iranul si cel mai probabil prima centrala nucleara construita cu ajutorul Rusiei. "Dezmintim informatia ca sistemul informatic al centralei a fost afectat de virusul Stuxnet", a declarat Mahmoud Javari, director de proiect la Bouchehr, pentru televiziunea iraniana de limba araba Al Alam. "Toate programele informatice functioneaza normal si nu au fost afectate de Stuxnet", a adaugat el.

Siemens afirmase vineri ca centrala de la Bouchehr nu este echipata cu softul infectat de Stuxnet. Mahmoud Javari a precizat totusi ca "anumite computere personale care apartineau unor angajati ai centralei Bouchehr au fost afectate de virus".

Incarcarea cu combustibil a reactorului "se deruleaza in conformitate cu calendarul prevazut si nu exista nicio problema", a subliniat el.

Si totusi, procesul de incarcare, lansat in august, dureaza mai mult decat au anuntat initial autoritatile.

Acum, oficialii iranieni se arata prudenti atunci cand vorbesc despre acest calendar si invoca probleme meteorologice si proceduri de securitate pentru a motiva intarzierile, ceea ce a alimentat speculatiile legate de atacul unui virus informatic.

Stuxnet, spun expertii, este capabil sa destabilizeze o serie de functii industriale ale softurilor asigurate de Siemens, fara ca acest lucru sa poata fi detectat, cu riscul de a provoca incidente capabile sa antreneze distrugerea unor instalatii.