Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Valerian Vreme, a declarat sambata ca platforma e-Romania va fi operationala cel mai probabil la mijlocul acestui an, iar comunitatile locale vor avea reguli "ca sa se ataseze acestei platforme", transmite Mediafax. Ministrul a anuntat totodata ca ministerul va derula un proiect in valoare de 84 de milioane de euro, fonduri europene, prin care va acoperi si ultimele zone din Romania lipsite de internet.

Vreme a spus ca aplicatia de depunere a declaratiilor online este finalizata si ca toate intreprinderile, dar si persoane fizice autorizate vor putea sa o foloseasca in aceasta perioada.

El a afirmat ca declaratiile pot fi depuse online pana in 25 februarie, fiind prima depunere din acest an.

Potrivit sursei citate, in aceasta perioada multi dintre cei care vor sa isi depuna declaratiile online si-au cumparat si semnaturi electronice, insa nu a putut preciza cati agenti economici din Romania au semnaturi electronice.

"Acest subsistem va face parte in final din platforma e-Romania. Platforma e-Romania estimam ca va fi operationala la mijlocul anului. Dar la ora actuala exista platforma e-guvernare, care face legatura pentru aceasta componenta, pentru declaratii", a spus Vreme.

Intrebat cat va costa portalul e-Romania, Valerian Vreme a afirmat ca nu a fost alocata niciodata o suma de ordinul milioanelor, asa cum s-a vehiculat, ci s-au facut niste estimari cat ar costa o informatizare a Romaniei.

"Aceasta suma nu a existat niciodata, poate au fost estimari cat ar costa o informatizare, dar nu a existat aceasta suma niciodata. Daca discutam de informatizarea unei tari si, mai degraba, de virtualizarea Romaniei, este un proces dinamic. In momentul in care vom lansa platforma e-Romania, vom avea reguli pentru comunitatile locale ca sa se ataseze acestei platforme, dar in niciun caz nu au existat sume de ordinul a 500 de milioane (de euro - n.r.)", a spus Vreme.

In ceea ce priveste zonele lipsite de internet, ministrul a declarat ca in prezent "se lucreaza la solutia tehnica" si urmeaza ca banii - 84 de milioane de euro, fonduri europene - sa fie accesati "pentru a dezvolta o retea de fibra optica absolut in toate zonele tarii".

El a adaugat ca internetul va fi extins si in zone izolate, precum catunele din Muntii Apuseni.

Ministrul a afirmat ca politica Uniunii Europene spune ca "fiecare cetatean are dreptul sa aiba acces la internet".

Intrebat ce suprafata din Romania nu are acces la internet, Valerian Vreme a spus ca exista mai multe studii in acest sens, iar un studiu realizat de Vodafone estimeaza ca doar zece la suta din Romania este lipsita de internet, in timp ce alte studii estimeaza ca o suprafata de 20-25 la suta nu este acoperita.