Fundatia OLPC (One laptop per Child) a primit o subventie de peste 5 milioane de dolari pentru a dezvolta un tablet PC simplu dar ieftin pentru tarile in curs de dezvoltare, primul prototip urmand sa fie prezentat la targul CES, in 2011, scrie BBC. OLPC este celebra pentru proiectul laptop-ului "de 100 de dolari", care insa a ajuns sa se vanda cu 200 de dolari, in volume mult mai mici decat cele prevazute. Subventia pentru tableta a venit de la producatorul de procesoare Marvell, iar terminalul va fi lansat in 2012.

Mini-tableta rudimentara dedicata tarilor din lumea a treia va fi prezentata sub forma de concept in 2011 si ar trebui sa fie lansata in 2012. Nu s-au dat inca tinte de pret, insa se doreste ca per exemplar costurile de productie sa fie sub 100 de dolari. Subventia de 5,6 milioane dolari vine de la producatorul de procesoare Marvell care de curand a prezentat o platforma pe baza careia s-ar putea construi un tablet PC de 99 de dolari.

Fundatia OLPC a devenit cunoscuta acum cativa ani cand promitea sa vanda multe milioane de unitati din mini-laptopul simplu XO catre tarile din lumea a treia unde sa fie folosit de elevii care nu si-ar permite altfel calculatoare mai scumpe. Proiectul nu a mers prea bine fiindca mini-laptopul de "100 de dolari" a ajuns sa fie vandut cu 199 dolari, iar pana in prezent au fost livrate 1,4 milioane de terminale.

Ca si laptopul XO, tableta XO-3 va avea carcasa din plastic, ecran dual care sa poata fi citit atat la lumina cat si la intuneric si e foarte posibil sa ruleze Linux.